-«Εναπόκειται στην Μ. Βρετανία να ξεκαθαρίσει, πώς θέλει αυτή να διαμορφώσει τις μελλοντικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση»!
-Εκπρόσωπος της Βρετανής Πρωθυπουργού, Τερέζας Μέϊ: «Δεν θα επικαλεστούμε το άρθρο 50 πριν από το τέλος του 2016″!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με το Brexit και εναπόκειται στην βρετανική Κυβέρνηση να υποβάλει το αίτημα εξόδου της από την Ε.Ε.. Αλλά, εάν αυτό συνέβαινε πράγματι το 2019, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, θα υπερέβαινε κατά πολύ την αντίληψή μας περί αποφυγής διαιώνισης της εκκρεμότητας»!
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάϊμπερτ, ο οποίος διευκρίνισε την θέση της Γερμανίας σχετικά με το Brexit, λέγοντας τα εξής: «Δεν έχουμε νέα θέση, σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε με την Μ. Βρετανία, αναφορικά με το Brexit. Εναπόκειται στην Μ. Βρετανία να ξεκαθαρίσει, πώς θέλει αυτή να διαμορφώσει τις μελλοντικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Μ. Βρετανία είναι, σήμερα, κράτος-μέλος της Ε.Ε. με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και για όλα τα υπόλοιπα θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε πραγματικά, μόνον όταν η Μ. Βρετανία επικαλεστεί το Άρθρο 50 για την έξοδό της από την Ένωση»

Ο ίδιος προσέθεσε, ότι «είναι η ίδια θέση, που παρουσιάστηκε αναλυτικά, όταν η νέα Πρωθυπουργός της χώρας βρέθηκε στο Βερολίνο. Η Μ. Βρετανία είναι, σήμερα, κράτος-μέλος της Ε.Ε. με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και για όλα τα υπόλοιπα θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε πραγματικά, μόνον όταν η Μ. Βρετανία επικαλεστεί το Άρθρο 50, όταν, δηλαδή, θα έχει υποβάλει την αίτησή της για έξοδο. Η κυρία Μέϊ είχε ανακοινώσει, ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει για αυτό κάποια καινούργια γερμανική θέση και πιστεύω, δεν υπάρχει ούτε και νέα ευρωπαϊκή θέση».

«Είναι απολύτως λογικό να πρέπει οι 27 να διαβουλευτούν για το κοινό τους μέλλον, όταν ένα 28ο μέλος δεν έχει μεν επισήμως δρομολογήσει την έξοδό του, αλλά την έχει ήδη ανακοινώσει»!

Ο κ. Ζάϊμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παλαιότερη δήλωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ, ότι δεν επιθυμεί μια «επ’ αόριστον εκκρεμότητα», πρόσθεσε: «Αν το Άρθρο 50 ενεργοποιείτο, πράγματι, μόλις το 2019, αυτό σίγουρα θα υπερέβαινε κατά πολύ την αντίληψή μας περί εκκρεμότητας. Πρόκειται για ακόμη δυόμισι χρόνια». Ο ίδιος δήλωσε ακόμη, ότι κανένας δεν ερμήνευσε κατ’ αυτόν τον τρόπο τις δηλώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και να καταλήξει, λέγοντας, ότι δεν επιθυμεί να εκφραστεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των Βρετανών, με βάση υποθετικά σενάρια. Ερωτηθείς σχετικά με τον λόγο μη συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στην Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο κ. Ζάϊμπερτ διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για τακτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά των «27» Κρατών-μελών και αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης στις Βρυξέλλες.
«Είναι απολύτως λογικό να πρέπει οι 27 να διαβουλευτούν για το κοινό τους μέλλον, όταν ένα 28ο μέλος δεν έχει μεν επισήμως δρομολογήσει την έξοδό του, αλλά την έχει ήδη ανακοινώσει», επεσήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα επικαλεστούμε το άρθρο 50 πριν από το τέλος του 2016″!

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέϊ, δήλωσε, ότι όλο το βάρος της Κυβέρνησής της επικεντρώνεται στον στόχο της για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με την Ε.Ε. για το Brexit, αλλά δεν θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από το τέλος του έτους,
«Η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας προσφέρει το είδος της ηγεσίας, που αναμένει κανείς, ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής και πολύ περίπλοκης αποστολής και όλο το βάρος του κυβερνητικού μηχανισμού έχει ριφθεί στην υπηρεσία της αποστολής αυτής» , δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανίδας Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους, σχετικά με τις πληροφορίες των ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο, ότι η Τερέζα Μέϊ θα καθυστερήσει ως τα τέλη του ερχόμενου έτους την προσφυγή στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία ξεκινάει επισήμως η διαδικασία για την αποχώρηση μιας χώρας από την Ε.Ε..«Δεν θα επικαλεστούμε το άρθρο 50 πριν από το τέλος του 2016», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της κυρίας Τερέζας Μέϊ.

european_parliament