-Θα αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, με σημαντικότερο στόχο την ταχύτερη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές και σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας. Πρόκειται για την λεγόμενη “Σιδηροδρομική Εγνατία” με κόστος τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο, που έχει εξαγγελθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά το τεράστιο κόστος του και ο μακρύς χρόνος περάτωσής του, το είχε οδηγήσει στις καλένδες.TRENO
Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση θα καλύψει όλη την βόρεια πλευρά της χώρας, από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη. Περιλαμβάνει τα τμήματα Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη, που αποτελούν νέα χάραξη και την αναβάθμιση των τμημάτων Προμαχώνας – Στρυμόνας – Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Λόγω της κομβικής θέσης της χώρας μας προγραμματίζεται η υλοποίηση της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” μέσω του Πακέτου Γιούνκερ

Η “Σιδηροδρομική Εγνατία” ανήκει στην νέα γενιά σιδηροδρομικών έργων, που κινούνται στην φιλοσοφία αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, με σημαντικότερο λόγο την κίνηση εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη.
Το πρώτο ώριμο προς δημοπράτηση τμήμα αφορά το ήδη υπάρχον κομμάτι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, ενώ θα ακολουθήσει το τμήμα από τον Στρυμόνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Μετά από αυτά τα δύο έργα, μήκους 562 χλμ και συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ, προγραμματίζεται η υλοποίηση της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” μέσω του Πακέτου Γιούνκερ, λόγω της κομβικής εμπορικά θέσης της χώρας.

Το πλέον δύσκολο τεχνικά τμήμα είναι αυτό από τα Γρεβενά μέχρι τα Ιωάννινα και από εκεί μέχρι το αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Το επόμενο, χρονικά, έργο θα είναι η νέα χάραξη του τμήματος από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα και την Ξάνθη (στην περιοχή Τοξότες). Η γραμμή αυτή, που θα ενώνει την Θεσσαλονίκη με τα δύο αυτά μεγάλα αστικά κέντρα, θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο της μετακίνησης, αφού η μετακινηση από την Θεσσαλονίκη προς την Καβάλα θα διαρκεί μία ώρα και για την Ξάνθη, περίπου 90 λεπτά.
Στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι, παράλληλα, να ωριμάσουν μελετητικά τα δυτικά τμήματα της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας”, που είναι και τα πιο κοστοβόρα. Πρόκειται για την νέα χάραξη, από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Κοζάνη και τα Γρεβενά και το πλέον δύσκολο τεχνικά τμήμα, δηλαδή αυτό από τα Γρεβενά μέχρι τα Ιωάννινα και από εκεί μέχρι το αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο σχεδιασμός της νέας “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ

Στην πρόβλεψη ανάπτυξης της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” περιλαμβάνεται και η σύνδεση με την Καλαμπάκα και το θεσσαλικό δίκτυο από την μία και την σύνδεση με το νέο λιμάνι της Καβάλας, από την άλλη.
Δεν είναι τυχαίο, ότι στην πρόσφατη συνάντηση, που είχε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, συζητήθηκε και η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της “Εγνατίας”, Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, η οποία μπαίνει πλέον στον σχεδιασμό του Υπουργείου. Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην Βουλή, είχε αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της νέας “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Τα τρία ξεχωριστά έργα, που αναβαθμίζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας

Πρόκειται ουσιαστικά για τρία ξεχωριστά έργα:
Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης – ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, μήκους 120 χλμ. Το έργο αναφέρεται ως «Εντοπισμένες παρεμβάσεις στην υποδομή-επιδομή και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης», με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ.
Το δεύτερο τμήμα είναι η διαδρομή Στρυμόνας – Δράμα – Αλεξανδρούπολη, μήκους 367 χλμ., στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση σε εντοπισμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμόνας – Αλεξανδρούπολη και πλήρης ηλεκτροκίνηση, με σηματοδότηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.
Το τρίτο τμήμα είναι η διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, μήκους195 χλμ., στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση της χάραξης σε εντοπισμένα τμήματα και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.
Το δεύτερο τμήμα και το τρίτο τμήμα είναι ακομη σε φάση σχεδιασμού.

Μέσω του έργου αξιοποιείται ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, ως πύλη της Ευρώπης για την δημιουργία μιας πολυτροπικής σύνδεσης με Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαύρη Θάλασσα

Με την κατασκευή της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” θα συντομευτεί δραστικά ο χρόνος διαδρομής μεταξύ των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας και της Αθήνας. Με την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης, οπότε θα υπάρχει πλήρης αξιοποίηση του άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η διαδρομή Καλαμπάκα – Κοζάνη θα διαρκεί μόλις 50 λεπτά και η διαδρομή Τρίκαλα- Κοζάνη, 1 ώρα.
Ο χρόνος της διαδρομής Αθήνας – Κοζάνης, μέσω Καλαμπάκας, θα είναι 3 ώρες και 45 λεπτά, της διαδρομής Αθήνας – Φλώρινας, μέσω Καλαμπάκας, 4 ώρες και 55 λεπτά και της διαδρομής Αθήνας – Ιωαννίνων, μέσω Καλαμπάκας, 3 ώρες και 30 λεπτά. Μέσω αυτού του έργου αξιοποιείται ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, ως πύλη της Ευρώπης για την δημιουργία μιας πολυτροπικής σύνδεσης με Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαύρη Θάλασσα, εναλλακτική της υπάρχουσας θαλάσσιας εξόδου μέσω των στενών των Δαρδανελίων.

Η ανάπτυξη της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” συνδέεται παράλληλα και με την ανάπτυξη του νέου Εμπορευματικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη

Η ανάπτυξη της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” συνδέεται παράλληλα και με την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη, στο Στρατόπεδο “Γκόνου”.
Για τον λόγο αυτόν, η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης στο Στρατόπεδο “Γκόνου” είναι ο επόμενος στόχος, που έχει θέσει η ΓΑΙΑΟΣΕ.
Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη, καθώς η πλειοψηφία των φορτίων διεθνούς προορισμού, που διακινούνται από τον ΟΛΘ είναι χύδην εμπορεύματα, πρώτες ύλες, ή γενικό φορτίο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη μεγάλης έκτασης για προσωρινή εναπόθεση και ενδιάμεση επεξεργασία, που μπορεί να καλυφθεί με επιτυχία στον χώρο, που διαθέτει η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Διετέθη κατά χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000
τ.μ. στην Θεσσαλονίκη, που διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ

Να σημειωθεί, πως ήδη στον χώρο αυτόν συζητείται η παραχώρηση στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού φυσικού αέριου TAP, έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, ως χώρο κεντρικής αποθήκευσης και διανομής σωλήνων.
Υπενθυμίζεται, πως το 2007 με τον Νόμο 3534/2007 διετέθη κατά χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000 τ.μ., ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Δήμο Εχεδώρου, που αποτελεί τμήμα του τέως Στρατοπέδου “Γκόνου”. Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία, όμως, έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η αναβάθμισή της. Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκταση και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ