Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και υπουργούς είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργιάδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο είχε μια εγκάρδια και ενδιαφέρουσα συζήτηση, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία της Κοινότητας και για θέματα που αφορούν την ομογένεια.

Ο κ. Παπαστεργιάδης συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή το απόγευμα με τον οποίο συζήτησε θέματαπου αφορούσαν την Κοινότητα, τις δραστηριότητες και τα προγράμματά της, αλλά και την ομογένεια.

«Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος γιατί κατά την διάρκεια της συνάντησής μας, ο πρωθυπουργός, αφιέρωσε χρόνο για να κατανοήσει την ιστορία της παροικίας μας και μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες του εξωτερικού, εκφράζοντας το σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό του απέναντι στην πρόοδο και τα επιτεύγματα των ομογενών της Αυστραλίας,εκφράζοντας την επιθυμία να ανοίξουν ακόμα περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης μετά τη συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την Κοινότητα, και τα κύρια προγράμματά της που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τη συνεργασία με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την προώθηση της γλώσσας μας, τη δημιουργία της βιβλιοθήκης της Κοινότητας και φυσικά για τα μεγάλα φεστιβάλ που διοργανώνει στη Μελβούρνη, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ και το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο της Κοινότητας και την επιτυχία τους και για το γεγονός ότι προσελκύουν χιλιάδες άτομα, Ελληνης και μη, όπως το Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό θέματα που αφορούν την ομογένεια, όπως την ψήφο των ομογενών και την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για νέους.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την πρακτική λειτουργία της τουριστικής βίζαςμε δικαίωμα εργασίαςγια τους νέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας,» δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης. «Με εξέπληξε ευχάριστα ο πρωθυπουργός  καθώς ήταν καλά ενημερωμένος και ανοικτός να ακούσει και να καταλάβει τους προβληματισμούς μας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε, θεωρεί ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν σημαντικό πυρήνα και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ευημερία και την πρόοδο της Ελλάδας».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους οποίους είχε συναντηθεί νωρίτερα ο κ. Παπαστεργιάδης.

Ο κ. Παπαστεργιάδης επανέλαβε την πρόταση της Κοινότητας στην κυβέρνηση για την δημιουργία ενός γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και ενός ακόμα γραφείου για τον επιχειρηματικό οργανισμό EnterpriseGreeceστην Μελβούρνη, τα οποία θα στεγάζονται δωρεάν στα γραφεία του Ελληνικού Κέντρου τηςΚοινότητας και θα επανδρωθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Η ανταπόκριση του κ. Μητσοτάκη στις προτάσεις την Κοινότητας ήταν ιδιαίτερα θετικήεπισημαίνοντας ότι τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι τεράστια.

Τέλος ο κ. Παπαστεργιάδης κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να επισκεφθούν τη Μελβούρνη.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι υπουργοί με τους οποίους είχα επαφές σε αυτό το ταξίδι, μας τίμησαν με το χρόνο και το ενδιαφέρον τους, έδειξαν πως πραγματικά επιθυμούν να αναπτυχθεί μια καλύτερησχέση μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και προσβλέπω σε ακόμα μεγαλύτερες συνεργασίες.Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι μέλος της ομογένειας αυτής που μας κάνει τόσο υπερήφανους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα καλύτερα έρχονται», δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Greek Community of Melbourne