-Ενώ η ανεργία στην χώρα μας έφθασε σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα, περισσότεροι από 500.000 Έλληνες κατέφυγαν μέσα σε έναν χρόνο στα συσσίτια για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους και τουλάχιστον 40.000 είναι άστεγοι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ενώ η Κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει με εξοργιστική αδιαφορία και αλαζονεία τις κραυγές της ανθρωπιστικής κρίσης, η ελληνική κοινωνία αργοσβήνει, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός, ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες κατέφυγαν στα συσσίτια μέσα σε έναν χρόνο, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τον καθημερινό τους επισιτισμό.simaia
Αναμένοντας το «τελειωτικό χτύπημα», που θα αφορά στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, οι περισσότεροι Έλληνες βουλιάζουν στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τον φόβο της επόμενης ημέρας.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η ανεργία, που κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η ανεργία αγγίζει το 26,6%, ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στην χώρα μας είναι σχεδόν διπλάσιο.

Το 2014 η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε συνολικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, ενω τώρα οι συνάνθρωποί μας, που σιτίζονται καθημερινά από την Εκκλησία, ξεπερνούν πια τους 10.000

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό ποσοστό ανεργίας και την δεύτερη στο ποσοστά ανεργίας στους νέους (48,3% στους νέους κάτω των 25 ετών).
Την πενταετία 2009-2013 «δραπέτευσαν» από την χώρα μας 228.000 επιστήμονες. Οι παρατηρητές της «φυγής» του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας εκτιμούν, πως «η αποτίμηση για την Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής».
Στα συσσίτια, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), καταφεύγουν καθημερινά περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι. Μόνον το 2014 η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε συνολικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας. Οι συνάνθρωποί μας, που σιτίζονται καθημερινά από την Εκκλησία, ξεπερνούν πια τους 10.000.

Οι μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματα καταγράφονται στην Ηπειρο (μείωση κατά 8,3% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ), στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με μείον 7,9% και στην Κρήτη με ανάλογο ποσοστό

Το σημαντικότερο, όμως, γι’ αυτήν την κοινωνική κατηγορία, που, όσο περνά ο καιρός, ενισχύεται δραματικά, ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι, ίσως, το πλέον τραγικό.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Στην Ξάνθη αυτήν τη στιγμή περί τους 17.000 ανθρώπους έχουν καταγραφεί ως άποροι, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματα καταγράφονται στην Ηπειρο (μείωση κατά 8,3% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ), την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (με μείον 7,9%) και την Κρήτη με ανάλογο ποσοστό.
Δραματικά είναι και τα στοιχεία, που αφορούν στους συνανθρώπους μας οι οποίο βρίσκονται στον δρόμο. Πάνω από 40.000 άνθρωποι ζουν στους δρόμους, ενώ η Αθήνα κατέχει την πρωτιά πανελλαδικώς, με το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων. Συγκριτικά με το 2009, εκτιμάται πως ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 30%!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ