-“Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Απόλυτα αρνητικός υπήρξε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Στέφεν Ζάϊμπερτ, στο αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.
Μια μόλις ημέρα από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη, που παρεχώρησε σε γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό και ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα το παραπέμψει στις «καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις», ο κ. Ζάϊμπερτ εμφανίσθηκε κατηγορηματικός, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός “Mega”, ο κ. Ζάϊμπερτ ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε κατηγορηματικά: «Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας.

“Οι αποζημιώσεις είναι ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα, που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Αφορά την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς, που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό”!

Υπενθυμίζεται, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικό έγγραφο για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων αυτών.
Σημειώνεται, ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” τα εξής: «Στην ομιλία μου, στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα, που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Αφορά την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς, που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό!
Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες, όπως έκαναν άλλες Κυβερνήσεις».

AK-Distomo-01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ