“Δούρειο Ίππο” χαρακτηρίζουν οι Σκοπιανοί την ελληνική πρόταση, επειδή φοβούνται την δημιουργία «Μεγάλης» Αλβανίας και «Μεγάλης» Βουλγαρίας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με την αλβανόφωνη διαδικτυακή εφημερίδα των Σκοπίων, “Laimpress.com”, Αλβανοί εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες επαίνεσαν την πρόσφατη πρόταση της Ελλάδος επάνω στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ως μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομοσπονδία στην χώρα αυτήν .thessaloniki
Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πρόταση, που προήλθε από την Αθήνα και σύμφωνα με αυτήν το κράτος των Σκοπίων θα πρέπει να ονομαστεί επίσημα «Σλάβο-Αλβανική Μακεδονία», ικανοποιεί τους Αλβανούς στο ακέραιο, αφήνοντας «χώρο»,για την δημιουργία δύο μεγάλων κρατών, την «Μεγάλη» Αλβανία και την «Μεγάλη» Βουλγαρία, γράφει η Σκοπιανή εφημερίδα “Dnevnik”, η οποία δημοσίευσε την τελευταία πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης.
«Η πρόταση της Ελλάδος είναι ένας «Δούρειος Ίππος», ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Πράγματι, η Ελλάδα θέλει να παρουσιάσει τα Σκόπια ως ένα κράτος με δύο εντελώς ξεχωριστές οντότητες, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ενότητα του κράτους», ανέφερε Σκοπιανός διπλωμάτης.

“Το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων και οι σχέσεις του με την χώρα μας μπορούσαν να επιλυθούν με αλληλοκατανόηση, δικαιοσύνη και ηρεμία, αλλά η γενιά, που κυβερνάει αυτήν την στιγμή το κράτος αυτό έχει γαλουχηθεί με αλυτρωτικά ιδεώδη”

Σύμφωνα με Έλληνες και ξένους αναλυτές, η χώρα των Σκοπίων ή «Βαρντάσκα», όπως ονομαζόταν στην εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας του στρατάρχη Γιόζιπ Τίτο, κατοικείται σε ποσοστό 40% επί του συνολικού πληθυσμού της από Αλβανόφωνους κατοίκους, που στην πλειονότητά τους έχουν αλβανική εθνική συνείδηση και οι οποίοι ζητούν το δικαίωμα να προσδιορίζονται και αυτοί στην ονομασία της χώρας αυτής. Μάλιστα, την ευρύτερη επικράτεια του κράτους των Σκοπίων, οι Αλβανοί την ονομάζουν «Δαρδανία» στην δική τους γλώσσα.
Ο φόβος των Σκοπιανών σήμερα είναι, πράγματι, η δημιουργία της “Μεγάλης” Αλβανίας και η δημιουργία της “Μεγάλης” Βουλγαρίας, (όπως είχε δημιουργηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ), φιλοδοξίες οι οποίες “τροφοδοτούνται” όντως από ορισμένους κύκλους και στις δύο αυτές χώρες.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων και οι σχέσεις του με την χώρα μας μπορούσαν να επιλυθούν με αλληλοκατανόηση, δικαιοσύνη και ηρεμία, αλλά η γενιά, που κυβερνάει αυτήν την στιγμή το κράτος αυτό έχει γαλουχηθεί με αλυτρωτικά ιδεώδη, ενώ με την ίδια νοοτροπία γαλουχήθηκαν και οι επόμενες γενιές, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν «εθνική ταυτότητα».
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβλέψεις από διάφορα διεθνή «γεωπολιτικά ινστιτούτα», το κράτος των Σκοπίων πρόκειται να διαλυθεί σε λίγα χρόνια, ενώ οι κάτοικοί του θα μοιραστούν σε Αλβανία , Βουλγαρία, Σερβία, και μερικοί από αυτούς, ίσως, και στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ