Σε τελική ευθεία η τριμερής με Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη για καθορισμό συνεργασιών των ομογενών των τριών χωρών

Συνάντηση εργασίας με τον Κύπριο Ομόλογό του Φώτη Φωτίου, είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Συζήτησαν προγράμματα δράσεων των δύο χωρών για ομογενειακά θέματα με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2016.

Επίσης επεξεργάστηκαν πτυχές της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 14 -15 Ιουνίου στα πλαίσια του συντονισμού της συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών.

Όπως δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ: «Με τον κ.Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο μου Φώτη Φωτίου, είχαμε μία ακόμα διεξοδική συζήτηση για θέματα Διασποράς, ενεργοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το ΜOUπου υπογράψαμε στην Αθήνα.

Είναι πολύ σημαντική και η εξαιρετική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού υπό τον κ.Μιχάλη Κόκκινο, με το αντίστοιχο επιτελείο του κ.Επιτρόπου της Κύπρου. Ο σχεδιασμός προγραμμάτων τους ήδη άρχισε να υλοποιείται σε διμερές επίπεδο, αλλά και με πρόβλεψη να «κουμπώσουν» σε αυτά και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι – και χαίρομαι ιδιαίτερα – καταθέτουν σε αυτές τις διαδικασίες τις δικές τους πολύ σημαντικές προτάσεις.

Θα έλεγα χωρίς δισταγμό, ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για θέματα Διασποράς, όπως συμφώνησαν οι κκ Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου στη τριμερή Κορυφής στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησε και πορεύεται σε στέρεες βάσεις, με απόλυτα υλοποιήσιμους στόχους.

Η τριμερής στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο σχηματίζει ήδη μία εντυπωσιακή ατζέντα. Αλλά και με ενδιαφέρουσες παράπλευρες δράσεις».

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick