(c)elliniki-gnomi.eu

Που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο!
– Κάθε χρόνο σημειώνονται 30.000 περίπου νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας!
– Περίπου 24.000 άνθρωποι εμφανίζουν κάθε χρόνο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το έμφραγμα πλήττει, πλέον, ολοένα περισσότερο και τις γυναίκες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του 38ου Πανελλήνιου
Καρδιολογικού Συνεδρίου, επικίνδυνος αποδεικνύεται για τους Έλληνες ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό και με όλα, όσα δημιουργεί η οικονομική κρίση, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο στην χώρα μας τουλάχιστον 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο!
Την ίδια στιγμή, 30.000 άνθρωποι εκδηλώνουν ετησίως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω κολπικής μαρμαρυγής ή αρρύθμιστης υπέρτασης, και περίπου 24.000 άνθρωποι εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα, το έμφραγμα πλέον πλήττει ολοένα περισσότερο και τις γυναίκες, που θεωρούνταν, ότι έχουν πιιό ανθεκτική καρδιά από τους άνδρες, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των σχετικών περιστατικών στον γυναικείο πληθυσμό, τόδο της χώρας μας, όσο και διεθνώς.
Αύξηση, επίσης, καταγράφεται, κατά τους ειδικούς, και στα εμφράγματα που εκδηλώνονται σε ανασφάλιστους, παρ’ ότι αυτοί έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούνμερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν την Τρίτη από το προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του εφετινού, τριήμερου, 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου.

“Κάθε χρόνο σημειώνονται 30.000 περίπου νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας στην χώρα μας”!

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής) από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή περισσότερων από 2.500 καρδιολόγων και άλλων εξειδικευμένων ιατρών, που υπηρετούν την καρδιαγγειακή ιατρική.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα, που αφορούν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο, όσον αφορά την πρόληψη μέσω σωστής αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής και της αρτηριακής υπέρτασης, όσο και της άμεσης παρέμβασης τις πρώτες ώρες μετά το επεισόδιο.
«Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατομμύρια νέα περιστατικά εγκεφαλικών, που σχετίζονται με 624.000 θανάτους.
Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας στην χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες 563 εκατομμυρίων ευρω και έμμεσες δαπάνες ενός δισεκατομμυρίου ευρώ!
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά, που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών» σημείωσε ο κ. Τσιούφης, προσθέτοντας, ότι τα διαθέσιμα δεδομένα για τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (απιξαμπάνη, νταμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη) θεωρούνται «σταθμός» στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

“Στην χώρα μας καταγράφονται ετησίως περίπου 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, το οποίο επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και προκαλεί καρδιακή ανακοπή”!

Στον τομέα της θεραπείας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κερδίζει έδαφος η έγκαιρη θρομβόλυση και η επεμβατική αντιμετώπιση με τη μηχανική θρομβεκτομή, που σε εξειδικευμένα κέντρα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με τους θανάτους από καρδιακά αίτια να αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, γενικός γραμματέας της Ε.Κ.Ε.
Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε, επικεντρώθηκε στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, του οποίου η πρόληψη και η αντιμετώπιση αποτελεί ακόμα πρόκληση, παρά τις έως τώρα επιστημονικές προσπάθειες.
«Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, το οποίο επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και προκαλεί καρδιακή ανακοπή. Με το 60% των ατόμων να μην έχουν γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό, ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών είναι η χρήση εξωτερικού απινιδωτή.

“Το 70% των ανθρώπων που εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επισκέπτονται τον ιατρό με καθυστέρηση, καθώς υποτιμούν ή αγνοούν τα συμπτώματα”!

Η Ε.Κ.Ε είναι πρωτεργάτης στην εκπαίδευση των νέων ιατρών, αλλά και του κοινού, σχετικά με το ζήτημα αυτό, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι στα Ιωάννινα, έχει ξεκινήσει μία εντυπωσιακή προσπάθεια από την Περιφέρεια Ηπείρου, με την τοποθέτηση πάνω από 60 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στην πόλη και στα περίχωρα» ανέφερε ο κ. Γουδέβενος.
Ο τ. Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., κ. Στέφανος Φούσας, εστίασε στα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα (ΟΣΣ):
«Πρόκειται για επείγουσες καταστάσεις στις οποίες υπάρχει διαταραχή στην αιμάτωση του μυοκαρδίου, που οδηγεί στη νέκρωση του. Ειδικά, όταν πρόκειται για απόφραξη στεφανιαίου αγγείου, η κύρια θεραπεία, είναι η αποκατάσταση της βλάβης άμεσα, με πρωτογενή αγγειοπλαστική στο αιμοδυναμικό, γιατί χαμένος χρόνος, σημαίνει χαμένο μυοκάρδιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας (δίκτυο stent for life) η πρωτογενής αγγειοπλαστική φθάνει στο 80% και σώζει ζωές ή προλαμβάνει αναπηρίες (καρδιακή ανεπάρκεια). Το ζητούμενο πάντα σε Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα είναι να μειωθεί ο χρόνος ισχαιμίας, δηλαδή να μειωθεί ο χρόνος από την έναρξη του πόνου του εμφράγματος, μέχρι να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, με βάση άλλα στοιχεία, που επικαλέστηκε ο ειδικός, το 70% των ανθρώπων που εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επισκέπτονται τον ιατρό με καθυστέρηση, καθώς υποτιμούν ή αγνοούν τα συμπτώματα.

“Οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη”!

Τα πιο κοινά συμπτώματα του εμφράγματος περιλαμβάνουν: πόνο στο στήθος που μοιάζει με σφίξιμο, πόνο σε άλλα μέρη του σώματος, ιδίως αριστερό χέρι, λαιμό, σαγόνι, δύσπνοια, ναυτία, εμετό, αρρυθμίες, εφίδρωση, ανησυχία. Στις γυναίκες τα πιο συχνά συμπτώματα είναι δύσπνοια, αδυναμία, δυσπεψία, κόπωση. Το έμφραγμα δεν είναι πάντα ξαφνικό, αλλά προειδοποιεί, υπογράμμισαν οι επιστήμονες της ΕΚΕ, και κάλεσαν τους ασθενείς να καλούν το 166 (ΕΚΑΒ) ή το 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) όταν εκδηλώσουν τα συμπτώματα.
Η Προληπτική Καρδιολογία αφορά άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως, μεταξύ άλλων, οι καπνιστές, τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα αλλά και άτομα με ήδη εκδηλωμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
«Όσον αφορά το κάπνισμα, σύσταση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί η άμεση διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή κάθε μορφής εξάρτησης, ενώ ως προς την παχυσαρκία, και με δεδομένη μάλιστα την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική παχυσαρκία, βασικός κανόνας παραμένει η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής και η ισορροπημένη διατροφή», ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Γράσσος, μέλος του Δ.Σ της ΕΚΕ.
Ο κ. Ευάγγελος Μάτσακας, επίσης μέλος του Δ.Σ,, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις, όσον αφορά την Καρδιακή Ανεπάρκεια, ενώ ο κ. Στυλιανός Χαντανής, μέλος του Δ.Σ της Ε.Κ.Ε., μίλησε σχετικά με τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην καρδιακή λειτουργία, τονίζοντας, ότι οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ