Οι εκπρόσωποι των εκδόσεων «Καζαντζάκης» παρόντος του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη «άναψαν το πράσινο φώς» στον Θ. Παπαδουλάκη.

Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη θα γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία με την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και την έγκριση των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και συγκεκριμένα: της εκδότριας-δικαούχου των έργων του Ν. Καζαντζάκη Νίκης Σταύρου, του Προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιου Ματζαμπετάκη, του Προέδρου της διεθνούς εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Γιώργου Στασινάκη και του Νίκου Μαθιουδάκη επιστημονικού συμβούλου των εκδόσεων «Καζαντζάκη» και Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν Καζαντζάκη.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων για το γύρισμα της ταινίας σημείωσε με έμφαση ότι, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να στηρίξει το κινηματογραφικό εγχείρημα που έχει την σύμφωνη γνώμη των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.kazantzakis

Η συμφωνία «σφραγίστηκε» και ανακοινώθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης μετά από συνάντηση των παραπάνω φορέων με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη και του Εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας για θέματα πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στη Περιφέρεια Κρήτης η ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» που θα γυριστεί σε σκηνοθεσία του πολυτάλαντου όπως αναφέρθηκε Θοδωρή Παπαδουλάκη, είναι επίκαιρη όσο ποτέ με τα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα με έμφαση στο προσφυγικό.

Η εκδότρια και δικαιούχος των έργων του Ν. Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου ανέφερε ότι «οι φορείς που είναι εντεταλμένοι στην ανάδειξη του έργου του Ν. Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο εμπιστευόμαστε στα χέρια του πολυτάλαντου οραματιστή σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο σημαντικά έργα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας το «Χριστός Ξανά Σταυρώνεται» ένα έργο τόσο επίκαιρο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης το προσφυγικό. Ελπίζω η ταινία να αγγίξει τις καρδιές του κόσμου και να μεταφέρει αυτό το εναγώνιο ερώτημα του Ν. Καζαντζάκη, άραγε ο Χριστός είναι καταδικασμένος να σταυρώνεται πάντα; Η αγάπη σε αυτό τον κόσμο πως μπορεί στις καρδιές των ανθρώπων να ανθίσει;»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θοδωρής Παπαδουλάκης από την πλευρά του επεσήμανε: «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί έχουμε πολύ καλούς υποστηρικτές όπως την Περιφέρεια Κρήτης η οποία υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, από τις λίγες Περιφέρειες στην Ελλάδα με τέτοια πολιτιστική δράση. Νιώθω πάρα πολύ τυχερός που μας δίνονται τα δικαιώματα για να γίνει ταινία αυτό το υπέροχο λογοτεχνικό έργο. Ο σκοπός είναι να διερευνηθεί το νόημα, το περιεχόμενο και το ήθος της συγγραφής του Ν. Καζαντζάκη σε ένα πλαίσιο σύγχρονο. Μια από τις μοναδικές αξίες του συγγραφέα ήταν ότι αυτά που έγραψε τότε έχουν έντονη απήχηση και στη σημερινή εποχή σε ότι αφορά το προσφυγικό και άλλα σύγχρονα προβλήματα».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι, «είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε για ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και μεγάλη ευθύνη όταν παίρνουμε τα δικαιώματα από την κα. Σταύρου, όταν έχουμε την υποστήριξη του Γιώργου Στασινάκη και τον Θοδωρή Παπαδουλάκη που θα κάνει την ταινία ο «Χριστός Ξανασταυρώνεται». Εμείς έχουμε την υποχρέωση να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και εξαρχής μαζί με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη είχαμε την συνεργασία τις συναντήσεις για να έχουμε την ευτυχή κατάληξη σήμερα να κλείσει αυτή η συνεργασία που μόνο οφέλη θα δώσει για την Κρήτη για την Ελλάδα. Πάνω από όλα θα αναδείξει τα διαχρονικά μηνύματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που μέσα από το «Χριστός Ξανασταυρώνεται» πιστεύω ότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης-Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει, ότι, το έμψυχο δυναμικό αλλά και το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει το προάγει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την μια έχουμε το πολιτιστικό κεφάλαιο του Ν. Καζαντζάκη τα οικουμενικά έργα του τα οποία προσπαθούμε να τα προάγουμε και να τα προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, ένα σκηνοθέτη όπως ο Θ. Παπαδουλάκης που έχουμε αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας της Περιφέρειας με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και έτσι είμαστε σίγουροι ότι η επαφή του έργου του Ν. Καζαντζάκη με το Θ. Παπαδουλάκη θα φέρει σημαντικά οφέλη για το νησί μας».

Τέλος ο Πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας Φίλων «Ν. Καζαντζάκη» Γιώργος Στασινάκης επεσήμανε: «Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια και προσωπικά μου αρέσει που ο σκηνοθέτης θέλει να δώσει ένα σύγχρονο πνεύμα σε αυτό το έργο, επίσης να δείξει την επικαιρότητα και παγκοσμιότητα αυτού του έργου. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Περιφέρεια για το πραγματικό ενδιαφέρον τους».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ