Έτοιμη να παρέμβει είναι και η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει μια πιθανή μεγάλη κρίση στην Ιταλία λόγω του δημοψηφίσματος!
– Εάν διαλυθεί η ευρωζώνη, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν ένα έλλειμμα στα κεφάλαια της Bundesbank της τάξεως των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, συναγερμός έχει σημάνει στο Βερολίνο για την νέα «αθέατη» κρίση του ευρώ, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην διάλυση της ευρωζώνης!
Και αυτό, επειδή τα ελλείμματα στο σύστημα πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν σε μεγάλα ύψη, σαν αυτά, στα οποία είχαν φθάσει το καλοκαίρι του 2012, , την ώρα, που επιταχύνονται οι εκροές κεφαλαίων από την Ιταλία, ενόψει του δημοψηφίσματος. Αυτό αναγκαζει την ΕΚΤ να βρίσκεται με «το όπλο παρά πόδα» για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη σοβαρή κρίση μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία.
«Καρδιά» του νομισματικού συστήματος της ευρωζώνης είναι το σύστημα πληρωμών TARGET-2, μέσω του οποίου εκκαθαρίζονται οι ροές κεφαλαίων μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Κάθε φορά, που γίνεται μια εκροή κεφαλαίων από μια χώρα σε μια άλλη, η Κεντρική τράπεζα της χώρας προέλευσης των κεφαλαίων καταγράφει ένα έλλειμμα και η τράπεζα της χώρας υποδοχής ένα πλεόνασμα.berlin
Η κρίση της ευρωζώνης, όπως αντανακλάται στους λογαριασμούς του TARGET-2, κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν οι έξι ελλειμματικές κεντρικές τράπεζες (Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας κ.α.) έφθασαν να έχουν έλλειμμα άνω των 900 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι των πλεονασματικών (Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο κ.α.).

Τον Οκτώβριο του 2016 τα ελλείμματα των έξι ελλειμματικών Κεντρικών τραπεζών πλησίασαν τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το πλεόνασμα της γερμανικής Κεντρικης τράπεζας, Bundesbank, έχει ξεπεράσει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αυτή η πρωτοφανής ανισορροπία εντός της ευρωζώνης ήταν συνέπεια της ανασφάλειας επενδυτών και καταθετών, που έστρεψε μαζικά τα κεφάλαια προς τις θεωρούμενες ως «ασφαλείς» πλεονασματικές οικονομίες.
Τον Αύγουστο του 2012, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποχρεώθηκε να παρέμβει για να περιορίσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, με την περίφημη πια δήλωση “whatever it takes” και την ανακοίνωση ενός νέου μηχανισμού στήριξης χωρών (ΟΜΤ), που κινδυνεύουν να αποκλεισθούν από τις αγορές με αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Αν και ο μηχανισμός αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί, εκτιμάται, ότι αποτελεί απάντηση σε πιθανή κρίση στην Ιταλία, μετά το δημοψήφισμα.
Από το καλοκαίρι του 2012, μέχρι το καλοκαίρι του 2014, οι ανισορροπίες στο TARGET-2 μειώνονταν, αλλά έκτοτε άρχισαν και πάλι να αυξάνονται συνεχώς και πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ίδιο σημείο του καλοκαιριού του 2012, καθώς τον Οκτώβριο τα ελλείμματα των έξι ελλειμματικών Κεντρικών τραπεζών πλησίασαν τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το πλεόνασμα της γερμανικής Κεντρικης τράπεζας, Bundesbank, έχει ξεπεράσει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το έλλειμμα της Ιταλίας ξεπέρασε τον Οκτώβριο τα 355 δισεκατομμύρια ευρώ και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες!

Το Βερολίνο παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς το έλλειμμα της Ιταλίας ξεπέρασε τον Οκτώβριο τα 355 δισεκατομμύρια ευρώ και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, που καταγράφονται πανικόβλητες κινήσεις επενδυτών και καταθετών, οι οποίοι στέλνουν στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους, υπό τον φόβο μιας νέας κρίσης μετά το δημοψήφισμα αυτής της Κυριακής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και στην Bundesbank γνωρίζουν πολύ καλά, ότι είναι απολύτως εύστοχη η επισήμανση, που έκανε τον Φεβρουάριο 2013, σε μια ομιλία του, ο Μάριο Ντράγκι, που είχε τονίσει, ότι οι ανισορροπίες στο TARGET-2 αντανακλούν το «θρυμματισμό» (“fragmentation”) της ευρωζώνης και θα «είχαν επίπτωση» στους Γερμανούς φορολογουμένους, σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ.

Εάν διαλυθεί η ευρωζώνη, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν ένα έλλειμμα στα κεφάλαια της Bundesbank της τάξεως των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Με απλά λόγια, εάν διαλυθεί η ευρωζώνη, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν ένα έλλειμμα στα κεφάλαια της Bundesbank της τάξεως των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, το οποίο είναι εντελώς αβέβαιο, αν και πότε θα μπορούσε να καλυφθεί από τις Κεντρικές τράπεζες που χρωστούν στην γερμανική Κεντρική τράπεζα, δεδομένου, ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν περιλαμβάνουν σαφείς κανόνες για τον τρόπο διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης και την εκκαθάριση των οφειλών του TARGET-2.
Αυτός ειναι και ο βασικός λόγος, που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, όσο και αν εμφανίζεται «σκληρός» σε όλες τις διαπραγματεύσεις για τα θέματα της ευρωζώνης, δεν παύει να είναι υποχρεωμένος να βρίσκει λύσεις, που θα αποτρέψουν την έξοδο έστω και ενός «μικρού» κράτους (πολύ περισσότερο της Ιταλίας…), ώστε να μην ανοίξει η εφιαλτική για την Γερμανία συζήτηση για τα ανοίγματα στο TARGET-2!