Γράφει ο Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ακολουθώντας ξεχωριστή πολιτική ο καθένας του, σκηνικό για την επιβολή στην Ελλάδα ενός τρίτου, επώδυνου μνημονίου διαμορφώνουν τις τελευταίες ημέρες οι τρείς Θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες δείχνουν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις που υπάρχουν σε όλα τα θέματα.
Τις τελευταίες δύο ημέρες το ΔΝΤ ομολόγησε, ότι χωρίς νέα μέτρα η Ελλάδα θα έχει ξανά το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά, ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι για εφέτος σχεδόν μηδενικός.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ταμείου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Πόουλ Τόμσεν μιλά ανοιχτά για μη βιώσιμο χρέος και για διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης, όπως είχε γίνει το 2012. Ζητά επίσης από τους Ευρωπαίους κούρεμα του χρέους και από την Ελλάδα να υλοποιήσει το μνημόνιο του 2012.Fahnen_Europaparlament
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ, η οποία στις προβλέψεις της βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,.5% και αυξητική τροχιά για το χρέος, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 180,1% του ΑΕΠ από 177,3 % του ΑΕΠ, που ήταν στο τέλος του 2014.

ΔΝΤ και Ε.Ε. μιλούν για την ανάγκη λήψης μέτρων και για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα προ των εκλογών.

Και οι δύο βασικοί δανειστές μας τονίζουν, ότι ο πλήρης εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος έγινε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, δηλαδή, από την στιγμή, που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές και κατά τους πρώτους μήνες της νέας Κυβέρνησης.
Και οι δύο οργανισμοί μιλούν για την ανάγκη λήψης μέτρων, που θα πρέπει να πάρει η ελληνική Κυβέρνηση και για μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα προ των εκλογών.
Στο μεταξύ, κατά την συνάντηση του Αντιπροέδρου της ελληνικής Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του Αναπληρωτη Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ Μάριο Ντράγκι, ο τελευταίος μας παρέπεμψε για λύση, σε ότι αφορά το πρόβλημα της ρευστότητας, κατ’ αρχήν σε μια θετική γνωμοδότηση των Θεσμών και στην συνέχεια στην έγκριση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα μοιραία θα πρέπει να αναζητήσει ένα τρίτο δάνειο με μνημόνιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της

Ωστόσο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει δηλώσει πολλές φορές, ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα, όσο αυτή προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.
Πάντως, την ίδια ώρα η Ελλάδα φλερτάρει και πάλι με την χρεωκοπία, αφού, αν και αποπληρώθηκαν τώρα τα 200 εκατομμύρια ευρώ των τόκων προς το ΔΝΤ, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα εξασφαλιστούν και τα 766 εκατομμύρια ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και την επόμενη Τρίτη και πάλι στο ΔΝΤ.
Με όλα αυτά τα δεδομένα η πολλαπλή πίεση, που ασκείται, δεν είναι τόσο για μια συνολική συμφωνία, που θα έρθει μέσα στο Ιούνιο με λίγα ή περισσότερα μέτρα, αλλά αφορά ένα τρίτο δάνειο, συνοδευόμενο με ανάλογο μνημόνιο, που μοιραία θα πρέπει να αναζητήσει η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του επόμενου έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ