Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για περίπου 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους, επιφέρει νέο προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών!

– Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, ενώ επιτρέπεται η απόσπαση, έως και για δύο χρόνια, προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιφέρει το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως κείμενο εργασίας.Το σχέδιο, που δημοσιεύεται στην εφημεριδα «Έθνος» και αλλάζει τον χάρτη για περίπου 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους, έχει τεθεί σε διαβούλευση, ενώ μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση.

Οι εννιά αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο

Στο συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνονται εννιά αλλαγές, που αφορούν:
-Μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων από και προς τους Δήμους,
-διατήρηση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων, που μετατάσσονται,
-μεταφορά προσωπικού των προς κατάργηση ΝΠΔΔ, ΔΠΙΔ και ΑΕ των ΟΤΑ στους Δήμους,
-τοποθέτηση δημοτικών Αστυνομικών και σχολικών φυλάκων,
-μέσα ατομικής προστασίας δημοτικών υπαλλήλων,
-καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας,
-δημοτικά τέλη και οικονομικά ΟΤΑ,
-δημιουργία μητρώου ανθρώπινου δυναμικού και
-διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για έκδοση διαβατηρίων

Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή

Με εκατοντάδες φορείς και επιχειρήσεις των ΟΤΑ να βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάργηση, το προσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη, με την οποία το προσωπικό μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας, μάλιστα, την προσωπική διαφορά στον μισθό του, καθώς κάτι ανάλογο προβλέπεται για όλους τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει, μάλιστα, η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό, που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.
Παράλληλα, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ, καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Επιτρέπεται η απόσπαση, έως και για δύο χρόνια, προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ

Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, επιτρέπεται η απόσπαση έως και για δύο χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι, που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.
Οι δημοτικοί Αστυνομικοί, που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις, θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών, που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες, δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια, πλην των σχολικών κτιρίων, εφ’ όσον, βεβαια, δεν επηρεάζεται η φύλαξή τους.

ypourgeio_eswterikwn_619_355