Συνθήκες εργασιακής «ζούγκλας» επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με σπαστό ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες και φτωχούς εργαζομένους των 400 ευρώ, είναι, πλέον, ο κανόνας στην ελληνική αγορά εργασίας, που έχει κατακλυστεί από ευέλικτους, κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους εργαζομένους!
Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, που καταγγέλουν, ότι για 400 ευρώ μηνιαίο μισθό είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν με σπαστό ωράριο, πρωί και απόγευμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μένουν στην δουλειά τους από το πρωί έως το βράδυ, καθώς είναι δαπανηρό και εξοντωτικό να πηγαινοέρχονται, καλύπτοντας τόσο μεγάλη απόσταση, από το σπίτι στον τόπο εργασίας τους.
Το σπαστό ωράριο είναι, πλέον, η νέα μόδα της εργασιακής «ζούγκλας», που έχει κατακλυστεί από ευέλικτους, κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους εργαζομένους, καθώς πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την κρίση στον χώρο της απασχόλησης και απαιτούν από τους εργαζόμενους υπερβολικές παραχωρήσεις. Αλυσίδες γνωστών πολυκαταστημάτων, μακριά από το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων  απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν 4 ώρες το πρωί και 4 το απόγευμα.anergia
Έτσι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, για 400 ευρώ μισθό είναι υποχρεωμένοι να μένουν στην δουλειά τους από το πρωί έως το βράδυ!

 

«Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην Ελλάδα με τους φτωχούς εργαζομένους των 400 ευρώ, είναι πλέον ο κανόνας, ιδίως στον επισιτισμό και το εμπόριο»!

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η τακτική, που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι εργοδότες, είναι η εξής: Δηλώνουν τους υπαλλήλους στο σύστημα «Εργάνη» για μερική απασχόληση με μισό ασφάλιστρο, προκειμένου να αποφύγουν το τσουχτερό πρόστιμο, στην περίπτωση, που οι έλεγχοι εντοπίσουν αδήλωτους εργαζομένους. Μπορεί να τους δηλώσουν ακόμα και για εκ περιτροπής απασχόληση, μίας ώρας την εβδομάδα, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με πλήρες οκτάωρο. Αν μυριστούν έλεγχο, υποβάλλουν τροποποιητική ωραρίου στην «Εργάνη» ακόμα και εκ των υστέρων, πληρώνοντας μικρό πρόστιμο.
«Μην ερωτάτε, πού γίνεται αυτό, ερωτήστε καλύτερα, πού δεν γίνεται αυτό», σχολιάζουν συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, οι οποίοι αναφέρουν, ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τους φτωχούς εργαζομένους των 400 ευρώ είναι πλέον ο κανόνας, ιδίως στον επισιτισμό και το εμπόριο.
Την αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης την τελευταία διετία επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην διετία 2015-2016 έσπασαν το φράγμα του 50% και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση!

Οι νέες προσλήψεις, για τις οποίες πανηγυρίζει το Υπουργείο Εργασίας, αφορούν θέσεις έωλες, προσωρινές και ημιασφαλισμένες, φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της μισθωτής εργασίας!

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,50% έναντι 48,50% της πλήρους απασχόλησης. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στο 53,38%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω στο 46,62%.
Οι νέες προσλήψεις, για τις οποίες πανηγυρίζει το Υπουργείο Εργασίας, αφορούν θέσεις έωλες, προσωρινές και ημιασφαλισμένες, φαινόμενο, που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της μισθωτής εργασίας.
Τα στοιχεία, που το ίδιο το Υπουργείο θα παρουσιάσει στους δανειστές κατά τις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στα Εργασιακά, προκειμένου να τους πείσει, ότι δεν γίνεται να πληγεί περαιτέρω η ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, αποτυπώνουν δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς μικρότερους και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ!

Συνολικά, 343.760 εργαζόμενοι στην χώρα μας αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά!

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:
– 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
– Συνολικά, 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.
Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία δύο-τριών ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.
– Ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 έως και 420 ευρώ μεικτά τον μήνα.
– Ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μεικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι από το 2013 και μετά έχουμε κάθε χρόνο σταθερή αύξηση των μετατροπών συμβάσεων εργασίας, από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, είτε με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.