Foto: ELLINIKI GNOMI

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση λάβαμε γνώση του γεγονότος, ότι μέλη της παροικίας μας στο Μόναχο δημιούργησαν δικό τους ανεξάρτητο εκλογικό συνδυασμό για συμμετοχή στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, στις 15 Μαρτίου 2020.

Η πρωτοβουλία αυτή όπως και η συμμετοχή συμπατριωτών μας, Ελληνίδων και Ελλήνων, σε άλλους παραδοσιακούς εκλογικούς συνδιασμούς, δείχνουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να δραστηριοποιηθούν ενεργά και να μετέχουν θεσμικά σε κέντρα λήψεων αποφάσεων, που έχουν σχέση με την τοπική κοινωνία.

Ιδίως σε μια περίοδο, όπου αντιδημοκρατικά μορφώματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να προβάλλουν ρατσιστικές και φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές, η ενεργή συμμετοχή των συμπατριωτών μας στα κοινά, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλίδα του δημοκρατικού πολιτεύματος και είναι άξια επαίνου.

Στο πνεύμα αυτό ιδρύθηκε ο νέος εκλογικός συνδυασμός Zusammen Bayern ή ZuBa, όπου μετέχει ο Δρ. Αθανάσιος Μπαγκατζούνης, γνωστός στη βαυαρική κοινωνία ιατρός-ογκολόγος. Μετέχουν επίσης συμπολίτες μας από όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ήδη τους έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει μια αυτόνομη ομάδα, αποστασιοποιηθείσα από τα παραδοσιακά κόμματα, όπου αλλοδαποί πολίτες μπαίνουν σπανίως σε σίγουρη, εκλόγιμη θέση:

https://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen-kommunalwahl-waehlergruppe-zuba-1.4751705

Επικεφαλής του συνδυασμού είναι ο Φιλέλληνας μουσικός και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου κ. Cetin Oraner με καταγωγή από την Καππαδοκία.

Ο κ. Cetin Oraner είναι γνωστός στην παροικία μας καθώς υποστηρίζει σθεναρά την αναγνώριση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών λαών, θέτοντας ακόμα και τη ζωή του σε κίνδυνο. Με τη μουσική του δεξιοτεχνία παλεύει για μια καλύτερη ζωή των μεταναστών στη κοινωνία μας και για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι την Ημέρα Μνήμης Ποντιακής Γενοκτονίας στις 20.05.18 στο Μόναχο τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ερμηνεύοντας το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη „Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει“. Επίσης ο Cetin Oraner έδωσε δυναμικό παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9.6.19 το Λογοτεχνικό Καφενείο Μονάχου της Jopa Arts, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Βαυαρίας και κύριο ομιλητή τον Πρέσβη επί τιμή κ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο.

Ο εκλογικός συνδιασμός Zusammen Bayern ή ZuBa με τον Cetin Oraner έχει βάλει ως στόχο την προώθηση κοινωνικών θεμάτων και την καταπολέμηση όσων αντιστρατεύονται σε κάθε προσπάθεια των μεταναστών να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια στη χώρα αυτή που τη βιώνουν ήδη ως δεύτερη πατρίδα τους.

Για να μπορέσει η ZuBa να καταχωρηθεί επίσημα στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μονάχου χρειάζεται επειγόντως 1.000 υπογραφές. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν στο Δημαρχείο του Μονάχου στην αίθουσα Stadtinformation im Rathaus ή στο Kreisverwaltungsreferat ή στα κατά τόπους Bezirksinspektionen και να προσυπογράψουν τη σχετική λίστα. Η προθεσμία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2020. Καθημερινά και ολημερίς βρίσκεται ένας εκπρόσωπος της ZuBa για τυχόν διευκρινίσεις αναφορικά με το εκλογικό τους πρόγραμμα, εδώ:

www.muenchen.de/rathaus/Stadtinfos/Stadt-Information.html

“Οι υποστηρικτές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι (angemeldet) στο Μόναχο και να έχουν την ταυτότητά τους” διευκρινίζει ο Δρ. Μπαγκατζούνη και συμπληρώνει:

„Η υπογραφή δεν είναι δεσμευτική για την ημέρα των εκλογών στις 15.03.20. Στις εκλογές ο καθένας ψηφίζει την παράταξη που τον εκφράζει. Εδώ απλώς δίνουμε, στο πλαίσιο του δημοκρατικού πλουραλισμού, με την υπογραφή μας την ευκαιρία σε μια νέα πρωτοβουλία να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές. Διότι η δημοκρατία είναι μεν το πιο ωραίο πολίτευμα, έχει όμως και αυτή τις απαιτήσεις της”.

 

H διάθεση τόσο του Δρ. Μπαγκατζούνη − όσο και των άλλων Ελληνίδων και Ελλήνων υποψηφίων σε διαφορετικές παρατάξεις − να συνδιαμορφώσουν το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στη πόλη που ζουν, αποτελεί ένα θετικό παράγοντα για τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου και της γνώμης, εφόσον βασίζεται βέβαια στις αρχές του συντάγματος της Βαυαρίας και της Γερμανίας.

Κάθε δραστηριοποίηση των συμπατριωτών μας στον τομέα αυτό είναι αξιέπαινη. Καλείται η παροικία μας να τους στηρίξει με κάθε τρόπο.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης