(c)ellinikignomi.eu

Η ιδιωτικοποίησή της ανήκει στα έξι προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να λυθούν οι εκκρεμμότητες και τα μακροχρόνια προβλήματα, που υπάρχουν με το δανειό της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, στην ιδιωτικοποίηση της “Εγνατίας Οδού” αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς η ιδιωτικοποίηση αυτή ανήκει στα έξι προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο σχεδιασμός προέβλεπε να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός εντός του μήνα.
Ήδη οι ειδικοί σύμβουλοι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που θα καταρτίσουν το σχέδιο εκχώρησης της “Εγνατίας Οδού” σε ιδιώτες, που προβλέπει 35ετή παραχώρηση της Οδού και των τριών κάθετων αξόνων, προσλήφθηκαν μέσα στον Ιούλιο, ενώ πηγές από το Ταμείο δήλωσαν, ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδοιασμοί για το πόσο ολοκληρωμένο μπορεί να είναι ένα σχέδιο παραχώρησης, που θα προετοιμαστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν, βεβαίως, τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ως δείγμα μη επαρκούς σχεδιασμού θεωρούνται τα σενάρια, που κοινοποίησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Αυτά προβλέπουν την ενεργειακή αυτονομία του αυτοκινητόδρομου με την εγκατάσταση κατά μήκος του οδικού άξονα, μήκους 800 χιλιομέτρων, συστήματος φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το πρότζεκτ!
Ανάλογοι πειραματισμοί γίνονται και με άλλες μορφές “πράσινης” ενέργειας, που θα είναι αντικείμενο μελέτης.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσει αγωγή από το 2012 εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, της “Εγνατίας Οδού” και του ελληνικού Δημοσίου, μετά την απόφαση να εκχωρηθεί στο Ταμείο το σύνολο των δικαιωμάτων οικονομικής εκμετάλλευσης του δρόμου, με κυρίαρχο όλων τα έσοδα από τα διόδια

Σίγουρα, η “Εγνατία Οδός” θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ιδιωτικοποίησης δημόσιου έργου, το οποίο, όμως, αντιμετωπίζει μακροχρόνιες εμπλοκές. Οι εμπλοκές αυτές οφείλονται στις διαφωνίες, που υπάρχουν με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει καταγγείλει την συμφωνία ομολογιακού δανείου με την “Εγνατία Οδό”, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο ετήσιο απολογισμό της κρατικής εταιρείας, από το δάνειο αυτό, που έχει καταγγελθεί από το 2010, είχαν πληρωθεί μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους οι 11 από τις 25 προβλεπόμενες δόσεις με ημερομηνία αποπληρωμής το 2021. Το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στα τέλη του 2015 ήταν 121,7 εκατομμύρια ευρώ.
Με πρόσφατες δηλώσεις του στον Τϋπο, ο εντεταλμένος σύμβουλος της “Εγνατίας Οδού”, Γιώργος Κολλιόπουλος ανέφερε, ότι σήμερα το δάνειο έχει πέσει στα 98 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει μια διαφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για τόκους υπερημερίας, που ανέρχονται σε 37 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποτελεί και το κρίσιμο σημείο για να γεφυρωθούν οι διαφορές με την τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσει αγωγή από το 2012 εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, της “Εγνατίας Οδού” και του ελληνικού Δημοσίου, μετά την απόφαση να εκχωρηθεί στο Ταμείο το σύνολο των δικαιωμάτων οικονομικής εκμετάλλευσης του δρόμου, με κυρίαρχο όλων τα έσοδα από τα διόδια.
Σημειώνεται, ότι με βάση τη συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της “Εγνατίας Οδού” για την σύναψη του ομολογιακού δανείου, 16ετούς διάρκειας, οι ημερήσιες εισπράξεις των σταθμών διοδίων είχαν εκχωρηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, ως εξασφάλιση του δανείου της.

Μέχρι στιγμής, σε όλο το μήκος της Εγνατίας λειτουργούν οκτώ σταθμοί διοδίων, που με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της “Εγνατίας Οδού” είχαν έσοδα, το 2015, που ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ!

Η εκδίκαση των επίμαχων αγωγών, μετά από συνεχείς αναβολές και εφ’ όσον δεν υπάρξει μέχρι τότε εξωδικαστική συμφωνία, έχει οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου 2016.
Επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, ποιοι όμιλοι ή εταιρείες θα διεκδικήσουν την “Εγνατία Οδό”, μολονότι από την εταιρεία υποστηρίζουν, ότι ο διαγωνισμός μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, όχι μόνον τεχνικών ομίλων, αλλά ακόμη και funds! Ωστόσο, είναι σαφές, ότι το στρατηγικό πλεονέκτημα στην διαγωνιστική διαδικασία ανήκει στον όμιλο “Ελλάκτωρ”, που έχει αναλάβει -μέσω της εταιρείας “Αττικών Διαδρομών”- την διαχείριση των διοδίων του αυτοκινητόδρομου έως το 2019. Αυτή βασίζεται σε μια πενταετή συμφωνία, η οποία ανανεώθηκε μετά από διαγωνισμό πριν από δύο χρόνια και είναι ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι στιγμής, σε όλο το μήκος της Εγνατίας λειτουργούν οκτώ σταθμοί διοδίων, που με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της “Εγνατίας Οδού” είχαν έσοδα το 2015, που ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 40 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στο χρέος με την Τράπεζα Πειραιώς. Με βάση τον παλαιότερο σχεδιασμό, που είχε εγκρίνει η προηγούμενη Κυβέρνηση, στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας επρόκειτο να λειτουργήσουν επιπλέον έξι σταθμοί διοδίων (Παμβώτιδα, Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Ασπροβάλτα, Καβάλα και Μέστη), καθώς και άλλοι πέντε στους κάθετους οδικούς άξονες (Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας και Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι).

Πέρυσι, η “Εγνατία Οδός” εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 55,7 εκατομμυρίων ευρώ και ζημίες, μετά φόρων, ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ!

Από τον σχεδιασμό αυτόν προχώρησε τον περασμένο Μάϊο μόνον ο σταθμός διοδίων του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου το σύνολο των εσόδων, που εισπράχθηκαν, κατατέθηκε στον λογαριασμό του Δημοσίου για την εξόφληση του δημόσιου χρέους. Από τον ετήσιο απολογισμό της “Εγνατίας Οδού” προκύπτει, επίσης, σαφής βελτίωση του δείκτη επισφαλών πελατών, δηλαδή εκείνων, που δεν καταβάλλουν διόδια. Με βάση τα στοιχεία, η μείωση του ποσοστού παραβάσεων σε κάποιους σταθμούς έφτασε το 70%.
Σύμφωνα δε με τα ίδια δημοσιεύματα, εμπλοκή στην υπόθεση των διοδίων προκάλεσε στις αρχές του καλοκαιριού ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ψηφίζοντας τροπολογία με την οποία έβαζε εμπόδια στην λειτουργία των νέων σταθμών, προτού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων. Πέρυσι, η “Εγνατία Οδός” εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 55,7 εκατομμυρίων ευρώ και ζημίες μετά φόρων ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εταιρεία, η οποία έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των 680 χλμ. της Εγνατίας, υλοποιεί σήμερα όλα τα έργα στους κάθετους οδικούς άξονες, διαθέτει δραστηριότητα στο εξωτερικό, μέσω τριών θυγατρικών εταιρειών σε Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία και έχει αναλάβει πλειάδα περιβαλλοντικών έργων στα νησιά. Πιθανότατα, οι εργολαβίες αυτές θα αποτελέσουν την “προίκα”, που θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, μετά την παραχώρηση της διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου στους ιδιώτες.

exagoges

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ