Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε απεργιακό “μπλακ – άουτ” «βυθίστηκε» από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου, η χώρα μας, λόγω της Γενικής, Πανελλαδικής Απεργίας, που εΐχαν εξαγγείλει για σήμερα, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και άλλων κυβερνητικών, μνημονιακών μέτρων. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν η Αθήνα, καθώς η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) κάλεσαν εργαζόμενους, ανέργους, νέους και συνταξιούχους, που θίγονται από τον «οδοστρωτήρα» του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και από άλλα εξοντωτικά κυβερνητικά, μνημονιακά μέτρα, στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων, που έγινε στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 10: 30 π.μ. στην Ομόνοια.

Στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εδωσαν δυναμικό “παρών” και ομάδες αγροτών από τα μπλόκα της Κορινθίας, της Κεντρικής Ελλάδος και της Μακεδονίας

Οι εκδηλώσεις των πανελλαδικών κινητοποιήσεων κρίνονται ως επιτυχημένες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτές, οι οποιες ήσαν ειρηνικές και δεν παρουσίασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτων και Αστυνομικών, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Λόγω των συγκεντρώσεων, το κέντρο της Αθήνας βρέθηκε σε αστυνομικό κλοιό, ειδικά γύρω από το ξενοδοχείο “Χίλτον” όπου μένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και πραγματοποιούνται οι συσκέψεις με την Κυβέρνηση.fortiga
Ανάλογες, μεγάλης κλίμακας συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, στις οποίες οι διαδηλωτές εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και την διαμαρτυρία τους στα κυβερνητικά μέτρα, αποκλείοντας κεντρικές πλατείες και οδικούς κόμβους. Στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εδωσαν δυναμικό “παρών” και ομάδες αγροτών από τα μπλόκα της Κορινθίας, της Κεντρικής Ελλάδος και της Μακεδονίας.

Αρκετά από τα αγροτικά μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας, έμειναν ανοιχτά για να διευκολυνθούν οι πολίτες, στις μετακινήσεις τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια

Ειδικά, οι εργαζόμενοι της Βορείου Ελλάδας διαμαρτυρήθηκαν στην Θεσσαλονίκη για το ασφαλιστικό, τα φορολογικά και τα μέτρα του μνημονίου, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, εκτός από αγρότες με τα τρακτέρ τους, και 2.000 περίπου μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία των Σκουριών, με τις στολές τους και τις οικογένειές τους.
Η εικόνα της πανελλαδικής γενικής απεργίας περιελάμβανε ακόμη τον αστυνομικό κλοιό στο κέντρο της Αθήνας, την ακύρωση όλων των επιβατικών δρομολογίων των πλοίων και των τραίνων, την περιορισμένη κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την απεργία των οδηγών ταξί, την ακύρωση πολλών επιβατικών πτήσεων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, την περιορισμένη λειτουργία, με προσωπικό ασφαλείας, των νοσοκομείων και το κλείσιμο όλων σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων.
Σημειώνεται, ότι αρκετά από τα αγροτικά μπλόκα σε διάφορα σημεία, έμειναν ανοιχτά για να διευκολυνθούν οι πολίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της χώρας.

Τις φωνές τους στις μεγάλες σημερινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις ένωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά και συνολικά όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, εναντιώθηκε στο «τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, απέναντι σε όλα αυτά, που αποφασίζουν ερήμην μας, απέναντι σ΄ όλα αυτά, που καταστρέφουν το μέλλον και των παρόν της σημερινής γενεάς, και των επομένων γενεών».
Στην απεργία συμμετείχαν επίσης η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι), που πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, στην οδό Μητροπόλεως, μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00 π.μ.. Επισημαίνεται, ότι τις φωνές τους στις μεγάλες σημερινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις ένωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά και συνολικά όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί , γιατροί, οδοντίατροι, δικαστικοί επιμελητές, χημικοί, διατροφολόγοι, γεωτεχνικοί, κτηνίατροι κλπ.). Υπενθυμίζεται, ότι η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων θα συνεχιστεί έως και την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ενώ των συμβολαιογράφων έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ