«Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν και θα ανήκουν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θετικές και εποικοδομητικές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες, που πραγματοποίησαν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Γερμανία, μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων. «Ανταλλάξαμε απόψεις σε μία σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, μετά την συνάντηση, που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο.
«Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας, πως «μιλήσαμε για μια σειρά διμερών θεμάτων για το κοινό μας μέλλον».
«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο με διάλογο, για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας. Η ίδια η κ. Μέρκελ μου είπε, πως είναι καλύτερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο», ανέφερε.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνέχισε, κάνοντας μια αναδρομή σε όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: «Κατά την εκτίμηση μας δεν είχαμε ένα success story τα προηγούμενα χρόνια. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ και υπήρξαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αποδυναμώθηκε και είχαμε μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν λάθη. Είναι απλουστευτικό, όμως, το να λέμε πως για όλα αυτά φταίνε μόνο οι ξένοι. Υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες. Η αναποτελεσματικότητα του κράτους παραμένει, η διαφθορά παραμένει, η φοροδιαφυγή των πλουσίων παραμένει. Πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες».

«Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε αποκλειστικά για όσα έχει πάθει η Ελλάδα»

«Κοινός στόχος μας είναι η υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων για φορολογική δικαιοσύνη, που θα πατάξουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Είχαμε μια καλή συζήτηση για να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους, αλλά και τις διαφορές μας. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αναγκαία για να βγούμε από την κρίση», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να σπάσουν τα στερεότυπα, που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο λαούς.
«Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε αποκλειστικά για όσα έχει πάθει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας, στην συνέχεια, έθεσε τα θέματα της Siemens και των πολεμικών επανορθώσεων: «Θέλουμε την δικαστική συνδρομή των γερμανικών Αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στην χώρα μας. Παράλληλα, θέλουμε να μιλήσουμε για το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι ένα ηθικό θέμα, που αφορά και τους δύο λαούς και που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος».
«Διαφωνούμε με τις συνθήκες της ΕΕ, αλλά τις σεβόμαστε και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», είπε ο κ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την αρχική τοποθέτησή του.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας απάντησε, ότι «δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια» και σχολίασε, ότι τα προβλήματα μεσοπρόθεσμης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά. «Εμείς τα κληρονομήσαμε, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, χωρίς να μπορεί να εκταμιεύσει. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση, ότι «όταν υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο, αντιμετωπίζονται θεσμικά και τα προβλήματα της ρευστότητας».

Άνγκελα Μέρκελ:«Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, ο κ. Τσίπρας απάντησε, πως «αυτό, που ισχύει, είναι, ότι η ελληνική πλευρά έθεσε ένα θέμα ηθικό στα πλαίσια των θεσμών και του Διεθνούς Δικαίου. Η πρωτοβουλία για το αίτημα των επανορθώσεων δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση, δεν συσχετίζεται με την παρούσα συζήτηση για να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ένα ξεχωριστό ηθικό ζήτημα για εμάς».
Παρεμβαίνοντας, η κ. Μέρκελ δήλωσε, ότι «το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το ποιές ήταν οι συνθήκες, βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος. Είναι κάτι, που θα το συζητήσουμε. Δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα, θα το συζητήσουμε, όμως, με τους Ελληνες».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές, πως «δεν υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης, που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά κτίρια του γερμανικού δημοσίου».

Μέρκελ: Δεν θα κρίνει η Γερμανία εάν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς

Εκφράζοντας την χαρά της για την συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ξεκίνησε τις δηλώσεις της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
«Συζητήσαμε θέματα του ευρώ, της Ε.Ε αλλά και διμερούς ενδιαφέροντος», είπε η κ. Μέρκελ και χαρακτήρισε «ζεστές, θερμές και ουσιαστικές τις σχέσεις των λαών των δύο χωρών».
«Μιλήσαμε για τις αναγκαιότητες, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι συμφωνίες», υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, τονίζοντας ότι «τα οικονομικά στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι σαφή».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν θα κρίνει η Γερμανία, εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς».
«Θέλω η Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «θέμα της Ελλάδας, εάν θα συνεχιστεί η δράση της Task Force».
«Είχαμε μία διάθεση καλής συνεργασίας και μπορούμε να θίξουμε και τα δύσκολα θέματα», ανέφερε και κατέληξε, λέγοντας, ότι «Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν και θα ανήκουν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους απεργάζονται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τι γράφουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων

Για ένδειξη καλής θέλησης και επιθυμία συνεργασίας και από τις δύο πλευρές, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, αναφερόμενα στην συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και στα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της.
“Reuters”:
“Ο Τσίπρας κάλεσε για ξεκίνημα νέας σχέσης με τη Γερμανία και ζήτησε να μπει τέλος στα στερεότυπα”
“Financial Post”:
“«Θέλουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας», επιβεβαίωσε στον Τσίπρα η Μέρκελ”
“Daily Mail”:
“Τσίπρας και Μέρκελ επέδειξαν καλή θέληση-μικρή η πρόοδος στα του ελληνικού χρέους”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ