Η δεύτερη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοιήκησης Ευρώπης έλαβε χώρα το Σάββατο στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκη. Εκλεγμένοι Αιρετοί ελληνικής καταγωγής από Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία, Ουκρανία, Πολωνία συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για να οριοθετήσουν το πρόγραμμα και τις δράσεις συνεργασίας για το 2020.

Η πρόεδρος Ιωάννα Ζαχαράκη με καταγωγή την Χρυσομηλέα Καλαμπάκας Τρικάλων τόνισε την σημαντικότητα της συνεργασίας και την αξιοποίηση του δυναμικού του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης. «Εκλεγόμαστε πάνω από πεντακόσιοι δημοτικοί σύμβουλοι Έλληνες σε όλη την Ευρώπη, ένα μεγάλο δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί καλύτερα. Η δραστηριοποίηση των μελών μας, το άνοιγμα του Δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο και η στενή συνεργασία με Δήμους, Πανεπιστήμια και τοπικούς φορείς είναι οι στόχοι μας για αυτό το χρόνο. Το 2021 κλείνει το Δίκτυο μας 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Επίσης του χρόνου γιοργάζουμε τα 200 χρόνια από την  έναρξη της επανάστασης του 1821. Εμείς εργαζόμαστε και συνεχίζουμε το πνεύμα των τότε Ελλήνων της διασποράς. Είμαστε η Φιλική Εταιρεία του 2020. Η δικτύωση και η αξιοποίση του Ελληνικού δυναμικού απανταχού της γης είναι ειδικά σήμερα τόσο σημαντική».

Η δυναμική πρόεδρος, που για της δράσεις και την προσφορά της της απονεμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας κύριο Frank Walter Steinmeier, η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο “Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας“, ζήτησε την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στις δημοτικές εκλογές που γίνονται στο Κρατίδιο της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας 13. Σεπτεμβρίου 2020.

“Σας θέλουμε στο πλευρό μας, αφού θα οργανώσουμε επισκέψεις στους δήμους μας για αλληλοενημέρωση σε ζητήματα αυτοδιοίκησης, να συναντηθούμε και με συμπατριώτες της περιοχής μας, για να τους τονίσουμε την σημαντικότητα της συμμετοχής στις εκεί δημοτικές εκλογές. Μόνο στην πόλη Ντύσσελντορφ αποτελεί ο Ελληνισμός με πάνω από 10.000 πληθυσμό την μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων. Ο Δήμαρχος της πόλης είναι φιλέλληνας, έχει ήδη επισκεφτεί τα Τρίκαλα και άλλους Δήμους. Είναι επομένως η σειρά των εκπροσώπων από  Δήμους της Ελλάδας να μας επισκεφτούν“.

Παρατηρείτε ότι ο αριθμός των Ελλήνων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης στην Γερμανία μειώνεται, το ενδιαφέρον συμμετοχής στα κοινά δεν είναι μεγάλο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν είναι και εύκολη η εκλογή στα διάφορα συμβούλια. Η δραστηριότητα των υποψηφίων ελληνικής και άλλης καταγωγής πρέπει να είναι πέντε και δέκα φορές μεγαλύτερη για να μπορούν να έχουν αναγνώριση και απήχηση στο χώρο δράσης των.

Η πρόεδρος τονίζει, ότι είναι σημαντικό να έχουμε εκπροσώπους ελληνικής καταγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

«Μπορούμε να πιέσουμε στο χώρο που δραστηριοποιούμαστε. Ήδη για το προσφυγικό θέμα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το Δίκτυό μας, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην κοινή γνώμη και να ληφθούν αποφάσεις στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της αλλαγής της Συμφωνίας του Δουβλίνου. Πολλοί Δήμοι της περιοχής είναι πρόθυμοι να  παραλάβουν παιδιά από καταλύματα των ελληνικών νησιών, αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανοίξει το δρόμο με τις απαραίτητες ρυθμήσεις. Ηδη καταφέραμε να κερδίσουμε με το μέρος μας  τον Δήμο του Ντύσελντορφ, της Κολωνίας και άλλους, όπου πιέζουν τη γερμανική κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα που να αφορούν όλη την Ευρώπη και να κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη του προσφυγικού».

Τις εργασίες της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου χαιρέτισαν αρκετοί Εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας. Ιδιαίτερη χαρά έδωσε η παρουσία και ο χαιρετισμός του νέου Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων κύριο Δημήτρη Παπαστεργίου. Επίσης χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και εκ μέρους του υφυπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκ μέρους της Περιφέρειας, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Συγκεκριμένες εκδηλώσεις ορίστηκαν για τις 30. Μαρτίου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για τις 7. Ιουλίου στην Βουλή των Ελλήνων με την Ειδική και Μόνιμη Επιτροπή Διασποράς της Βουλής για την οργάνωση εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.