-Στην περίπτωση αυτή τα καλλιεργούμενα φυτά θα πρέπει να εκριζώνονται, ενώ το πρόστιμο για όσους παραβαίνουν την νομοθεσία αυτή, είναι 1.200 ευρώ/στρέμμα τον χρόνο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε., ο ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής ενός αγροτεμαχίου δεν έχει, πλέον, το δικαίωμα να φυτεύει, ότι θέλει, ή ότι χρειάζεται στο δικό του χωράφι!
Μάλιστα, το πρόστιμο για όσους παραβαίνουν την νομοθεσία αυτή, είναι 1.200 ευρώ/στρέμμα! Αυτό σημαίνει, ότι για καλλιέργεια χωρίς άδεια π.χ. σε έκταση 10 στρεμμάτων, το πρόστιμο φθάνει τα 12.000 ευρώ/έτος, και μετά διπλασιάζεται!
Όπως αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο άρθρο του Γιώργου Κ. Ροζή η τοπική εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου Ηλείας, σε περιπέτειες έχουν μπει 500 περίπου αγρότες στην Ηλεία για παράνομη καλλιέργεια αμπελιών, έπειτα από την αυστηρή εντολή-οδηγία, που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στην χώρα μας, ότι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης, μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν!
Κατά το δημοσίευμα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έχει ήδη ενημερώσει τους δήμους για το θέμα αυτό, ζητώντας να κληθούν οι αγρότες- αμπελουργοί να εκριζώσουν τα αμπέλια, να πριν βρεθούν προ εκπλήξεως με τα τσουχτερά πρόστιμα.
Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας, Μπέκυ Σπυροπούλου, ερωτηθείσα για το θέμα, που έχει ανακύψει, επεσήμανε ότι τα εξής: «Για όλα τα αμπελοτεμάχια, που είναι φυτευμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες, πρέπει να έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία σχετική άδεια. Εάν φυτευθεί οινάμπελος χωρίς άδεια, θα εκριζώνεται.

Στις ΗΠΑ ισχύει ο Νόμος “H.R. 875: Food Safety Modernization Act of 2009”, που θεωρείται από πολλούς, ότι ποινικοποιεί την βιολογική και την ιδιωτική καλλιέργεια

Οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν με δική τους δαπάνη.
Στην περίπτωση, που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ/στρέμμα, που ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης του προστίμου, μετά την παρέλευση του οποίου το πρόστιμο διπλασιάζεται, εφ’ όσον η παράνομη φυτευμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται».
Τα σταφύλια, που προέρχονται από αμπελοτεμάχια, φυτευμένα μετά το έτος 1998 χωρίς άδεια, απαγορεύεται να οινοποιούνται, οπότε δεν δύνανται να αναγράφονται στην Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης, πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας.
Πάντως, υπενθυμίζεται, ότι και στις ΗΠΑ ισχύει
ο Νόμος “H.R. 875: Food Safety Modernization Act of 2009” / «Εκσυγχρονισμός της Πράξης του 2009 για την Ασφάλεια των Τροφίμων», ο οποίος θεωρείται από πολλούς, ότι ποινικοποιεί την βιολογική και την ιδιωτική καλλιέργεια , καθώς όλοι οι μικροί αγρότες και οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων πρέπει να λαμβάνουν άδεια για να παράγουν και να πωλούν τρόφιμα από ένα νέο ομοσπονδιακό καθεστώς γραφειοκρατίας, την “Διοίκηση Ασφάλειας των Τροφίμων” (FSA)!

sitari

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ