. Σύμφωνα με έρευνα-μελέτη μεγάλης εταιρείας, με αντικείμενο τις μελλοντικές προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα

– Ανάμεσα σε άλλες πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με την χειρότερη εξάπλωση του ιού, εξαιτίας του τροπικού του κλίματος και της έλλειψης υποδομών για την καταπολέμηση των κουνουπιών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να μην γίνεται συχνά λόγος στα διεθνή ΜΜΕ για τον επικίνδυνο ιό Ζίκα, που μεταδίδεται ραγδιαία μέσω των κουνουπιών και πλήττει πολλές χώρες, κυρίως της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι η ανθρωπότητα έχει απαλλαγεί από τους κινδύνους της περαιτέρω εξάπλωσής του.
Έτσι, η αμερικανική Κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πουέρτο Ρίκο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τονίζοντας, πως η ραγδαία και εκτεταμένη εξάπλωση του ιού Ζίκα θέτει σε απειλή την υγεία των εγκύων γυναικών και των εμβρύων.
Το Πουέρτο Ρίκο, που είναι νησί της Κεντρικής Αμερικής στον Ατλαντικό ωκεανό, το μικρότερο και ανατολικότερο από τα νησιά των Μεγάλων Αντιλλών, αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ και από το 1952 είναι μαζί με τα γύρω του νησιά αυτοκυβέρνητη πολιτεία, εξαρτημένη στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα από τις ΗΠΑ. Στην πολιτεία αυτή, με συνολικό πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, 10.690 κρούσματα του ιού, 1.035 από τα οποία είναι έγκυες γυναίκες. Εικάζεται, όμως, ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων από τον Ζίκα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
Ανάμεσα σε άλλες πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με την χειρότερη εξάπλωση του ιού, εξαιτίας του τροπικού κλίματος, που επικρατεί στην χώρα και της έλλειψης υποδομών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Η απειλή του Ζίκα για τις μελλοντικές γενιές των Πουερτορικανών είναι προφανής και νοιώθω, ότι έχω ευθύνη να κάνω, ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσω, ότι καταπολεμούμε την εξάπλωση αυτού του ιού»

Η μοναδική τοπική μετάδοση του ιού, που έχει αναφερθεί έως τώρα στο ηπειρωτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, είναι στην νότια Φλόριντα. «Αυτή η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού Ζίκα στο Πουέρτο Ρίκο με την απαραίτητη ταχύτητα», δήλωσε η Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Σίλβια Μπάργουελ, με σχετική ανακοίνωση της.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποτελεί εργαλείο για την αμερικανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για να χορηγήσει επιπλέον βοήθεια στην Κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα ομοσπονδιακά κονδύλια.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ ήρθε μετά από αίτημα του Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρθία Παντίγια. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στην Κυβέρνησή του να ζητήσει χρηματοδότηση για την πρόσληψη και εκπαίδευση ανέργων, που θα βοηθήσουν στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών-φορέων.
«Η απειλή του Ζίκα για τις μελλοντικές γενιές των Πουερτορικανών είναι προφανής και νοιώθω την ευθύνη να κάνω, ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσω, ότι καταπολεμούμε την εξάπλωση αυτού του ιού», τόνισε ο Παντίγια με σχετική του ανακοίνωση.

ipa-simaia