Τα συμπεράσματα  του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, όπως διατυπώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά είναι τα εξής:

«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποφασίζει:

  1. Την ανάληψη κοινής δράσης για την απόδοση ψήφου στους Έλληνες πολίτες εκτός επικράτειας, ως υλοποίηση της Συνταγματικής Επιταγής
  2. Το συντονισμό Περιφέρειας – Επιμελητηρίων- Κρατικών Αρχών για την παγίωση της προώθησης των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού , ιδιαίτερα εκεί που ζουν οι απόδημοι
  3. Την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, όπως κινηματογραφικές παραγωγές, καλλιτεχνικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, με τη δημιουργία ετήσιου προγράμματος της ΠΙΝ
  4. Τη λειτουργία θερινών Σχολείων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για απόδημους μαθητές-φοιτητές με αντικείμενα , την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.

5.Τη δημιουργία Επιστημονικού Ινστιτούτου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη μελέτη και έρευνα της Επτανησιακής αποδημίας, αλλά και γενικότερα, με τη συνδρομή των Ομογενειακών Οργανώσεων.

6.Την ανάγκη να υπάρξει ειδική πρόνοια για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και τη διατήρηση των επτανησιακών ιδιωματισμών. Συνεννόηση με την Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της διδασκαλίας στα σχολεία εξωτερικού.

  1. Τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας, από την ΠΙΝ, όπου οι απόδημοι και ιδιαίτερα οι νέοι, θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες, βίντεο και ότι χρειάζεται για τα νησιά. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Αποδήμων της ΠΙΝ.
  2. Τη σύσταση Επιτροπής από τους ομογενειακούς φορείς που θα αναλάβει τη δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή όλων των φορέων των Επτανησίων. Ο κατάλογος θα επιδοθεί στην Περιφέρεια και θα δημοσιευτεί στον Τύπο, ώστε να επιτευχθεί η επικαιροποίηση δεδομένων και η αποφυγή ηθελημένων ή αθέλητων αποκλεισμών.
  3. Τη συμβολή και τεχνική υποστήριξη, από την ΠΙΝ και τους δήμους, των Οργανώσεων των Αποδήμων σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους συμπράττοντες φορείς.
  4. Τη συγκρότηση προσωρινής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία- σύσταση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων. Η προσωρινή Επιτροπή αποτελείται από :

Tον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλειο Ματαράγκα, (ΗΠΑ),    τον Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνο Βαγγελάτο (ΗΠΑ), το μέλος του Συλλόγου Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» Άγγελο Ρουχωτά (ΗΠΑ), τον  Πρόεδρο του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριο Αντύπα, (Μόντρεαλ Καναδά), το μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ», Νίκο Σπαθή, (Μόντρεαλ Καναδά), τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι  κ.κ. Ιωάννη  (Αφρική), τον Πρόεδρο του  Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας Γεράσιμο Κλωνή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων «ΟΚΙΣ», Γεώργιο Μιχαλάτο και τον Πρόεδρο Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ι.Καποδίστριας,(ΟΣΚΑ),Ιωάννη Παργινό (Αθήνα).

Τέλος το Συνέδριο εκφράζει την ευχή για την ενίσχυση της κοινής δράσης όλων των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και των οργανώσεων εσωτερικού των Επτανησίων, στον κοινό στόχο της σύσφιξης των σχέσεων με τη γενέτειρα και της υπεράσπισης της πατρίδας».

Επισημαίνεται ότι όλες οι προτάσεις των συνέδρων και των φορέων, γραπτές ή προφορικές, καταχωρούνται  στα πρακτικά του Συνεδρίου για μελέτη και αξιοποίηση.

Το μήνυμα του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, στη λήξη του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Με την ευχή «Καλή δύναμη» στο Περιφερειάρχη και σε όλους στους παριστάμενους στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων» ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Τιράνων,  Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, αποχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, αφού πρώτα συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, για την «άψογη», όπως τη χαρακτήρισε, διοργάνωση και διεκπεραίωση του και του ευχήθηκε «καλή δύναμη».

«Έχετε υπ’ όψην σας πως όλοι τρέχουμε. Εγώ ανήκω και στις τρεις γενεές και παιδί και νέος και γέρος, αλλά νομίζω ότι όλοι μας έχουμε ξεπεράσει τις δυνάμεις μας. Έχουμε όμως μία κρυμμένη γεννήτρια αγάπης μέσα στην καρδιά μας, το θέμα είναι να τη βάλουμε να ζήσει για να μπορέσει να μεταφέρει όλη αυτή τη δύναμη, την αλήθεια, την ομορφιά και την αγάπη. Καλή δύναμη σε όλους μας» ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Τιράνων,  Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, χάρισε φεύγοντας στον Περιφερειάρχη, ένα από τα βιβλία του με την ιδιόχειρη υπογραφή του και θερμές ευχές.

Θ. Γαλιατσάτος : «Το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Αποδήμων Επτανησίων είναι γεγονός» Με κάθε επισημότητα η κήρυξη των εργασιών του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων», της ΠΙΝ, από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Με κάθε επισημότητα έγινε το πρωί, η κήρυξη των εργασιών του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων»,της ΠΙΝ, από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντων  εκπροσώπων της Κυβέρνησης, πολιτικών, διοικητικών, ιερατικών, στρατιωτικών, λιμενικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων των απανταχού αποδήμων Επτανησίων.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή ευρισκόμενος σήμερα μαζί σας στην Κέρκυρα, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αποδήμων Επτανησίων. Συγχαίρω εκείνους, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συνεδρίου αυτού, το οποίο έχει ως στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τις κοινότητες των Αποδήμων Επτανησίων, όπου Γης. Σας συγχαίρω δε και για έναν ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό, λόγο: Συγκεκριμένα, διότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου τούτου αποφασίσατε να τιμήσετε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, για την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Η ως άνω πρωτοβουλία σας είναι τόσο περισσότερο αξιέπαινη, όσον ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αυτή η κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία, έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό ιεράρχη, άξιο απόγονο των Μεγάλων Διδασκάλων του Γένους», είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στη συνέχεια στους απόδημους Επτανησίους, τόνισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Υπερήφανοι για την εντυπωσιακή πρόοδό σας, για την όλη δημιουργική σας πορεία και, κατά συνέπεια, για το αδιαμφισβήτητο κύρος που έχετε αποκτήσει, εκεί όπου δραστηριοποιείσθε. Η πατρίδα σας ευχαριστεί θερμώς. Και πιστεύω ότι είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντί σας, καθώς και απέναντι σε κάθε απόδημο Έλληνα, να θεσμοθετήσουμε την ψήφο των αποδήμων. Είμαι δε βέβαιος ότι όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργασθούν, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος έναντι των εκτός Επικρατείας συμπατριωτών μας» επεσήμανε μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο απανταχού των αποδήμων Επτανησίων.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στο καλωσόρισμά του στους παριστάμενους του Συνεδρίου,  αναφέρθηκε στις προσπάθειες  που καταβλήθηκαν για την πραγματοποίηση του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων». Επισήμανε δε όλα εκείνα τα καίρια ζητήματα που πρόκειται να αναλυθούν κατά τη διεξαγωγή του, με στόχο να αναπτυχθούν  σχέσεις και κοινές συνισταμένες που θα αποφέρουν τα μέγιστα στους τομείς, μεταξύ των άλλων, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να μετατραπεί σε έναν θεσμό  που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Αποδήμων Επτανησίων είναι γεγονός . Η ιδέα άρχισε να ωριμάζει από το φθινόπωρο του 2016 από τις επαφές που είχαμε στο εξωτερικό με τους συντοπίτες μας  και με τις οργανώσεις τους κυρίως  στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη. Η συνταγή είναι  παλιά. Η ισχύς εν τη ενώσει, έτσι το είδαμε, έτσι το αντιληφθήκαμε . Η ανάγκη είναι μεγάλη και προφανής,  ότι οι δρόμοι που πρέπει να ανοίξουμε για το μέλλον  είναι μπροστά μας. Οι δεσμοί πρέπει να διατηρούνται και να ενισχύονται. Οι δυσκολίες της επικοινωνίας και της αλληλοκατανόησης  πρέπει να υπερπηδούνται. Επιλέξαμε, συνεπώς,  το δημοκρατικό χώρο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων για να τεθούν τα ζητήματα, να αναζητηθούν λύσεις και να προκύψουν προτάσεις για δράση .Τι προσδοκούν οι Απόδημοι από την ιδιαίτερη πατρίδα τους; Τι μπορούν να πράξουν  οι Απόδημοι με τις οργανώσεις τους για τα συμφέροντα της περιοχής και της χώρας; Ποια είναι σήμερα η εικόνα της Περιφέρειας; Πως πορεύεται η οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , πώς λειτουργούν οι θεσμοί και οι υπηρεσίες της ; Τι λύση θα δοθεί στο μέγα θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού; Το Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2016 έχει λάβει ένα δικό του ψήφισμα, το οποίο επισημαίνει την ανάγκη  αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα να τακτοποιηθεί. Πρέπει να βρεθεί λύση. Και λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από το να δοθεί το δικαίωμα  στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να έχουν λόγο. Αυτά και πολλά άλλα θα ακουστούν σε αυτό το Συνέδριο», ανέφερε ο κ.Γαλιατσάτος.

Ο Περιφερειάρχης  στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά και στους 14 νέους και νέες  Απόδημους Επτανήσιους , οι οποίοι μέσω του προγράμματος «ReturntoRoots» (Επιστροφή στις ρίζες), το οποίο πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της  Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού  περιηγήθηκαν για 15 ημέρες στα νησιά του Ιονίου, προκειμένου να γνωρίσουν τις πατρίδες τους και να μεταφέρουν την εμπειρία τους από το ταξίδι και όσα γνώρισαν στο Συνέδριο. «Είχα τη χαρά να τους συναντήσω  και να συνομιλήσω μαζί τους, όταν βρίσκονταν στην Κεφαλονιά .Θέλω να τους συγχαρώ  για την πατριωτική τους ευαισθησία και αγάπη για τη γενέτειρα, αλλά και να διαβεβαιώσω όλους τους υπόλοιπους  ότι τα Επτάνησα, η Ελλάδα μπορούν να αισιοδοξούν για το ιστορικό μέλλον  γιατί έχουμε αυτά τα παιδιά. Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων ,φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός», είπε ο κ.Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι το  1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμων Επτανησίων. «Συμβούλια υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην Κρήτη, στην Ήπειρο και αλλού, με σημαντική δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ελπίζουμε  κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει από αυτό το Συνέδριο. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι  συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, αναφέρθηκε  στα ιδιαίτεραχαρακτηριστικά των απανταχούΕπτανησίων ανά την υφήλιο, στην  εφευρετικότητα, στην τόλμη και στη δημιουργική διάθεση που διαθέτουν  και στον εύλογο τρόπο της διαχείρισης που έχουν να αντιμετωπίζουν με ευκολίακαθετίκαινούργιο και απροσδόκητο.

Ο λόγιος Πατέρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κλείνοντας τη σύντομη, αλλά περιεκτική ομιλία του, έστειλε, παράλληλα, σε όλους το μήνυμα της ταπεινοφροσύνης, της αποφυγής του εγωκεντρισμού που τονχαρακτήρισε ως «εχθρό της ειρήνης»  και της αποφυγής της φιλοδοξίας που τη χαρακτήρισε ως «ένα «καρκίνωμα» που τους διαφθείρει όλους.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι η αλλαγή νου, η αλλαγή διαθέσεως, είναι η ταπείνωση. Δεν ανησυχώ για το μέλλον. Είμαι πολύ αισιόδοξος, υπάρχουν δυνατότητες» είπε μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος που «αγκάλιασε» το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων» και αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση και τις τιμές που του έγιναν.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ , στην ομιλία του αναφέρθηκε για την προσπάθεια του Περιφερειάρχη να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων και τις ενέργειες που έγιναν για την υλοποίηση του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Όταν ορκίστηκα στη θέση μου, αποφάσισα ένα πράγμα «πρώτο ότι δε θα συνδιαλέγομαι με επαγγελματίες πατριώτες,   με εκείνους που λένε θα μου δώσεις τα χρήματα για να τη βοηθήσω. Δεύτερον είπα ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο πολιτικό σχηματισμό θέλει, είναι δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση. Όταν όμως έχουμε την πατρίδα και την ομογένεια, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να μιλάμε σαν κόμματα, γιατί στις μεταξύ μας σχέσεις το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα. Η σημαία του κόμματος είναι η γαλανόλευκη με τον σταυρό και αυτόν πρέπει να τιμάμεέιπε ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: «Με βάση αυτή τη λογική θα ιδρύσουμε, με νέονομοσχέδιο που έρχεται,  το «Νέο Συμβούλιο Αποδήμου ελληνισμού, με τις προδιαγραφές μεγάλων αποδήμων Συνομοσπονδιών,  ένα ευέλικτοσυμβούλιοπου θα αυτοδιοργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί, θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν όλοι οι απόδημοί Έλληνες, από όλο τον κόσμο που θα έχουνκαι την ευθύνη των πραγμάτων».

Απευθυνόμενος στο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο κ. Κουίκ είπε: Kύριε Περιφερειάρχη το καθήκον σας το κάνατε. Το λιθαράκι το βάλατε. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων είναι γεγονός. Από δω και μπρος όμως θα πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι οι απόδημοι Επτανήσιοι, όπως το κάνουν και οι Μακεδόνες και οι Κρήτες κλπ. Εκείνοι πλέον να οργανώσουν το επόμενο Συνέδριο , στην Αμερική, στην Αφρική και όπου θέλουν, αλλάμε δικές τους προδιαγραφές αντάξιες με εκείνες μεγάλωναποδήμωνσυνομοσπονδιών, έτσι ώστε να έχουν την ευθύνη των πραγμάτων» τόνισε ο κ. Κουίκ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλειος Ματαράγκας, αναφέρθηκε στην ανάγκη των αποδήμων Επτανήσιων να διατηρήσουν στενές σχέσεις με τον τόπο καταγωγής τους και οι νέοι που τον επισκέφθηκαν να κρατήσουν «ζωντανές» τις εικόνες της πατρίδας τους, στημνήμη τους.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας  Νικολούζος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος που εξήρε για ακόμη μία φορά τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για την πρωτοβουλία να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων και να τιμήσειτον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων