Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, καθώς και της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλέτες προς το Δημόσιο, προωθεί άμεσα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
Ειδικότερα, σε σχέδιο νόμου, που σύντομα θα πάρει τον δρόμο προς την Βουλή, θα προβλέπεται, ότι η ανωτέρω προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως το πολύ 20%, ανάλογα πάντα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, καθώς η ισχύουσα ρύθμιση στερεί την δικαστική προστασία σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
Με το ίδιο εξάλλου νομοσχέδιο θα παρέχεται δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλές με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται σε ρύθμιση χρεών.
Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων
Για όσους, μάλιστα, ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα υπάρχει και άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών και άλλων παροχών, ενώ θα τους χορηγείται άμεσα φορολογική ενημερότητα.
Στόχος των ανωτέρω κινήσεων, όπως θα φανεί άλλωστε και κατά την τριήμερη ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας με μέτρα, που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.
Τα συγκεκριμένα άμεσα μέτρα, όπως έχουν περιγραφεί και μέσα από το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Τα μέτρα του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος
* Σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
* Αμεση εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με την φορολογική αρχή.
Η εκκαθάριση προγραμματίζεται να οργανωθεί σε προτεραιότητα, ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος.
Τα ποσά, που θα προκύψουν από την εκκαθάριση θα ρυθμίζονται σε 100 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα προχωρήσουν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αξίζει να σημειωθεί’ ότι σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Καταργείται άμεσα ο ΕΝΦΙΑ και ορίζεται σε 12.000 ευρώ το βασικό αφορολόγητο ποσό
* Αμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με άλλον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), ύστερα όμως από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον από 30% έως 35%, με προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο, που, με βάση τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, θα κυμαίνεται από 300.000 έως 400.000 ευρώ.
* Επαναφορά του αφορολόγητου ποσού στα 12.000 ευρώ.
Η επαναφορά θα συνοδεύεται και με αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
Επισημαίνεται, ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η Κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της ολοκλήρωσης του περιουσιολογίου, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν υψηλοί συντελεστές (60%) για τα μεγάλα εισοδήματα και δεν θα επιβληθεί φόρος περιουσίας για καταθέσεις κλπ.
Θα κατάσχονται τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία
Στο πλαίσιο, πάντως, αυτό εξετάζεται και η κατάσχεση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, αφού, όμως, πρώτα θα έχει δοθεί στους φορολογούμενους η δυνατότητα να δηλώσουν όλη τους την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στο περιουσιολόγιο.
* Θεσμοθέτηση της «νέας σεισάχθειας» για την ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών, έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων πολιτών
Εκτός από τα ανωτέρω μέτρα, η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το σχετικό μάλιστα πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και, μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνει:
* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
* Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
* Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους. Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
* Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
* Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει άμεσα το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους, που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
* Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
* Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Η Κυβέρνηση αναμένει την είσπραξη 3 δισεκατομμυρίων ευρώ
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, ότι στην ρύθμιση χρεών θα ενταχθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σε βάθος επταετίας, ενώ υπολογίζεται ότι στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
* Σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών, ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις ειδικές επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με Ασφαλιστικά Ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.
* Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
Το κυβερνητικό σχέδιο θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές τράπεζες ειδικού σκοπού και Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα.
* Επαναφορά κατώτατου μισθού.
Ο κατώτατος μισθός προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.