– «Το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, ότι σε έξι μήνες η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση- Περιμένουμε, ότι η Ελλάδα θα αφήσει την ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα και προβλέπουμε αυτό να γίνει πριν το 2019».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor’s» εξακολουθεί να παραμένει το βασικό σενάριο, πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τελικά την Ευρωζώνη αλλά τώρα απλά παρατάθηκε χρονικά το αναπόφευκτο.
Όπως αναφέρει το περιοδικό «The Economist», περί το 2019, την στιγμή, δηλαδή, που η Ελλάδα θα έχει ξεπουλήσει στους δανειστές ότι πολυτιμότερο διαθέτει, όπως τον ορυκτό πλούτο, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις τράπεζες, την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, την αγροτική γη, τις ΔΕΚΟ, τα νησιά και τις βραχονησίδες και ότι άλλο διαθέτει αξία, θα επέλθει η εγκατάλειψη της Ευρωζώνης από την Ελλάδα.euro-nea
Μάλιστα ο «The Economist» κάνει ιδιαίτερη μνεία, ότι αυτό θα συμβεί λόγω των πολύ σκληρών μέτρων, τα οποία δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, συνεπώς δεν θα υπάρχει καμία άλλη λύση πέραν αυτής του Grexit.
Με μια, όμως, ουσιώδη διαφορά, καθώς τότε θα έχουμε πτωχοποιηθεί χωρίς να διαθέτουμε καμία «προίκα» σαν κράτος και έχοντας χάσει κάθε δυνατότητα επιβίωσης με εθνικό νόμισμα.

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα, δεδομένης της πίεσης, που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, ότι σε έξι μήνες η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση»

Το γνωστό οικονομικό περιοδικό αναφέρει στην συνέχεια τα εξής, βασιζόμενο και στην ανάλυση του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor’s»:
«Παρά το γεγονός, ότι η Συμφωνία σημαίνει, ότι το Grexit έχει βγει μέχρι στιγμής από την ατζέντα, παρ’όλα αυτά συνεχίζουμε να πιστεύουμε, πως το Grexit είναι πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση για διάφορους λόγους.
Το χρέος θα επιδεινωθεί: Φαίνεται ακόμη δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί, όσο παραμένει εντός της ζώνης του ευρώ.
Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που προτάθηκαν στο Eurogroup, έχουν νόημα και θα ήταν καλές για την Ελλάδα – αλλά τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων λιτότητας δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε βιώσιμο χρέος για την Ελλάδα.
Η εφαρμογή φαίνεται δύσκολη: Το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα, δεδομένης της πίεσης, που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να αξιολογηθεί. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, ότι σε έξι μήνες η χώρα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση».
Και το γνωστό περιοδικό καταλήγει στο δημοσίευμά του:
«Περιμένουμε, ότι η Ελλάδα θα αφήσει την ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα και προβλέπουμε αυτό να γίνει πριν το 2019».