Στην αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ απειλούν να προχωρήσουν από την 1η Αυγούστου οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εάν ο Οργανισμός δεν τους εξοφλήσει για όσα έχουν χορηγήσει στους ασφαλισμένους  κατά  το πρώτο τρίμηνο του 2017!

-Ανακοινώνουν, ότι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και ζητούν από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον Υπουργό Υγείας να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή της σχετικής συλλογικής σύμβασης!

Στην αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα ειδικής διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη, θα προχωρήσει από την 1η Αυγούστου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ), εάν ο Οργανισμός δεν εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για όσα έχουν χορηγήσει στους ασφαλισμένους  κατά  το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει, κι’ εφόσον δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα αναλώσιμα του διαβήτη, και στην συνέχεια θα ζητούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Με ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί της Αθήνας επισημαίνουν, ότι λόγω της μη συνεπούς στάσης του ΕΟΠΥΥ ως προς την αποπληρωμή τους εντός δύο μηνών από την κατάθεση των συνταγών, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και ζητούν από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή της σύμβασης στις  2 Ιανουαρίου 2017.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «να τιμήσει, έστω την ύστατη στιγμή την υπογραφή του, με την πλήρη εξόφληση των τριών πρώτων μηνών (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- Μαρτίου) το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2017 όπως ορίζει η σύμβαση».

Οι φαρμακοποιοί απειλούν να καταγγείλουν την συλλογική σύμβαση και να προβούν σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ τους των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, από τον  Ιανουάριο 2017 και στο εξής!

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΦΣΑ αναφέρει, ότι  από 1ης Αυγούστου 2017 οι φαρμακοποιοί της Αττικής θα καταγγείλουν την συλλογική σύμβαση, κατά το μέτρο, που τους αφορά, και θα προβούν σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ τους των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, από τον  Ιανουάριο 2017 και εξής.

Σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις, αξίζει να σημειωθεί, είχε προχωρήσει πριν λίγες ημέρες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), τα μέλη του οποίου σε ανακοίνωσή τους έκρουαν τον «κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιώντας πως παρά τις προσπάθειες και τις συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φαρμακοποιών και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί μία λύση, «οι δυσκολίες παραμένουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η χορήγηση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών από τα φαρμακεία για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού».