-Το επίκεντρο της έξαρσης συνεχίζει να βρίσκεται στην Νότιο Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο, αλλά, καθώς αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, αναμένεται η αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σταθερά συνεχίζεται η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην χώρα μας. Το επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης συνεχίζει να βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των αρμοδίων φορέων και του κοινού!
Συγκεκριμένα, άλλα 37 περιστατικά της λοιμώδους νόσου προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον σχετικό κατάλογο επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση, ο αριθμός των
κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 405.
Το επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης συνεχίζει να βρίσκεται στην Νότιο Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο, ενώ στην μεγάλη τους πλειονότητα τα περιστατικά των κρουσμάτων αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας -μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Επίσης, κρούσματα καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές»!.

Υπενθυμίζεται, πως στην χώρα μας έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς, που αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή όλων των υγειονομικών φορέων και των πολιτών, για την πρόληψη έναντι της νόσου, καθώς, όπως τονίζεται στην έκθεσή του, «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».
Συγκεκριμένα, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.