Στην 41η θέση παγκοσμίως κατρακύλησε εφέτος η Ελλάδα

Όσον αφορά την ικανοποίηση των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την υγεία των πολιτών!
– Η χώρα μας πήρε πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και στο κάπνισμα (μόνο 4), ενώ αρίστευσε σε τομείς, όπως είναι η μειωμένη θνησιμότητα σε φυσικές καταστροφές, η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας, η ποιότητα του νερού και οι συνθήκες υγιεινής!

Την 41η θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ικανοποίηση των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG) σχετικά με την υγεία των πολιτών κάθε χώρας.
Πέρυσι, η χώρα μας είχε καταταχθεί 26η στον σχετικό διεθνή δείκτη, με βαθμολογία 76 μονάδων (με άριστα το 100), ενώ εφέτος η βαθμολογία της έπεσε στις 68 μονάδες, γεγονός που «κόστισε» στην Ελλάδα αρκετές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Την πρώτη θεση καταλαμβάνει εφέτος η Σιγκαπούρη και την δεύτερη η Ισλανδία, ενώ πέρυσι συνέβαινε ακριβώς το αντίστροφο. Η Κύπρος βρίσκεται εφέτος στην 18η θέση (από την 17η θέση, όπου ήταν πέρυσι), ενώ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. την υψηλότερη θέση κατέχει η Σουηδία, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην 24η θέση, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.
Περισσότερες από το 60% των χωρών του πλανήτη εκτιμάται, ότι θα «πιάσουν» τους στόχους για μείωση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, καθώς και της ελονοσίας, αλλά ούτε το 5% του συνόλου των χωρών δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τους στόχους για την μείωση των θανάτων από τροχαία, της παιδικής παχυσαρκίας και του ελέγχου της φυματίωσης.
Σημειώνεται, ότι η ανάλυση αφορά στοιχεία από 188 χώρες και η σχετική μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέϊτς και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ενόψει της επερχόμενης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα πήρε πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών, στην κατανάλωση αλκοόλ και ιδίως στο κάπνισμα!

Η κατάταξη αξιολογεί τις χώρες, ανάλογα με τον βαθμό, που μπορούν να ικανοποιήσουν έως το 2030 τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία και συνοψίζει τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις κάθε χώρας
σε ένα σχετικό δείκτη (SDG Index). Η βαθμολόγηση λαμβάνει υπόψη δεκάδες παραμέτρους, από το πόσο εκτεταμένη είναι η εμβολιαστική και η ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού και πόσο συχνά είναι τα περιστατικά παιδικής και σεξουαλικής βίας έως την
κατανάλωση αλκοόλ, τη διάδοση του καπνίσματος, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την θνησιμότητα διαφόρων ασθενειών.
Η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και ιδίως στο κάπνισμα (μόνον 4), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία της και στην παιδική κακοποίηση (44). Σε σχετικά μέτρια επίπεδα κινείται η αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ηπατιτίδας Β (68)
και κυρίως στην θνησιμότητα λόγω τροχαίων (57).
Από την άλλη, η χώρα μας έχει αρκετά «άριστα» (100) σε τομείς, όπως είναι η μειωμένη θνησιμότητα σε φυσικές καταστροφές, η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας, η ποιότητα του νερού, οι συνθήκες υγιεινής κ.α.