Καθώς μετασχηματίζεται γρηγορα και δραστικά κατά τους τελευταίους μήνες!
– Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει στους παρόχους να προσφέρουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και ένα αποτελεσματικότερο πλασάρισμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Internet, τηλεόραση κλπ.) σε ένα εμπορικό πακέτο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σε νέες βάσεις τίθεται η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Ήδη, μάλιστα, η αγορά στην χώρα μας μετασχηματίζεται δραστικά και με ταχείς ρυθμούς κατά τους τελευταίους μήνες, όπως έδειξε η διαδικασία πώλησης της Cyta Hellas, αλλά και η συνεργασία της Forthnet με τους ανταγωνιστές της, Vodafone και Wind.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί στον χώρο της αγοράς, για να σταθεί κάποιος στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά με αξιώσεις, πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετϊα. Καταλύτης σ’ αυτήν την εξέλιξη είναι, αφ’ ενός ο υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων και αφ’ετέρου η εξέλιξη της τεχνολογίας. Η τελευταία επιτρέπει στους παρόχους να προσφέρουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Βεβαίως, η νέα τεχνολογία επιτρέπει ένα αποτελεσματικότερο πλασάρισμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τηλεφωνία, Internet, τηλεόραση κλπ.) σε ένα εμπορικό πακέτο, καθιστώντας τις περισσότερο ελκυστικές στον τελικό καταναλωτή.

Περίπου 130 χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα λαμβάνουν όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ένα πακέτο, που περιλαμβάνει σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, Internet και συνδρομητική τηλεόραση (4-play)!

Και τα δίκτυα νέας γενιάς, που τώρα αναπτύσσονται, και παρέχουν υψηλές χωρητικότητες, προσφέρονται για την ενοποιημένη μεταφορά φωνής, εικόνας και δεδομένων μέσα από ένα καλώδιο και άρα μέσα από έναν λογαριασμό.
Ηδη στην Ελλάδα περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν έναν κοινό λογαριασμό για σταθερό τηλέφωνο, Internet και κινητό τηλέφωνο ή δορυφορική τηλεόραση (3-play). Μάλιστα, τα 130 χιλιάδες από αυτά τα νοικοκυριά λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες σε ένα πακέτο, δηλαδή σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, Internet και συνδρομητική τηλεόραση (4-play).
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, ότι τα πακέτα αυτά τα οποία σήμερα αποτελούν την μειοψηφία, σε τρία έως πέντε χρόνια θα είναι η πλειοψηφία. «Δεν θα έχει νόημα η αγορά μιας τηλεφωνικής σύνδεσης ή μιας σύνδεσης Internet, αλλά ενός ολοκληρωμένου πακέτου επικοινωνιών», παραδέχεται στέλεχος τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας.

Περισσότερο απαραίτητες από κάθε άλλη φορά είναι σήμερα οι ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερη χωρητικότητα στην μετάδοση δεδομένων!

Ακόμη και η φωνή, που σήμερα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες, θα έχει μετασχηματιστεί σε δεδομένα. Ηδη αυτό έχει συμβεί στην κινητή τηλεφωνία, με τις υπηρεσίες «What’s App» και «Viber», ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, με τις υπηρεσίες «netflix», «amazon». Τον δρόμο αυτό έχουν ακολουθήσει σε τοπικό επίπεδο και οι εταιρείες Vodafone, Wind και Cyta.
Έτσι, οι ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερη χωρητικότητα στην μετάδοση δεδομένων, σήμερα είναι απαραίτητες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλοι οι πάροχοι, επενδύοντας κυρίως σε δίκτυα τεχνολογίας VDSL και FTTx. Στην πρώτη τεχνολογία ποντάρει κυρίως ο ΟΤΕ, που έχει προβάδισμα και στην δεύτερη, ποντάρουν κυρίως οι ανταγωνιστές του. H Wind, για παράδειγμα, ήδη έχει αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών (FTTx) στην Καλαμάτα και στη Νέα Σμύρνη και τώρα συνεχίζει σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα επόμενα χρόνια η Wind θα απλώσει πάνω από 1.000 χλμ. οπτικών ινών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσων υπερυψηλών ταχυτήτων!

Σύμφωνα με στελέχη της, τα επόμενα χρόνια η Wind θα απλώσει πάνω από 1.000 χλμ. οπτικών ινών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσων υπερυψηλών ταχυτήτων. Το έργο αναμένεται να αναλάβουν οι εταιρείες EDIL, Terna, Intrakat και Εργατηκάτ.
Η εταιρεία, μέχρι το τέλος του έτους, θα λανσάρει και την υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία συνεργάζεται με την Zappware για την τεχνολογική πλατφόρμα, ενώ πρώτο βήμα στο τηλεοπτικό περιεχόμενο αποτελεί η συμφωνία της με τη Forthnet, στα NovaSports. Σύμφωνα με στελέχη της, η Wind βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου, αλλά οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν θα ανακοινωθούν λίγο πριν από το τέλος του έτους. Η συμφωνία, ωστόσο, με τη Forthnet, όπως αναφέρουν παράγοντες της εταιρείας, παρόλο που δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη, έπρεπε να ανακοινωθεί προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή στην συνδρομητική της βάση προς την Vodafone.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ