Συναγερμό σημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με την «εκρηκτική» εξάπλωση του ιού Ζίκα, που μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική πανδημία

-Ο ιός Zika, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο, μοιάζει με τον ιό, που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συναγερμό σημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με την «εκρηκτική» εξάπλωση του ιού Ζίκα.
Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ο ιός θα μπορούσε να πλήξει τον ερχόμενο χρόνο 3-4 εκατομμύρια ανθρώπων στην Αμερική, από τα οποία 1,5 εκατομμύρια πολιτών μόνον στην Βραζιλία, όπου σε λιγότερο από ένα έτος έχουν γεννηθεί 4.000 παιδιά με μικροκεφαλία.ypourgeio-ygeias-ktirio
Η κ. Τσαν, σε ενημέρωση στην Γενεύη, εξέφρασε την βαθειά ανησυχία της για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού Ζίκα και ανακοίνωσε, πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.
«Το επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλό, όπως και το επίπεδο της αβεβαιότητας. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρέπει να λάβουμε γρήγορα απαντήσεις. Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη επιτροπή, στην Γενεύη την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε η κ. Τσαν, η οποία τόνισε, πως η κατάσταση έχει αλλάξει, επιδεινούμενη, πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν φόβοι, ότι ο ιός Zika μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική πανδημία

«Το περασμένο έτος, ο ιός είχε εντοπιστεί στην Αμερική, ενώ τώρα η εξάπλωσή του είναι “εκρηκτική”», πρόσθεσε η Τσαν.
Ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ προσφάτως εντοπίστηκε στην Κεντρική και Νότιο Αμερική, αλλά και την Ευρώπη.
Στο μεταξύ, μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάλεσε τους επιστήμονες να παρασκευάσουν ταχύτατα το εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, όμως οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν, ότι δεν θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία δεκαετία.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτατη εξάπλωση του ιού, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς δυνητικά ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική πανδημία.

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό, που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού

Οι ίδιοι πρόσθεσαν, επίσης, πως, αν και το εμβόλιο κατά του ιού μπορεί να δοκιμαστεί σε δύο χρόνια, η διάθεσή του στο ευρύ κοινό αναμένεται σε δέκα χρόνια.
Σε άρθρο τους στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης», οι επιστήμονες Ντάνιελ Λούσι και Λόρενς Γκόστιν υπογραμμίζουν, ότι, επειδή ο ΠΟΥ απέτυχε να δράσει έγκαιρα στην περίπτωση του ιού Έμπολα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί άνθρωποι, φοβούνται κάτι αντίστοιχο και για τον ιό Ζίκα.
Η εξάπλωσή του έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην Βραζιλία, τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, έχει φθάσει και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό, που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.
Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 έως 7 ημέρες, ενώ η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στην Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στην Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από την νόσο.