(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Το συνέδριο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής Κυβέρνησης να συγκεντρώσει ευρωπαϊκά κράτη του Νότου, που έχουν μια κοινή ατζέντα αντι-λιτότητας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συνέδριο Κορυφής, που θα εξετάσει τα “κοινά” οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά επίπεδα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα τα θέματα, που αφορούν στην πολιτική της λιτότητας, διοργανώνει στην Αθήνα η ελληνική Κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, για την πραγματοποίησή του, η ελληνική Κυβέρνηση έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες πέντε χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι μέλη της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία κατά της λιτότητας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την πρόσκληση προς τους ομολόγους του στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, και την Κύπρο.

Το συνέδριο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής Κυβέρνησης να συγκεντρώσει ευρωπαϊκά κράτη του Νότου, που έχουν μια κοινή ατζέντα αντι-λιτότητας

Πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης έχουν δηλώσει, ότι το συνέδριο θα εξετάσει τα “κοινά” οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά επίπεδα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν στην πολιτική της λιτότητας. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει διασαφηνίσει, ότι στην ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνεται επίσης και το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με ειδικούς πολιτικούς αναλυτές, το συνέδριο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής Κυβέρνησης να συγκεντρώσει ευρωπαϊκά κράτη του Νότου, που έχουν μια κοινή ατζέντα
αντι-λιτότητας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματτέο Ρέντσι για την δημιουργία μιας «Νότιας Συμμαχίας της Ευρώπης», έτσι ώστε να εφαρμόσει εμπράκτως την εν λόγω ατζέντα.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά στην αναγκαιότητα να προωθήσει την ιδέα για μια προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, που θα μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων, προκειμένου να αλλάξουν τις πολιτικές λιτότητας”

Μιλώντας στο ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο “Σπούτνικ”, αξιωματούχος της ελληνικής Κυβέρνησης απάντησε στο κατά πόσο αυτή η συμμαχία είναι μια αντίδραση στον τρόπο, που η Ελλάδα είχε αντιμετωπιστεί από την γραφειοκρατία της Ε.Ε..
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, πολύ πριν γίνει ένα κυβερνητικό κόμμα, επέμενε μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, στην αναγκαιότητα να προωθήσει την ιδέα για μια προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, που θα μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων, προκειμένου να αλλάξουν τις πολιτικές λιτότητας».
Και ο ίδιος συμπλήρωσε: «Πέρυσι, η ελληνική Κυβέρνηση απέδειξε, ότι είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα, αλλά σήμερα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στην Ε.Ε.. Υπάρχει τώρα μια προοδευτική Κυβέρνηση στην Πορτογαλία και υπάρχει μια στροφή στην προσοχή της ιταλικής Κυβέρνησης σε μια πιο ατζέντα κατά των μέτρων λιτότητας, που προωθεί την ανάπτυξη» .

Η πρόσκληση για την δημιουργία της «Νότιας Συμμαχίας της Ευρώπης» έρχεται σε μια στιγμή, που η ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή Δεξιά, ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της εισροής προσφύγων

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, υιοθετεί μια παρόμοια άποψη, υποστηρίζοντας μαζί με τον Τσίπρα, ότι οι πολιτικές της λιτότητας είναι «λάθος, διατηρώντας τις οικονομίες σε ύφεση και δημιουργώντας διχασμένες κοινωνίες».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση δείχνει φαινομενικά να πραγματοποιεί ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζει, ότι αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μια ατζέντα κατά της Ε.Ε., κάτι που, όμως, προκαλεί την απορία των ειδικών αναλυτών, για το πως μπορούν να συνδυάζονται αυτά τα δύο.
Η πρόσκληση για την δημιουργία της «Νότιας Συμμαχίας της Ευρώπης» έρχεται, επίσης, σε μια στιγμή, που η ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή Δεξιά, ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της εισροής προσφύγων από την Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία.

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ