Αυξήθηκε το 2016 στα 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ!

– Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών: «Η γερμανική οικονομία είναι σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και οι δείκτες υποδηλώνουν συνέχιση της ανοδικής τάσης της οικονομίας γι το 2017»!

-«Η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι αυξήσεις μισθών, τα χαμηλά επιτόκια και οι μέτριες τιμές ενέργειας αποτελούν τους βασικούς λόγους της οικονομικής ανάπτυξης»!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ ανακοίνωσε η Γερμανία για το 2016, χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και την απασχόληση καθώς και τις χαμηλές δαπάνες για το χρέος. Έτσι, δημιουργούνται οι συνθήκες για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2017, η οποία στηρίζεται επίσης στις υψηλότερες δαπάνες του δημόσιου τομέα και των νοικοκυριών.

Το γερμανικό κράτος καταγράφει πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια, το οποίο αυξήθηκε στα 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας.

Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» σε μια εποχή, κατά την οποία οι Αρχές εργάζονται για να φιλοξενήσουν και να ενσωματώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, ενώ άλλη έκθεση της Στατιστικής Αρχής έδειξε, ότι οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες ήταν ένας παράγοντας, που ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη πέρυσι στο 1,9%.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 ήταν ο υψηλότερος εδώ και μισή δεκαετία και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι αναμένει, οι δαπάνες από τα νοικοκυριά και τους κρατικούς φορείς να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την αύξηση του ΑΕΠ εφέτος, παγιώνοντας την μετατόπιση από την εξαγωγική δραστηριότητα, που παραδοσιακά ήταν η κινητήριος δύναμη για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

 

«Η κατανάλωση, μάλλον θα παραμείνει βασικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης»!

 

Εκτός από το να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, η άφιξη περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην Γερμανία πέρυσι, δημιούργησε πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που επιβεβαίωσαν τα αρχικά στοιχεία για το ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,4%, ενώ η επίπτωση του εμπορικού ισοζυγίου στο ΑΕΠ ήταν αρνητική.

Η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 1,4% το 2017.

«Η γερμανική οικονομία είναι σε σταθερή πορεία ανάπτυξης», ανέφερε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στην μηνιαία έκθεσή του, προσθέτοντας, ότι οι δείκτες υποδηλώνουν συνέχιση της ανοδικής τάσης της οικονομίας το 2017.

«Η κατανάλωση, μάλλον θα παραμείνει βασικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε το Υπουργείο, αναφέροντας ως βασικούς λόγους την δημιουργία θέσεων εργασίας, τις αυξήσεις μισθών, τα χαμηλά επιτόκια και τις μέτριες, αν και αυξανόμενες, τιμές ενέργειας.