Σε οριστική διευθέτηση οδεύει το ζήτημα των ελέγχων Ελλήνων πολιτών στα γερμανικά αεροδρόμια

Σ

-Η Γερμανία διαβεβαιώνει, ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων των επιβατών και των πληρωμάτων πτήσεων, προερχόμενων από την Ελλάδα, θα γίνονται, πλέον, μόνον στην «πύλη», μετά την έξοδο από την φυσούνα στον χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων και όχι σε διαφορετικούς χώρους εκτός Σένγκεν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα!
-Η μετατροπή των ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων σε ψηφιακές εξακολουθεί να παραμένει ένα ζήτημα, που πρέπει να ρυθμίσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Προς τελική διευθέτηση οδηγείται το ζήτημα των ελέγχων Ελλήνων πολιτών στα γερμανικά αεροδρόμια, μετά την τριμερή συνάντηση, που είχαν εκπρόσωποι γερμανικών και ελληνικών Αρχών με εκπρόσωπο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης, που προέκυψε από την απόφαση των γερμανικών Αρχών να παραταθούν οι έλεγχοι αυτοί.
Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και άλλες έγκυρες πηγές, η Γερμανία, από την μια, έδωσε διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων των επιβατών και των πληρωμάτων πτήσεων, προερχόμενων από την Ελλάδα, θα γίνονται, πλέον, μόνον στην «πύλη», μετά την έξοδο από την φυσούνα στον χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων, και όχι σε διαφορετικούς χώρους εκτός Σένγκεν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Από την άλλη, η Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αφίξεις επιβατών στην Γερμανία με πλαστά έγγραφα.
Όπως είναι γνωστό, ο λόγος της επαναφοράς των αυστηρών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ταξιδιώτες από την Ελλάδα, έχει να κάνει με παράνομες αφίξεις, που έχουν εντοπιστεί στο διάστημα Ιανουαρίου -Οκτωβρίου 2017, οι οποίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ξεπερνούν τις 1.000.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, τόνισε χθες, ότι η τριμερής συνάντηση έγινε σε θετικό και παραγωγικό κλίμα, σε χαμηλό επίπεδο, και οι γερμανικές Αρχές έδωσαν τις παραπάνω διαβεβαιώσεις.

Η μετατροπή των ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων σε ψηφιακές εξακολουθεί να παραμένει ένα ζήτημα, που πρέπει να ρυθμίσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση!

Η ίδια εκπρόσωπος καλωσόρισε και την πρόθεση της Ελλάδας να βελτιώσει τις διαδικασίες επί του δικού της εδάφους, αυξάνοντας τους ελέγχους σε αεροδρόμια. Η Γερμανία διαβεβαίωσε την Κομισιόν, ότι θα ελέγχει μόνον την παρουσία και την εγκυρότητα των σχετικών εγγράφων και θα το κάνει εντός των χώρων Σένγκεν του αεροδρομίου.
Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ως θέμα, που πρέπει να ρυθμίσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση, η μετατροπή των ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων σε ψηφιακές, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πλαστογραφήσεις. Συγχρόνως, εντυπωσιασμένοι παραμένουν στην βελγική πρωτεύουσα από τους χαμηλούς τόνους, που κράτησε η Αθήνα για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες έχει διαπιστωθεί, ότι οι διευθετήσεις αυτές πρέπει να γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, καθώς θεωρούν, ότι δεν μπορούν να βασίζονται στον Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Γιώργο Μουζάλα για τέτοιες συνεννοήσεις.
Η Κομισιόν υπενθύμισε, ότι οι έλεγχοι, που πραγματοποιεί η Γερμανία, δεν είναι παράνομοι και εμπίπτουν σε συγκεκριμένο αίτημα της χώρας αυτής, στο πλαίσιο που προβλέπει άρθρο της Συνθήκης Σένγκεν. Η έγκριση άλλωστε έχει δοθεί ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου των κρατών-μελών, που λήγει στις 11 Μαΐου του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξελίξεις, αναφορικά με τους ειδικούς ελέγχους, στους οποίους υποβάλλονται οι Ελληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια, αναμένεται να κυριαρχήσουν και στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που προγραμματίστηκε για την προσεχή Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.