Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εγκαινίασε σήμερα την Έκθεση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εγκαινίασε σήμερα την Έκθεση «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, παρουσία των πρώην Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων κ.κ. Απόστολου Κακλαμάνη και Φίλιππου Πετσάλνικου, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Αθανασίου Παπαϊωάννου και πλήθος κόσμου.ΕΚΤΗΕΣΙ

Ο κ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του επικαλέστηκε τον τίτλο της Έκθεσης: «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» για να τονίσει πως πράγματι επρόκειτο «για σκοτεινή περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας καταλύθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, με αποτέλεσμα την άρση των ελευθεριών και την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και την πλήρη κατάπτωση θεσμών και αξιών. Διότι η επτάχρονη δικτατορία της περιόδου 1967-1974 έβαλε μια χώρα, έναν ολόκληρο λαό στο γύψο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φόβου. Δημιουργώντας ένα σκοτάδι πάνω από την Ελλάδα του ήλιου και της Δημοκρατίας».

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε:

«Η κατάλυση της Δημοκρατίας, του πολιτεύματος που η Ελλάδα έδωσε σε όλο τον κόσμο, αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα. Και αυτό διότι αποτελεί την αρχή για όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα στα οποία προχωρούν τα δικτατορικά καθεστώτα.
Η άρση των ελευθεριών, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, η ύπαρξη παρακρατικών και άλλων μηχανισμών είναι αποτέλεσμα της κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Συνεπώς, δε μπορεί να μπαίνει σε συζήτηση αν ο ελληνικός λαός βρισκόταν σε μεγαλύτερη εφορία ή σε καλύτερη οικονομική κατάσταση ή αν ατένιζε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον σε σχέση με σήμερα, όταν τότε όλοι τελούσαν υπό καθεστώς τυραννίας η οποία είχε καταλύσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και όλες τις ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι θεσμοί έχουν ακριβώς αυτό το ρόλο. Να διατηρούν την κοινωνική συνοχή, να στηρίζουν τις ελευθερίες, ατομικές και συλλογικές.
Πιστεύω πως βρισκόμαστε συνεχώς σε μια κρίση κατά την οποία πρέπει να συζητήσουμε πως θα προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που η τεχνολογία αλλά και η ίδια η ζωή φέρνει, ώστε οι θεσμοί να μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτά. Διότι, η κρίση έφερε σε όλους μας την αμφισβήτηση των μέχρι σήμερα υπαρχόντων θεσμών. Πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων καθώς, τελικά, οι θεσμοί οι οποίοι υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικό-πολιτικών συνθηκών οι οποίες όμως μεταβλήθηκαν, κυρίως με την παγκοσμιοποίηση. Τώρα, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης, πολλώ δε μάλλον όταν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσουμε πράγματι να βρούμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών.
Προσωπικά είχα αναφερθεί και στο παρελθόν σε μια πρόταση, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις και την καταθέτω εκ νέου τώρα, σύμφωνα με την οποία ζητώ μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία.
Δεχόμαστε ή όχι πως η Βουλή είναι το κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;
Αν λοιπόν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4 ή 3/5 της Βουλής, ανάλογα με το θέμα, συμφωνούμε στην αλλαγή μιας διάταξης όπως για παράδειγμα ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί να μη δώσουμε το δικαίωμα να είναι πιο ευέλικτο το Συνταγματικό καθεστώς και αντ’ αυτού να πρέπει να περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για την τροποποίηση της;
Μέχρι σήμερα είχαμε στεριώσει μια Δημοκρατία που ανταποκρινόταν στα αιτήματα των καιρών. Όμως, οι καιροί αλλάζουν και μάλιστα πολύ γρήγορα. Άρα μπορούμε και πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαχείριση της κρίσης με προϋπόθεση τη μεγάλη πλειοψηφία στο κυρίαρχο Σώμα της Βουλής έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Εμένα αυτό με διδάσκει ο αγώνας κατά της δικτατορίας, αυτό με διδάσκουν οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους, έδωσαν τον αγώνα τους και μάλιστα συνειδητά κι όχι από νεανικό παρορμητισμό.
Συνεπώς, θεωρώ, η καλύτερη τιμή για εκείνους, θα είναι να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τον Κοινοβουλευτισμό μας και να ξαναγίνουμε φάρος της Δημοκρατίας και προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης».
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Παύλος Σούρλας, τόνισε στην ομιλία του ότι : «Η Έκθεση έχει ως σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του αγώνα κατά της δικτατορίας, τους οποίους εμείς οι παλαιότεροι με συγκίνησης ανακαλούμε στη μνήμη μας ενώ οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική μνήμη στους νέους.

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ