– Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνουν την μείωση του εκλογικού μπόνους στο πρώτο κόμμα, από 50 σε 30 έδρες, την μείωση του ποσοστό εισόδου των κομμάτων στην Βουλή στο 2% και την διενέργεια δεύτερου γύρου εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μεταξύ των μεγάλων συνασπισμών στον πρώτο γύρο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «ελέγξει» το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε κι’ αν γίνουν αυτές και σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό Νόμο, παρά τις διαψεύσεις και τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί Κυβέρνησης τετραετίας. Μάλιστα, φέρεται να επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και την μείωση του μπόνους των 50 εδρών, καθώς και την δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης ακόμα και από το δεύτερο κόμμα!
Καθώς η αίσθηση, που έχουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, είναι, ότι η χώρα βαίνει προς εκλογές ή σε παραίτηση της Κυβέρνησης και στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών, το θέμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κινητοποιεί τα επιτελεΐα όλων των κομμάτων.EKLOGES

Είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε στις κάλπες, μέσα σε έναν περίπου χρόνο, για 4η φορά

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, όλες οι κρυφές δημοσκοπήσεις, που καταφθάνουν στα πολιτικά γραφεία, κατατείνουν στο συμπέρασμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της βάσης, που τον έφερε στην εξουσία. Το αίσθημα, που κυριαρχεί στους περισσότερους πολίτες, είναι, ότι το κυβερνών κόμμα έχασε την αξιοπιστία του, καθώς ο λαός νιώθει προδωμένος από την πολιτική,που ακολουθεί.
Με δεδομένη την πρόθεση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε στις κάλπες για 3η φορά μέσα σε έναν περίπου χρόνο, ή για 4η φορά μαζί με το δημοψήφισμα.
Παρά τις όποιες διαψεύσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι πληροφορίες επιμένουν, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται πυρετωδώς σενάρια εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην μείωση του μπόνους, από 50 σε 30 έδρες, για να ανακόψουν το βασικό πλεονέκτημα του πρώτου κόμματος και θέλουν, το νέο μπόνους των 30 εδρών να μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα, που θα συγκυβερνήσουν

Αν όλα πάνε στραβά στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, ότι θα ακολουθήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο – plan B. Βάσει αυτού, όπως λένε οι πληροφορίες, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα έχουν ετοιμάσει σημαντικές αλλαγές και ανατροπές του εκλογικού Νόου, που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει Κυβέρνηση ακόμα κι’ αν είναι δεύτερο κόμμα!
Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν στην αλλαγή του εκλογικού Νόμου και στην μείωση του μπόνους από 50 σε 30 έδρες για να ανακόψουν το βασικό πλεονέκτημα του πρώτου κόμματος, καθώς θεωρούν σχεδόν απίθανο να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος το νήμα της εκλογικής διαδικασίας.
Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει το νέο μπόνους των 30 εδρών να μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα, που θα συγκυβερνήσουν.

Ποντάρουν στο ότι η εκλογική δεξαμενή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή της Κεντροδεξιάς και στο ότι, τα μικρά κόμματα θα δεχθούν τις ρυθμίσεις αυτές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους σε ένα κυβερνητικό σχήμα

Συγκεκριμενα, επιδίωξη είναι, το μπόνους των 30 εδρών να το μοιράζονται αναλογικά συνασπισμοί κομμάτων ή και κόμματα, που δεσμεύονται πριν από τις εκλογές, ότι θα συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο!
Έτσι, όσοι «πρόθυμοι» δεσμευτούν πριν από τις εκλογές, ότι θα πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν έτοιμα ποσοστά!
Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σχηματίσει Κυβέρνηση, ακόμα κι’ αν τα αποτελέσματα της κάλπης τον κατατάξουν στην δεύτερη θέση!
Φαίνεται, ότι ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του ποντάρουν,
τόσο στο γεγονός, ότι η εκλογική δεξαμενή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή της Κεντροδεξιάς, όσο και στο ότι, τα μικρά κόμματα, όπως οι ΑΝ.ΕΛ., το ΠΑΣΟΚ και η «Ένωση Κεντρώων», θα δεχθούν τις ρυθμίσεις αυτές για τις εκλογές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους σε ένα κυβερνητικό σχήμα, αλλά και για να αυξήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται πρόταση μείωσης του ποσοστό εισόδου των κομμάτων στην Βουλή στο 2% και διενέργειας δεύτερου γύρου εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μεταξύ των μεγάλων συνασπισμών στον πρώτο γύρο

Ακούγεται, επίσης, ότι στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η πρόταση να μειωθεί το ποσοστό εισόδου των κομμάτων στην Βουλή και να πάει στο 2% για να μπορέσουν να μπουν στην Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ. ενώ πιο ακραία είναι και η πρόταση ορισμένων εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που εισηγούνται την διενέργεια δεύτερου γύρου εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μεταξύ των μεγάλων συνασπισμών στον πρώτο γύρο.
Όμως, για να ισχύσουν από τις επερχόμενες εκλογές όλες αυτές οι αλλαγές, απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών από την παρούσα Βουλή, πράγμα, που σημαίνει, ότι όλες οι διεργασίες και τα παζάρια με τα μικρά κόμματα θα γίνουν πριν από τις εκλογές, αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο!