(c)elliniki-gnomi.eu

Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου να καταργήσει, να περικόψει ή και να συγχωνέψει επιδόματα και φοροαπαλλαγες για τριτέκνους, πολυτέκνους, αναπήρους, οικονομικά αδυνάμους κ.α., προκειμένου να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δικαιούχοι θα δουν τα επιδόματά τους να χάνονται ή να μειώνονται το 2017, καθώς η Κυβέρνηση θα αναδιατάξει τον χάρτη των επιδομάτων, προκειμένου να εξοικονομηθούν κάποια ποσά από τα συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που κοστίζει το σύνολο των επιδομάτων.

Τα νεα κριτήρια αναλύονται στην πολυσέλιδη Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που προτείνει, ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης!

Ο άξονας των αλλαγών περιγράφεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, όπου γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων σε ένα ποσό, με νέα κριτήρια, που αναλύονται στην πολυσέλιδη Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, να προτείνει, ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης.ypourgeio Oikonomikon
Από το σύνολο των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ των επιδομάτων, τα 650 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών. Περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατομμύρια ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες, 88 εκατομμύρια ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.

Στο στόχαστρο μπαίνουν 135 επιδόματα, τα οποία η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο Μνημόνιο να καταργήσει, ενώ κάποια άλλα θα συγχωνευθούν και άλλα θα καταβάλλονται με αυστηρότερα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια!

Αυτά, που μπαίνουν στο στόχαστρο, είναι 135 επιδόματα, τα οποία η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο Μνημόνιο να καταργήσει, ενώ κάποια άλλα θα συγχωνευθούν και άλλα θα καταβάλλονται με αυστηρότερα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Τα οικογενειακά επιδόματα για τα τέκνα, όπως και αυτά των τριτέκνων και πολυτέκνων, θα καταβάλλονται, πλέον, με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, αφού σχεδιάζεται η κατάργηση και ενοποίηση των σημερινών ποσών σε ένα επίδομα, για όσους έχουν τρία και άνω παιδιά με νέα κριτήρια εισοδήματος, που θα είναι χαμηλότερα από τα σημερινά.
Για παράδειγμα, κόβεται το ειδικό επίδομα ανά παιδί, για τους τρίτεκνους με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (σήμερα δίνεται για εισόδημα ως 45.000 ευρώ) και για τους πολύτεκνους με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ (σήμερα δίνεται για εισόδημα μέχρι 52.000 ευρώ).

Θα ισχύουν περιορισμοί και νέος τρόπος υπολογισμού στα επιδόματα τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων!

Ταυτόχρονα, ακόμη και όσοι θα συνεχίσουν να το παίρνουν με τα νέα κριτήρια, θα παίρνουν μικρότερα ποσά. Για παράδειγμα, μια τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα 20.000 ευρώ δικαιούται σήμερα 1.500 ευρώ τον χρόνο από το ειδικό επίδομα τριτέκνων (500 ευρώ ανά παιδί από το τρίτο και πάνω) και άλλα 960 ευρώ από το ενιαίο επίδομα, που χορηγείται σε όλους, όσοι έχουν ένα ή περισσότερα παιδιά.
Με την ενοποίηση των δύο επιδομάτων, το ποσό θα περιοριστεί μόνον στο ύψος του ειδικού επιδόματος και η τρίτεκνη οικογένεια θα παίρνει τα 1.500 ευρώ τον χρόνο από το 2018 και μετά.
Τους επόμενους μήνες και ειδικότερα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη θα μπει σε πιλοτική εφαρμογή και το νέο καθεστώς υπολογισμού των επιδομάτων αναπηρίας. Στόχος είναι να μπουν κοινοί κανόνες για όλα τα επιδόματα και να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων τα ΚΕΠΑ, με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην αναπηρία και στις χρόνιες παθήσεις. «Πρέπει να αλλάξει το ιατροκεντρικό μοντέλο προσέγγισης», εξηγούν κρατικοί αξιωματούχοι, προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα αναπηρικά επιδόματα.

Ποιά επιδόματα καταργούνται το 2017 και το 2018

Έτσι, από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκατομμυρίων ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ -αλληλοεπικαλύπτονται- ενώ άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ καταργούνται από το 2018. Συγκεκριμένα, καταργούνται τα εξής επιδόματα:
-Επίδομα Ενδειας. Δινόταν από τους δήμους μαζί με το Επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1.300 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.
-Επίδομα Aπροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό στα 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά, τα 3,9 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και τα υπόλοιπα 1,3 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
-Επίδομα για αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 1,75 εκατομμυρίων ευρώ. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.
-Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελουμένους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ.

“Ψαλίδι” σε φοροαπαλλαγές, που θα φέρουν εξοικονόμηση 100-180 εκατομμυρίων ευρώ

Συνδυαστικά, από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100-180 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, «ψαλίδι» μπαίνει:
-Σε φοροαπαλλαγές ναυτικών,
-στην έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους,
-στο επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι, τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά),
-σε φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκατομμύρια ευρώ). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνον για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ