-Τα συνήθη συμπτώματα, που παρουσιάζουν οι ασθένειες αυτές και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σήμα κινδύνου για παιδιά και ενήλικες, εκπέμπουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι, καθώς η γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση στην χώρα μας, προκαλεί οξείες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες!
«Χρειάζεται προσοχή, γιατί εφέτος ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και προκαλεί δυσάρεστες επιπλοκές, οι οποίες για να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται νοσηλεία» αναφέρει διαπρεπής Χειρουργός -Ωτορινολαρυγγολόγος μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου της Αθήνας.nosokomeio-alexanroupolis
«Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα παιδιά, καθώς οι φαρυγγίτιδες και οι λαρυγγίτιδες, που τους προκαλεί ο ιός, έχουν οξεία μορφή και χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλεία».
Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους, εφέτος όλοι μας θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και αν αυτά επιμείνουν, τότε η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας

Τα συνήθη συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:
-Πόνος και τσούξιμο στον λαιμό
-Δυσφορία
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος
-Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού
-Δυσκολία και πόνος στην κατάποση
-Μυϊκοί πόνοι
-Μύτη που τρέχει
-Οι αμυγδαλές μπορούν, επίσης, να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.
«Τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην φαρυγγίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερη μορφή της νόσου με δυσκολίες στην αναπνοή, στην κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα», επισημαίνουν οι ειδικοί Ωτορινολαρυγγολόγοι και υπογραμμίζουν:
«Η φαρυγγίτιδα χρειάζεται προσοχή. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις θα εξελιχθούν ομαλά, υπάρχει ένα ποσοστό, που παρουσιάζουν επιπλοκές και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση».

Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπΐσουμε την φαρυγγίτιδα

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κρίνεται από τον γιατρό και είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του οργανισμού των ασθενών, απαιτούνται :
-Ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση
-Άφθονα υγρά: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, που υγραίνουν το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, ευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης
-Γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μερικές φορές την ημέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό
-Σωστή διατροφή: Zωμοί και σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις, ενώ πρέπει να αποφεύγονται φαγητά, που ερεθίζουν το φάρυγγα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά
-Εξαερισμός του χώρου: Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός τσιγάρου στον χώρο , ενώ ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η ξηρότητα μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Η λαρυγγίτιδα και τα συμπτώματά της

Όσον αφορά την λαρυγγίτιδα, αυτή πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια νόσος με γρήγορη και πλήρη ανάρρωση, αρκεί να τύχει άμεσης ιατρικής διάγνωσης και αντιμετώπισης. Η λοίμωξη ξεκινάει από το ανώτερο αναπνευστικό, αλλά επεκτείνεται προς τα κάτω, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την τραχεία και τον λάρυγγα του παιδιού.
Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται πιο έντονα στην λαρυγγίτιδα, γιατί οι αεροφόροι σωλήνες είναι μικροί και ακόμα και ήπιο οίδημα μπορεί να τους φράξει σημαντικά.
Τα συνήθη συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι:
-Συνάχι και ξηρός βήχας, με ή χωρίς ήπιο πυρετό κατά τη διάρκεια της νύχτας
-Δύσκολη ή και γρήγορη αναπνοή,
-Εισολκές στο θώρακα και χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός),
-Βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου)
-Το χρώμα του παιδιού γίνεται μπλε και το επίπεδο συνείδησης μειωμένο, σε βαριές περιπτώσεις

Τι συνιστάται να κάνουμε για να αντιμετωπΐσουμε την λαρυγγίτιδα

«Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων και γι’ αυτό είναι σημαντική η κλινική εξέταση και διάγνωση από παιδίατρο .Η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλει, αλλά συνήθως αφορά τρεις με επτά ημέρες», αναφέρουν οι ειδικοί γιατροί.
Και συνιστούν, σε περίπτωση μιας ήπιας κρίσης που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, τα εξης:
-Eκθεση στον ψυχρό αέρα
-Καλός αερισμός του δωματίου
-Αύξηση της υγρασίας με ατμούς ή υγραντήρα
-Ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον
-Λήψη πολλών υγρών
-Χρήση αντιπυρετικού, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του
-Όχι στην λήψη αντιβηχικών ή αντιβιοτικών.
Η νόσος συνήθως περνάει σε 2-3 ημέρες, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μία εβδομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ