ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (C) ELLINIKIGNOMI

Περισσότερα από 30.000 έφηβα κορίτσια στην Ελλάδα, ηλικίας κάτω των 16 ετών, υποβάλλονται κάθε χρόνο σε έκτρωση!

-Περίπου 150.000 αμβλώσεις γίνονται ετησίως στην χώρα μας, όπου παρατηρείται παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ελλιπής γνώση για την αντισύλληψη!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια στην Ελλάδα, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης, προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!

Όπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στην χώρα μας αγγίζει τις 150.000, αριθμός, που μαρτυρά, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και γνώσης στον τομέα της αντισύλληψης Οι ειδικοί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τα θλιβερά δεδομένα των ανεπιθύμητων κυήσεων και των εκτρώσεων, τα οποία, βεβαια, δεν αποτελούν φαινόμενο μόνον ελληνικό και επιχειρούν να ξανασχεδιάσουν τον “χάρτη” της αντισύλληψης.

 

“Οι μισές έφηβες στην Ελλάδα ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή πριν από την συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους”!

 

«Οι μισές έφηβες στην Ελλάδα ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες, που δείχνουν, πως το 73% των εφήβων, ηλικίας 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με εκείνα για τις εκτρώσεις, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί βασικό  άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής  Κλινικής» τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στις 11 – 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, κ. Νικόλαος Σαλάκος.

 

“Στην χώρα μας, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους, σε ποσοστό 40%, είναι η διακοπτόμενη συνουσία, που είναι ανασφαλής και δεν παρέχει καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα”!

 

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, όλες οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Γυναικολογικές Εταιρείες έχουν προβληματισθεί από τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, που παραμένουν υψηλά παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού. Είναι ενδεικτικό, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση, με το 26% αυτών να καταφεύγει στην μέθοδο της τεχνητής έκτρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα απέχει πολύ από την εφαρμογή των ιδανικών κατευθυντηρίων οδηγιών, καθώς η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους  στην χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία (ποσοστό 40%). Σημειωτέον, πως το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με την διακοπτόμενη συνουσία αγγίζει το 20%, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

 

“Χαμηλά είναι στην Ελλαδα τα ποσοστά χρήσης του ανδρικού προφυλακτικού και του γυναικείου ανισυλληπτικού δισκίου”!

 

Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί την δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στην χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους εφήβους, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φθάνει το 18%, ποσοστό, που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από έναν χρόνο.

Ακολουθεί η χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου σε πολύ χαμηλό ποσοστό, που αγγίζει μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ,  όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

Παράλληλα, άλλες μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στην χώρα μας.

 

“Μεγάλη σημασία έχει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων”!

 

Οι ειδικοί της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισαν, πως πρέπει η πολιτεία να επικεντρωθεί στην προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων. «Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στην μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ενημέρωσή τους γύρω από κάθε αντισυλληπτική μέθοδο, με ιδιαίτερη μνεία στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους» τόνισαν οι ίδιοι.

Στην κορυφή αυτής της ενημέρωσης θα πρέπει να βρίσκεται το ανδρικό προφυλακτικό, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να το χρησιμοποιούν σε κάθε σεξουαλική τους επαφή, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προάγεται και να προτείνεται ο συνδυασμός του με κάποια ορμονική ή μακράς διάρκειας αντισυλληπτική μέθοδο, ώστε οι έφηβες να αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης και μιας πιθανής τεχνητής έκτρωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ