-Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνον να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων, που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ για την θρησκευτική εορτή του Αρμπάϊν
-Μόνον στο Ιράκ τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, ενώ έξι από αυτούς έχουν πεθάνει.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η έξαρση κρουσμάτων χολέρας στο Ιράκ έχει επεκταθεί στην γειτονική Συρία, το Κουβέϊτ και το Μπαχρέϊν και υπάρχει πλέον κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Δεκέμβριο το Ιράκ, προειδοποιεί ο διευθυντής της Unicef στην χώρα αυτή, Πήτερ Χόκινς.
Η ασθένεια αυτή, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια, αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι από αυτούς έχουν πεθάνει.UNICEF
«Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνον να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων, που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ για την μουσουλμανική εορτή Αρμπάϊν » δήλωσε ο ο Πήτερ Χόκινς, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης Unicef στο Ιράκ.

Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών, που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα

«Το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Συρία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα» επεσήμανε ο ίδιο.
Εκατομμύρια σιίτες αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράκ τον Δεκέμβριο για το Αρμπάϊν, που σηματοδοτεί την 40ή ημέρα του πένθους για τον Χουσεΐν, τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο θάνατος του οποίου το 680 μ.Χ. προκάλεσε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.
Ο κ. Χόκινς δήλωσε, ότι η Unicef συνεργάζεται με τους ιερωμένους στις ιερές πόλεις για τους σιίτες Νατζάφ και Κερμπάλα, προκειμένου να ενημερώσουν για τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της χολέρας, που είναι ενδημική στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.
Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στην διάρκεια του Χειμώνα, που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα.

Η Unicef έχει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές, που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος

Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία.
Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς, όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.
Ο κ. Χόκινς εξήγησε, ότι η Unicef έχει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές, που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ παράλληλα κατήγγειλε, ότι μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για την ασφάλεια εις βάρος άλλων υπηρεσιών και υποδομών, όπως η παροχή πόσιμου νερού.
Ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράκ αφορά παιδιά, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς ως προληπτικό μέτρο, αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ