-Το 2016, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισαν πανελλαδικώς 11.528 ρευματοκλοπές, ενώ εφέτος, μόνον μέχρι τον Ιούνιο, εντοπίστηκαν 5.000 ρευματοκλοπές!
-Σε 250 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων από τις ρευματοκλοπές, ενώ η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών, αντιστοιχεί στο 3,2 % επί της συνολικά εγχυόμενης ενέργειας στο δίκτυο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως δήλωσαν ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ, το 2016, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισαν πανελλαδικώς 11.528 ρευματοκλοπές, ενώ εφέτος, μόνον μέχρι τον Ιούνιο, εντοπίστηκαν 5.000 ρευματοκλοπές!
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις στην ΔΕΗ για την εμπλοκή σε κυκλώματα, που προωθούν τις ρευματοκλοπές, όχι μόνον ιδιωτών ηλεκτρολόγων, αλλά ακόμη και συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ερωτηματικά στην ΔΕΗ προκαλεί η στάση του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της θυγατρικής της εταιρείας, στην αντιμετώπιση του φαινομένου, που γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου,στην ΔΕΗ επικρατεί η αίσθηση, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα μέσα για τον εντοπισμό των παραβατών και τον έλεγχο των ρευματοκλοπών,  αναμένεται δε να εντείνει η ΔΕΗ τις πιέσεις προς την θυγατρική της. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ΔΕΗ, αν χρειαστεί, θα κάνει χρήση και του εργαλείου των εξωδίκων και των αγωγών!
Για το σύνολο των ρευματοκλοπών η νομική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ καταθέτει αυτόματα μηνύσεις. Στο ακροατήριο καταλήγει ένας περιορισμένος αριθμός, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι περισσότεροι σπεύδουν να πληρώσουν το ρεύμα, βάσει των όσων προβλέπει ο νέος κώδικας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σε 250 εκατομμύρια ευρώ φθάνει το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων από τις ρευματοκλοπές, από τα οποία τα 170 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα καθαρά διαφυγόντα έσοδα για την ΔΕΗ !

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον για την Αττική και την Θεσσαλονίκη, οι υποθέσεις που έφθασαν στο ακροατήριο, από 324 το 2015, αυξήθηκαν σε 1.410 το 2016, ενώ στο πρώτο 8μηνο του 2017, έφθασαν στις 2.971!
Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από τις ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά διαφυγόντα έσοδα για την ΔΕΗ αγγίζουν τα 170 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε εγχυόμενη ενέργεια η ζημία αφορά περίπου 1.525.292 MWh. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών, αντιστοιχεί στο 3,2 % επί της συνολικά εγχυόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Επιπροσθέτως, λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος επί των κερδών της μη τιμολογηθείσας ενέργειας, υπάρχουν σημαντικά διαφυγόντα έσοδα και για το Δημόσιο, που αγγίζουν το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το κόστος των ρευματοκλοπών επιβαρύνει αρχικά τη ΔΕΗ, και έπειτα από περίπου μία διετία, αφού μεσολαβήσει ο έλεγχος των στοιχείων και η έγκριση της ΡΑΕ, μεταβιβάζεται στους καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ