-Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που μπορεί να μην αντέξει, όταν οι πλειστηριασμοί αυξηθούν, ισχύει μόνον για την Αθήνα και είναι προς το παρόν πιλοτικό, ενώ τέτοιοι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν σε άλλες πόλεις της χώρας!
– «Ακόμη και οι πρώτες κατοικίες μπαίνουν στο τραπέζι των εκποιήσεων, όπως και κάθε ακίνητο, για οποιονδήποτε λόγο, καθώς δεν υπάρχει Νόμος, ούτε και κάποια νομοθετική πρόβλεψη, καθολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», σημαντικά προβλήματα, που εξακολουθούν να παραμένουν έως τώρα άλυτα, δεν επιτρέπουν να υλοποιηθούν κανονικά οι πολυδιαφημισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, προκειμένου να λειτουργήσουν οι συναλλαγές, να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και, πρωτίστως, να απαλλαγούν οι τράπεζες από τον φόρτο των «κόκκινων» δανείων.
Μπορεί την περασμένη Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, να είχαμε στην Ελλάδα την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όμως οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, είτε ηλεκτρονικά είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, έγιναν μόνον στην Αττική.
Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ισχύει μόνον για την Αθήνα και είναι προς το παρόν πιλοτικό. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν σε άλλη πόλη (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα κ.α.), αφού δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, καθώς η αρχική πρόβλεψη, για λειτουργία οκτώ συνολικά συστημάτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την χώρα, έχει μείνει προς το παρόν στα χαρτιά.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», εάν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται μόνον στην Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν διενεργούνται καν πλειστηριασμοί, δηλαδή ούτε και με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι περισσότεροι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι ανά την επικράτεια, συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βιαιοπραγίες από μέλη συλλογικοτήτων, που επιδιώκουν την ακύρωση των πλειστηριασμών.

«Όταν οι πλειστηριασμοί αυξηθούν, το σύστημα αυτό μπορεί να μην ανταποκριθεί και οι αντοχές του να καταρρεύσουν»!

Αλλωστε, η νομοθετική ρύθμιση για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους συμβολαιογράφους να κάνουν την δουλειά τους και τινάζουν στον αέρα την διενέργεια των πλειστηριασμών, αν και εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή, ενώ τα περιστατικά βίας κατά των συμβολαιογράφων πληθαίνουν συνεχώς.
Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Αθήνας -και όχι μόνον-, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας φόβους, ότι το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να μην αντέξει.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που λειτουργεί μόνον στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Αθήνας, πιλοτικού χαρακτήρα, έχει κοστίσει συνολικά 20.000 ευρώ, και έμπειροι συμβολαιογράφοι, που έχουν παρακολουθήσει από την αρχή την λειτουργία της, επισημαίνουν, πως, όταν οι πλειστηριασμοί αυξηθούν, το σύστημα αυτό μπορεί να μην ανταποκριθεί. Αλλωστε, κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών εφαρμογών, όπως λένε, όταν έμπαιναν στο σύστημα πάνω από πέντε πλειστηριασμοί, οι αντοχές του κατέρρεαν!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαθέτει δυνατότητα πιστοποίησης ηλεκτρονικής υπογραφής για τους μετέχοντες στην διαδικασία, και οι πιστοποιήσεις, προβλέπεται να γίνονται, αν πρόκειται για Ελληνες πολίτες, μέσω του Τaxis, αν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της πλατφόρμας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και αν είναι πολίτες από άλλη χώρα, μόνον μέσω κινητού τηλεφώνου!

«Στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα για κάθε χρέος, δηλαδή από τις τράπεζες για δάνεια, από το Δημόσιο για φόρους, από τα ασφαλιστικά ταμεία για ανεξόφλητες ασφαλιστικές οφειλές, και πάρα πολλά από ιδιώτες, απλούς πολίτες και επιχειρήσεις, στους οποίους κάποιοι χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν»!

Ομως τα προβλήματα της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν τελειώνουν εδώ. Οπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κ. Κώστας Βλαχάκης, που διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, «το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όφειλε για πολλούς λόγους -και για το αξιόπιστο της λειτουργίας της πλατφόρμας- να υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και όχι στους κατά τόπους συμβολαιογραφικούς συλλόγους».
Οπως τονίζει ο ίδιος, παρά το γεγονός, ότι το θέμα είχε μετ’ επιτάσεως τεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τελικά προχώρησε η λύση των συμβολαιογραφικών συλλόγων και η επιλογή μιας φθηνής πλατφόρμας, αφού για σύστημα, που θα κόστιζε πάνω από 60.000 ευρώ, θα χρειαζόταν κλειστός διαγωνισμός με προσφορές και για μεγαλύτερα ποσά ανοικτός διαγωνισμός, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει εύκολα από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Αξίζει να σημειωθεί, όπως εξηγούν συμβολαιογράφοι, που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο των πλειστηριασμών, ακίνητα στο σφυρί βγαίνουν για κάθε χρέος. Από τις τράπεζες για δάνεια, από το Δημόσιο για φόρους, από τα ασφαλιστικά ταμεία, και πάρα πολλά από ιδιώτες, απλούς πολίτες και επιχειρήσεις, στους οποίους κάποιοι χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν. Για να γίνει, άλλωστε, ένας πλειστηριασμός, όπως εξηγούν, έχει προϋπάρξει μακρά και επίμονη δικαστική διαδρομή και δικαστική απόφαση για να βγει ένα ακίνητο στο σφυρί, η οποία και πρέπει να εκτελεστεί.

«Και οι πρώτες κατοικίες μπαίνουν στο τραπέζι των εκποιήσεων, όπως και κάθε ακίνητο, για οποιονδήποτε λόγο»!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τους πλειστηριασμούς, ακόμη και της τελευταίας εβδομάδος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, ακίνητα προς πώληση ήταν και μεγάλης και μικρής αξίας. Από τους 29 πλειστηριασμούς, που είχαν προγραμματιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, έγιναν τελικά οι 20 και πωλήθηκαν δώδεκα ακίνητα κάθε αξίας και σε πλούσιες και φτωχές περιοχές της Αττικής. Ενδεικτικά, ακίνητα σε πλειστηριασμό υπήρχαν από την Κηφισιά, το Μοσχάτο, το Χαλάνδρι, το κέντρο της Αθήνας, οικίες, αποθήκες, επαγγελματικοί χώροι και πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως αξίας και οφειλόμενου ποσού.
Οπως προκύπτει από την καθημερινότητα των πλειστηριασμών και οι πρώτες κατοικίες μπαίνουν στο τραπέζι των εκποιήσεων, όπως και κάθε ακίνητο για οποιονδήποτε λόγο. Αλλωστε, όπως λένε συμβολαιογράφοι, «πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα, δεν είναι εφεύρημα της κρίσης» και εκφράζουν την έκπληξή τους «πώς μια νόμιμη διαδικασία σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων έφθασε να γίνει συνώνυμο, για κάποιους, “επαναστατικής πρακτικής” και ιδεολογημάτων του τύπου “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”».
Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, όπως τονίζουν συμβολαιογράφοι και νομικοί στην «Καθημερινή», αυτή προστατεύεται μόνον στις περιπτώσεις ιδιοκτητών, που έχουν φροντίσει να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του λεγόμενου Νόμου Κατσέλη, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από το 2010 και η ισχύς του τελειώνει στο τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός κι αν παραταθεί. Για κάθε άλλη περίπτωση πρώτης κατοικίας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υφίσταται «ασπίδα». Κι αυτό, διότι τέτοιος Νόμος καθολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει, ούτε κάποια νομοθετική πρόβλεψη, όπως ακούγεται κατά κόρον, που να την προστατεύει, εφ’ όσον η αξία της δεν ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.