-Δήμαρχος Λέσβου: «Οι παραβατικές τους ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποσυντεθεί η παραδειγματική εικόνα της Λέσβου».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε εκρηκτική εξελίσσεται η κατάσταση στην Λέσβο, αφού περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες αισθάνονται «φυλακισμένοι» στο νησί και προβαίνουν σε έντονες διαμαρτυρίες, ζητώντας να φύγουν προς άλλες περιοχές της Ελλάδος και στην συνέχεια προς την Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.
Σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες στο σύνολο τους έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου, η διεκπεραίωση της οποίας είναι χρονοβόρα, με αποτέλεσμα, από τις 20 Μαρτίου και μέχρι σήμερα να ζουν στο hot spot της Μόριας και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, χωρίς, βεβαια, να υφίστανται περιορισμούς ως προς τις μετακινήσεις τους στην πόλη.
Όμως, πολλοί από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου χρήματα, δημιουργούν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις, αφού, είτε διαδηλώνουν, διαμαρτυρόμενοι για την κατάστασή τους, είτε, κάποιοι, λίγοι, από αυτούς, επιδεικνύουν μια παραβατική συμπεριφορά, προβαίνοντας σε κλοπές και διαρρήξεις, τις περισσότερες φορές για να επιβιώσουν.

Έκκληση για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία, απευθύνει ο δήμαρχος Λέσβου

Σχεδόν καθημερινά, καταγγέλλονται στις τοπικές Αστυνομικές Αρχές απόπειρες κλοπών ή κλοπές γυναικείων τσαντών, ενώ στην περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης καταγγέλλονται εξαφανίσεις οικόσιτων ζώων, πουλερικών και προβάτων.
Καθημερινά, επίσης, συλλαμβάνονται κάποιοι από αυτούς, κυρίως Πακιστανοί μετανάστες, που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο Αλγερινών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον έλεγχο, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα, ενώ απείλησαν Αστυνομικούς με σπασμένα μπουκάλια.
«Έκκληση για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία» απευθυνει με σχετική επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

«Οι παραβατικές ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποσυντεθεί η παραδειγματική εικόνα της Λέσβου- Οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή Μολύβου – Πέτρας είναι τραγικές»

Ο κ. Γαληνός επισημαίνει, ότι οι παραβατικές αυτές ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποσυντεθεί η παραδειγματική εικόνα της Λέσβου, κάτι που θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την τιτάνια προσπάθεια, που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.
Τον προβληματισμό της, σχετικά με την μετατροπή του καταυλισμού της οργάνωσης IRC στα Μεγάλα Θέρμα στην Εφταλού, από χώρο «πρώτης στάσης», σε χώρο μόνιμης διαμονής προσφύγων και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, εκφράζει η «Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών και Δημοτών Μήθυμνας και Πέτρας για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα». Η Επιτροπή αυτή τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή Μολύβου – Πέτρας είναι τραγικές» και οτι «οι οικονομικές επιπτώσεις της καταβαράθρωσης του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης του νησιού μας έχουν χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων εργαζομένων, τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών και είναι ιδιαίτερα αισθητές στο βόρειο τμήμα του νησιού».

lesvos_map