(c) ellinikignomi.eu

Παρατεταμένα αρνητικούς ρυθμούς συνεχίζει να καταγράφει η κατανάλωση στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ αύξηση παρουσιάζει η κατανάλωση στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την περιφέρεια της χώρας!
– Ωστόσο, οι απώλειες στο σύνολο της αγοράς περιορίστηκαν στο 1,1%, καθώς η αναχαίτιση της πτώσης στην αγορά των σούπερ μάρκετ οφείλεται στην επαναδραστηριοποίηση του πρώην δικτύου της αλυσίδας “Μαρινόπουλος” από την αλυσίδα “Σκλαβενίτης”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την πώληση αγαθών στα σούπερ μάρκετ της χώρας μας, που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία Νielsen, παρατεταμένα αρνητικούς ρυθμούς συνεχίζει να καταγράφει η κατανάλωση στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, καθώς οι πωλήσεις τροφίμων διαρκώς μειώνονται, με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Και ενώ η μείωση των πωλήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μειώνεται, αύξηση παρουσιάζει η κατανάλωση στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την περιφέρεια της χώρας.
Συγκεκριμένα, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, οι απώλειες είχαν καταγραφεί στο -3,9%., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 έκλεισε στο -1,1%, με μείωση κερδών, που έφθασε συνολικά τα 56 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως, παρά το γεγονός, ότι οι απώλειες στο σύνολο της αγοράς περιορίσθηκαν στο 1,1%, στις ταχυκίνητες κατηγορίες (όπως γάλα, βούτυρο, σοκολάτες, καθαριστικά, καλλυντικά κ.α.) ήταν υψηλότερες, αγγίζοντας το -2,1%.

Αύξηση των πωλήσεων κατά 2,1% σε αξία σημείωσε η κατηγορία των φρέσκων και των κατεψυγμένων προϊόντων, ενώ νέα υποχώρηση 1,7% κατεγράφη στα μη τρόφιμα!

Ειδικότερα, από τις 180 ταχυκίνητες κατηγορίες, μόνον οι 67 κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων σε αξία, ενώ οι υπόλοιπες συνέχισαν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του γάλακτος, οι πωλήσεις του οποίου μειώθηκαν, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, κατά 8,6% σε αξία ή κατά 5,1% σε όγκο.
Στο γιαούρτι η πτώση άγγιξε τα 2,4% σε αξία και 0,4% σε όγκο και στα αυγά η μείωση των πωλήσεων ήταν 17,1% σε αξία, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία πέτυχε αύξηση 3,3% στον όγκο πωλήσεων.
Σε αντίθεση, πάντως, με τις ταχυκίνητες κατηγορίες, οι οποίες συνεχίζουν να πιέζονται, αύξηση των πωλήσεων κατά 2,1% σε αξία σημείωσε η κατηγορία των φρέσκων και των κατεψυγμένων προϊόντων, ενώ νέα υποχώρηση 1,7% κατεγράφη στα μη τρόφιμα.
Σε σχέση με τις πωλήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η αναχαίτιση της πτώσης στην αγορά των σούπερ μάρκετ επιτεύχθηκε, κυρίως, λόγω  της επαναδραστηριοποίησης του πρώην δικτύου της αλυσίδας “Μαρινόπουλος” από την αλυσίδα “Σκλαβενίτης”!

Αναλυτικότερα, από τις αρχές του 2017, έως και τα μέσα Ιουλίου οι πωλήσεις στην συμπρωτεύουσα υποχώρησαν κατά 8,2%, πτώση 3,1% σημείωσε ο τζίρος στην Μακεδονία/Θράκη και 0,4% στην Αττική.
Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε η Κρήτη (+4,4%), η Πελοπόννησος (+1,3%) και η Κεντρική Ελλάδα (+0,3%).
Η αναχαίτιση της πτώσης στην αγορά των σούπερ μάρκετ επιτεύχθηκε κυρίως, λόγω  της επαναδραστηριοποίησης του πρώην δικτύου της αλυσίδας Μαρινόπουλος, από τον Σκλαβενίτη.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν, ότι τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή αφού το πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος πέρασε στα “χέρια” της Σκλαβενίτης, κάτι που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου δικτύου κινούνται στα επίπεδα των 70 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προκύπτει από αυτά, αλλά και από τις εκτιμήσεις των προμηθευτών, η πορεία της κατανάλωσης εντός των αλυσίδων σούπερ περιόρισε τις ζημιές της για συγκεκριμένους λόγους.

Οι πωλήσεις της αλυσίδας Lidl στην Ελλάδα διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 738 εκατομμυρίων ευρώ!

Για παράδειγμα «επαναπατρίστηκε» στο πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος μια μερίδα καταναλωτών η οποία πέρυσι είχε μετακινηθεί στον ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα πήρε και καταναλωτές, που είχαν μεταναστεύσει σε μεμονωμένα μικρά δίκτυα.
Από την άλλη οι πωλήσεις της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρικής του ομίλου Ahold Delhaize, στο εξάμηνο «έτρεξαν» με ρυθμό αύξησης 2%, ποσοστό μικρότερο από τα περσινά διψήφια ποσοστά.
Πάντως, η εξομάλυνση της αγοράς περιόρισε τα περιθώρια κέρδους της, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, έναν χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ο διεθνής όμιλος.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι πωλήσεις της Lidl στην Ελλάδα διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 738 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στον ίδιο τζίρο, που είχε κάνει η αλυσίδα και το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ