-Για πιθανές επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς, σχολικά λεωφορεία, κέντρα διασκέδασης, υδραγωγεία και πυρηνικές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλύσεις ειδικών σε θέματα ασφαλείας, σε νέες μεθόδους τρομοκρατικών επιθέσεων επικεντρώνεται τωρα η προσοχή του FBI και της NSA, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ενώ ήδη έχουν αποσταλεί σχετικά ενημερωτικά έγγραφα στις Αρχές Ασφαλείας άλλων χωρών, κυρίως της Ε.Ε., για τέτοιες πιθανές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις προβλέψεις των ειδικών, οι ισλαμιστές τρομοκράτες πειραματίζονται εδώ και καιρό με βιοχημικά όπλα, καθώς φαίνεται πως κατέχουν αρκετά σχετικά εφόδια από τις αποθήκες σε Συρία και Ιράκ, ενώ δεν είναι και λίγες οι επισημάνσεις για σχετική κλοπή και προμήθεια τεχνογνωσίας από εργαστήρια και επιστήμονες άλλων προηγμένων χωρών.

Οι επιθέσεις σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πάντως, εκείνο, που θεωρείται ανασταλτικό στοιχείο για τέτοιες επιθέσεις, είναι η αδυναμία από τους τρομοκράτες της κατασκευής lED, δηλαδή ενός ικανού εκρηκτικού μηχανισμού μεγάλης ισχύος, που θα μπορέσει να περάσει σε στόχο υψηλής συμβολικής σημασίας εντός πόλεων, ή θα πλήξει κάποια αστική περιοχή.
Για αυτό και αναφέρονται ως πιθανότερες περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων, οι εξής.
1.Η στοχοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οδηγός για μια τέτοια επίθεση με χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά και εκρηκτικά όπλα (CBRNE -Chemical, biological, radiological, nuclear and explosîves) μπορεί να είναι η επίθεση, που συνέβη στο ΜΕΤΡΟ της Ιαπωνίας, με αέριο Σαρίν, την δεκαετία του 1990. Ειδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ όπου πολλές συγκοινωνίες είναι υπόγειες, ένα τέτοιο πλήγμα σε ώρα αιχμής μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον τρομοκρατών.

Επιθέσεις κατά σχολικών οχημάτων, κέντρων αναψυχής και διασκέδασης και χημική μόλυνση του πόσιμου νερού

2.Οι επιθέσεις κατά σχολικών οχημάτων. Ήδη τέτοιες επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ, γεγονός, που ανάγκασε τις Αρχές να προβούν στην τοποθέτηση ένοπλου Αστυνομικού σε κάθε τέτοιο όχημα. Η αναφορά κινδύνου, πάντως, για τέτοια επίθεση, ισχύει στις ΗΠΑ από το 2014.
3. Επιθέσεις σε Κέντρα αναψυχής/διασκέδασης. Δεν είναι λίγες οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που έγιναν σε τέτοια μέρη. Αν μάλιστα υποτεθεί, πως η επίθεση μπορεί να αποτελέσει κάποιο μεγάλο και διεθνές γεγονός, η χρήση σε αυτή ενός βιοχημικού παράγοντα μπορεί να είναι αρκετά πιθανή.
4. Η χρήση βιοχημικών ουσιών σε υδραγωγεία, δεξαμενές νερού και στον υδάτινο ορίζοντα, με σκοπό την μόλυνση του πόσιμου νερού. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται το πιο επικίνδυνο, γι’ αυτό και οι Αρχές στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. αρχίζουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Η χρήση χλωρίνης σε μεγάλη ποσότητα, που είναι δύσκολα εντοπίσιμη, ή άλλων δηλητηριωδών χημικών ουσιών, αποτελεί μέγιστη απειλή. αφού μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στην πανίδα και την χλωρίδα, που θα χρησιμοποιήσει αυτό το χημικά μολυσμένο νερό.

Η στοχοποίηση πυρηνικών εργοστασίων και οι απειλές από τις επιθεσεις με τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα drones

Οι εγκαταστάσεις παροχών κοινής ωφελείας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος των τρομοκρατών, όπως αποδείχθηκε από τα πυρηνικά εργοστάσια στην Γαλλία, που βρέθηκαν σε αναφορές σχεδίων επίθεσης, αλλά και σε περιστατικά σχετικα΄με αυτά και τους επιστήμονες, που εργάζονται εκεί.
5. Η χρήση τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων μηχανών. Στο σύνολο όλων αυτών των απειλών, προστίθεται και ο παράγοντας χρήσης UAV, δηλαδή των γνωστών μας τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων drones, που πλέον είναι προσβάσιμα στο διαδίκτυο, ακόμα και με αγορές αξίας κάτω των 500 δολαρίων, που μπορούν να φτάσουν κάπου, σχεδόν μη εντοπίσιμα για να εκτελέσουν μια τέτοια επίθεση σε μικρούς στόχους.
Αξίζει, τέλος, να τονιστεί, πως ήδη στις χώρες της Ε.Ε. το επίπεδο επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικων ενεργειών βρίσκεται στην βαθμίδα «από πιθανό έως και με αυξημένες πιθανότητες», γι’ αυτό έχουν ανεβεί αντίστοιχα και τα επίπεδα προστασίας (FPCON B – C ).

europol_europe