-Νίκος Φίλης: “Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Με ποιού μέρος ήταν η Εκκλησία και που ήταν στην Χούντα και στην Κατοχή”; – Στην συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερόθρησκο κράτος”!
-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά (που κάνει το Υπουργείο Παιδείας), είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα, που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία και γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η κόντρα του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, έπειτα από την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Με νεότερες δηλώσεις του ο κ. Φίλης, όχι μόνον δεν έριξε τους τόνους, αλλά επέρριψε ευθύνες στην Εκκλησία για την στάση που κράτησε κατά την περίοδο της Κατοχής και της Χούντας.
“Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να διδάσκεται κατηχητικά και προσηλυτιστικά” είπε ο Υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Contra” και πρόσθεσε:
“Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Με ποιού μέρος ήταν η Εκκλησία και που ήταν στην Χούντα και στην Κατοχή”;
Μάλιστα, σημείωσε, ότι για αυτούς τους λόγους στην συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερόθρησκο κράτος.

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον κ. Φίλη

Άμεση ήταν η απάντηση της Αρχιεπισκοπής, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Χάρη Κονιδάρη.
“Η μόνη απάντηση, που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την Εκκλησία, είναι το ίδιο της το έργο για τους πλέον αδυνάμους για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, πέρα από κάθε διάκριση, καθώς και για αυτούς, στους οποίους απευθύνονται πολλοί, με πολλά λόγια και κανέναν λόγο”, ανέφερε ο κ. Κονιδάρης.

“Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα, που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία και γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας”

Η νέα κόντρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε, ότι το πρόγραμμα σπουδών έχει “απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα”, ενώ ο Υπουργός Παιδείας απάντησε, ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να μετατραπούν από ομολογιακό σε θρησκειολογικό μάθημα.
“Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα, που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία και γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας”.YPOURGEIO1
“Κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση, μεγάλη, να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους, σε έναν τόπο, που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος» είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να υπάρξει ευρύς διάλογος για το θέμα των Θρησκευτικών και όχι χρονοδιάγραμμα 10 ή 5 ημερών, “αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις”.

“Το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό στον διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά ο ίδιος ο Υπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών”

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υπογράμμισε, ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών, καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα, όπως όλα τα μαθήματα».
“…Είναι λάθος, ένα ώριμο αίτημα, όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας”, είπε ο κ. Φίλης και τόνισε, ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό στον διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, επισημαίνοντας, ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει «με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ