-Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών: «Αν δεν αναμορφωθεί η Δημόσια Διοίκηση, όλα όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση, δεν θα δουλέψουν»!
-Αξιολόγηση, αποπολιτικοποίηση και σταθερό θεσμικό πλαίσιο είναι τα βασικά στοιχεία της επόμενης ημέρας για το ελληνικό Δημόσιο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηίωάννου.

Μπορεί το παιχνίδι με τους Θεσμούς να έρχεται από άποψη ειδησεογραφίας σε δεύτερη, πλέον, μοίρα, σε σχέση με το προσφυγικό αυτήν την περίοδο, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι, ότι κρίνονται πολλά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα, όσον αφορά την περιβόητη αξιολόγηση.
Αλλά ακόμη και στην αξιολόγηση, υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο, που γενικά δεν συζητιέται. Πρόκειται για τις αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση. Η Κυβέρνηση έχει στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της, κάτι, που μαρτυρείται και από τον πρόσφατο Νόμο, που ψηφίστηκε.tsakalotos
Ο Υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε, ότι, αν δεν αναμορφωθεί η Δημόσια Διοίκηση, όλα όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση, δεν θα δουλέψουν. Χρειάζεται αποπολιτικοποίηση και να ξέρουν οι επενδυτές, ότι οι κανόνες ισχύουν.
«Είναι κατ’ εμέ η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κυβέρνησή μας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση, για το πώς θέλει να είναι η χώρα μας σε τρία χρόνια.
«Θέλω, παράλληλα, να έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης. Έχουμε από τα περισσότερα master και PhD στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.» Υπάρχουν τομείς, που έχουμε πλεονέκτημα: Τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια», προσέθεσε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αξιολόγηση, αποπολιτικοποίηση και σταθερό θεσμικό πλαίσιο είναι τα βασικά στοιχεία της επόμενης ημέρας για το Δημόσιο

Από εδώ βγαίνουν τα βασικά στοιχεία της επόμενης ημέρας για το Δημόσιο, που είναι:
-Αξιολόγηση, που σημαίνει πιο αυστηρά κριτήρια στην προαγωγή των Δημοσίων Υπαλλήλων,
-Αποπολιτικοποίηση, που σημαίνει, ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει ακόμη και «ξακαθάρισμα» εντός της Δημόσιας Διοίκησης, με όχημα την αξιολόγηση και τις μετατάξεις,
-Σταθερό θεσμικό πλαίσιο, που σημαίνει, ότι θα επιχειρηθεί να μπουν κανόνες συγκεκριμένοι, οι οποίοι θα τηρούνται, ώστε, πρώτον, να μπει τέλος στην γραφειοκρατία του Δημοσίου και δεύτερον, να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις.
Αυτά τα σημεία, που υπάγονται ήδη στον πρόσφατο Νόμο για το Δημόσιο, αλλάζουν τα πάντα γύρω από την Δημόσια Διοίκηση, κάτι το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, φέρνει σε θέση «άμυνας» τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιδρούν.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ συνεχίζει τον χορό των κινητοποιήσεων και την Δευτέρα προχωρά σε πανελλαδική στάση εργασίας.

Ποιά είναι τα βασικά αιτήματα της ΠΟΕ – ΟΤΑ προς την Κυβέρνηση

Μάλιστα, τα ίδια τα αιτήματά της ΠΟΕ – ΟΤΑ δηλώνουν την διάθεσή της να έρθει αντιμέτωπη με την Κυβέρνηση, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο αλλαγών, που ετοιμάζονται στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, διεκδικεί:
-Άμεση επαναφορά της διάταξης (άρθρο 50), που αποσύρθηκε από το σχέδιο Νόμου για την Αξιολόγηση και αφορά στις μετατάξεις, χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.
-Άμεση Νομοθετική ρύθμιση για την μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος.
-Υπολογισμό στις συντάξιμες αποδοχές του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας.
-Άμεση επίλυση της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων της κατηγορίας Δ.Ε., που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία.
-Στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και στους Σχολικούς Φύλακες, που επέστρεψαν με το Ν.4325/2015, να υπολογιστεί στις αποδοχές τους και η υπερβάλλουσα μείωση και η κατάταξή τους στα νέα Μ.Κ. του Ν.4354/2015 να γίνει με το σύνολο των αποδοχών τους.
-Να μην υπάρχει βαθμολογική καθήλωση στους εργαζόμενους Δ.Ε., που έχουν διοριστεί με τυπικό προσόν την εμπειρία.