Σημαντικές αλλαγές θα ισχύουν στην Ελλάδα

(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας!
-Το 2018 θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος στα εφετινά εισοδήματα από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων!
-Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, θα επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της κτηματαγοράς έχουν φέρει οι μισθώσεις ακινήτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, όπως είναι η Airbnb.
Η ζήτηση ακινήτων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε περιοχές, όπως είναι το Κουκάκι, ο Λυκαβητός, το Μετς, το Φιξ, το Παγκράτι, όταν σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου οι τιμές πώλησης των ακινήτων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα
Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς τα κέρδη τους αυξάνονται.

Το 2018 θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος στα εφετινά εισοδήματα από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων!

Η Εφορία, όμως, περιμένει! Και αυτό επειδή στο ετήσιο εισόδημα, που θα αποκτήσουν εφέτος οι φορολογούμενοι από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος, με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές, που ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ,ως εξής:
-Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει εισόδημα από την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ. Ο φόρος, που θα κληθεί να πληρώσει το επόμενο έτος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
-Για εισόδημα στο τμήμα από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ, ο συντελεστής του φόρου είναι 35%, ενώ στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ, συντελεστής φόρου είναι 45%!

Το εισόδημα από την βραχυχρόνια εκμίσθωση απαλλάσσεται του Φ.Π.Α., αλλά, εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%!

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφ’ όσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Σε περίπτωση, όμως, που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ,
29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ,
37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και
45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι, που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη, ότι το εισόδημα απαλλάσσεται του Φ.Π.Α. και ότι,
εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.