(c) ellinikignomi.eu

-Τι αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για όσους στερούνται κατοικίας ή απειλούνται να μείνουν άστεγοι.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στεγαστική επισφάλεια απειλεί έως και 514.000 ανθρώπους, που ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Τα άτομα του «αόρατου» αυτού πληθυσμού, αναφέρει η έρευνα, αντιμετωπίζουν υψηλή στεγαστική επισφάλεια, ενώ ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει από 94.000 έως 514.000 άτομα. Την μελέτη, με τίτλο «Κοινωνικά επισφαλείς και έλλειψη στέγης στην Αθήνα – Διαδρομές Αποκλεισμού και ένταξης» δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με συγγραφείς τους Επίκουρους Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κ.κ. Βασίλη Αράπογλου και Κώστα Γκούνη, την Δρα ΕΜΠ, κ. Δήμητρα Σιατίστα και την Νομικό, κ.Δήμητρα Σουλελέ.

Το 2013 οι άστεγοι στο λεκανοπέδιο Αττικής έφθασαν τους 2.360, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτούς οι πρόσφυγες και μετανάστες

Πέρα από τα στοιχεία, που δίνουν το μέγεθος αλλά και την δριμύτητα της απειλής για ολοκληρωμένες κοινωνικές τάξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην μελέτη αναδεικνύεται και η κρατική ολιγωρία: «Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων του διαχειριστικού τρόπου αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας αποτελεί το γεγονός, ότι η προστασία των αστέγων κατοχυρώθηκε σχετικά πρόσφατα, ως μέρος των προϋποθέσεων του δεύτερου μνημονίου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας».

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Ο αριθμός των κυριολεκτικά αστέγων, που κοιμούνται στον δρόμο σχεδόν τετραπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια. Έτσι, από 630, που υπολογίζονταν με την απογραφή του 2011, δύο χρόνια μετά, δηλαδη το 2013, έφθασαν τους 2.360. Αν θέλει κανείς να συμπληρώσει μερικές ψηφίδες, που συμπληρώνουν την εικόνα, οφείλει να συνυπολογίσει και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, που ξέβρασε το κύμα του πολέμου και της φτώχειας στις ακτές μας και έφθασαν στην Αθήνα.

Σε 15.436 ανέρχονταν το 2013 όσοι στερούνται κατοικίας και διαβιούν σε ξενώνες, προνοιακά-σωφρονιστικά ιδρύματα ή άλλα προσωρινά καταλύματα

Ενδεικτικά αναφέρονται τα 400 άτομα, που βρίσκονταν στο Πεδίον του Άρεως το περασμένο καλοκαίρι, τα περίπου 200 στην πλατεία Βικτωρίας στην συνέχεια, αλλά και οι 4.656 πρόσφυγες, που πέρασαν από τις 15 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου από το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων με μέση διαμονή τις τρεις ημέρες, πριν φύγουν για τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, με προορισμό τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ωστόσο, ευάλωτοι δεν είναι μόνον οι παραπάνω. Ακόμη μια βασική κατηγορία είναι τα άτομα, που στερούνται κατοικίας και διαβιούν σε ξενώνες, προνοιακά-σωφρονιστικά ιδρύματα ή άλλα προσωρινά καταλύματα. Αυτοί ανέρχονταν το 2013 σε 15.436, ενώ εδώ διατυπώνονται ερωτήματα για τους «φιλοξενούμενους» στα ψυχιατρεία και την τύχη τους, αφ’ ότου αυτά κλείσουν, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η μετεγκατάστασή τους.

Τον όρο «εργαζόμενος φτωχός» συμπληρώνει αυτός του «νεοάστεγου», ο οποίος προέρχεται από τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, που πλήττονται, λόγω της οικονομικής κρίσης

Η πιο διευρυμένη πληθυσμιακά ομάδα, όμως, είναι αυτή, που η διεθνής τυπολογία την χαρακτηρίζει ως άτομα, που διαβιούν σε επισφαλή κατοικία και βρίσκονται αντιμέτωπα με την σοβαρή απειλή να χάσουν την στέγη τους για οικονομικούς, νομικούς ή κοινωνικούς λόγους. Έτσι, τον όρο «εργαζόμενος φτωχός» συμπληρώνει αυτός του «νεοάστεγου», ο οποίος προέρχεται από τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, που πλήττονται, λόγω της οικονομικής κρίσης (αύξηση ανεργίας, μείωση εισοδημάτων, περικοπές στην πρόνοια).
Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν την επισφάλεια, τόσο στον τομέα της ενοικιαζόμενης στέγης, όσο και στον τομέα ιδιόκτητης κατοικίας, που βαρύνεται με δάνειο ή άλλα χρέη, χρησιμοποιώντας από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία τον δείκτη, που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού, ο οποίος ζει σε νοικοκυριά, όπου οι συνολικές δαπάνες κατοικίας ξεπερνούν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος.