-Τι γράφουν για την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι εκλογές στην Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στην μικρή διαφορά, που χωρίζει στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, στο γεγονός, ότι αυτή είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα έξι χρόνων και η τρίτη εντός του 2015.
«Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ελάχιστα μπροστά από τον συντηρητικό αντίπαλό του σε πρόωρες εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει την τύχη της χώρας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, τονίζοντας, ότι για τους περισσότερους από τους πολίτες το αποτέλεσμα «θα είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως, του ποιος θα κερδίσει». Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί από τους πολίτες «πάσχουν από εκλογική κόπωση».

“Μπορεί να έρθει μία περίοδος πολιτικής αστάθειας, με τις διορίες για την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων να διαφαίνονται”

Το BBC αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αγώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία και αναφέρει, ότι όποιος κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει να επιβάλει σκληρά οικονομικά μέτρα. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει, επίσης, ότι είναι μάλλον απίθανη η αυτοδυναμία. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, με τις διορίες για την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων να διαφαίνονται» σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.GERMANIKOS TIPOS
«Οι Έλληνες ψηφίζουν για ακόμα μία φορά σε πρόωρες εκλογές» είναι ο τίτλος του άρθρου του πρακτορείου ειδήσεων “Associated Press”. «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή σε τρίτη εθνική εκλογική αναμέτρηση για εφέτος, καλούμενοι να επιλέξουν, ποιόν εμπιστεύονται για να οδηγήσει την χώρα στην νέα Συμφωνία διάσωσης» σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων. Το ίδιο σημειώνει, ότι η Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, «δεν έχει καιρό για χάσιμο», καθώς οι πιστωτές αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα, «την ώρα, που η Κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να αυξήσει την φορολογία -και εκείνη των αγροτών-, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις και να συγχωνεύσει ασφαλιστικά ταμεία».

“Όποιος κερδίσει στις εκλογές, θα κερδίσει το δηλητηριώδες δισκοπότηρο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων όρων διάσωσης”

«Οι Έλληνες ψηφίζουν, για το εάν πρέπει να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία» στην Αριστερά, είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Reuters”. To πρακτορείο σημειώνει, ότι κανένα κόμμα δεν αναμένεται να έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία. «Αυτό σημαίνει, ότι όποιο κόμμα λάβει τις περισσότερες ψήφους -και το μπόνους των 50 εδρών, που τις συνοδεύει- θα πρέπει να σχηματίσει Κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχομένως με ένα ή και τα δύο από τα μικρά κεντρώα κόμματα, “Το Ποτάμι” και το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει.
«Όποιος κερδίσει στις εκλογές, θα κερδίσει το δηλητηριώδες δισκοπότηρο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων όρων διάσωσης» γράφει η εφημερίδα “Independent”. Η εφημερίδα αναφέρει, ότι οι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες, γνωρίζοντας την πικρή αλήθεια. Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι «όποιος και να κερδίσει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν φαινομενικά χειρότερα». Η εφημερίδα σημειώνει, ότι το μεγάλο ερώτημα είναι, πόσοι ψηφοφόροι θα απέχουν και πόσοι θα επιλέξουν κόμματα, που ζητούν την έξοδο από την ζώνη του ευρώ.

“Η Κρήτη είναι καθοριστική περιφέρεια, αφού με πληθυσμό 620.000 ανθρώπων κατέχει 16 από τις 300 έδρες της Βουλής. Αυτές οι έδρες μπορούν να κάνουν την διαφορά”

«Η κάλπη είναι η ευκαιρία της Ελλάδας – ή η τελευταία της ευκαιρία» γράφουν η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, σημειώνοντας, ότι αυτός που θα εκλεγεί, εάν σχηματίσει μια σταθερή Κυβέρνηση και βάλει ως Υπουργούς ανθρώπους των έργων, τότε θα μπορούσε να βάλει την χώρα στον δρόμο προς την αρετή. «Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί στο καθαρτήριο ή ακόμα και να σταλεί στην κόλαση» σημειώνουν η εφημερίδα “Financial Times”.
Στην Κρήτη και τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτήν την εκλογική μάχη αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα “Wall Street Journal”. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Κρήτη αναδύεται σε ψήφος-κλειδί για τις ελληνικές εκλογές» γίνεται εκτενής λόγος για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την επιρροή του σε ένα πρώην «προπύργιο», «γνωστό στην Ελλάδα ως αριστερό κάστρο».
Ειδικότερα, επισημαίνεται η ασυνήθιστη βαρύτητα, που δίνουν αυτή την φορά οι Έλληνες ηγέτες στην Κρήτη, ενώ συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. «Η Κρήτη είναι καθοριστική περιφέρεια, αφού με πληθυσμό 620.000 ανθρώπων κατέχει 16 από τις 300 έδρες της Βουλής. Αυτές οι έδρες μπορούν να κάνουν την διαφορά», τονίζεται στο δημοσίευμα.

“Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, το μόνο βέβαιο είναι, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο”

Πρώτο θέμα και στην γαλλική εφημερίδα “Le Monde” ήταν από το πρωί της Κυριακής η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. «Εκλογές στην Ελλάδα: Νέο τεστ για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του γαλλικού δημοσιεύματος, το οποίο επικεντρώνεται στην νέα πρόκληση για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στην λιτότητα, αλλά μέσα σε διάστημα επτά μηνών «έκανε στροφή 180 μοιρών, από τις πιο εντυπωσιακές στη σύγχρονη Ιστορία της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Στο «νέο στοίχημα του Τσίπρα» αναφέρεται επίσης η γαλλική εφημερίδα “La Liberation”. «Τι συμβαίνει στο κεφάλι του Αλέξη Τσίπρα, ενόσω παίζει αυτήν την Κυριακή το πολιτικό του μέλλον», είναι το ερώτημα, που τίθεται στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, όπου λίγο – πολύ συμπεραίνεται, πως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, το μόνο βέβαιο είναι, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο.

“Ο Αλέξης Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα στις κάλπες
-Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους Ελληνες στις κάλπες την Κυριακή, για τρίτη φορά εφέτος, έπειτα από μία εκστρατεία, που έληξε με αβεβαιότητα”

Με παρόμοιο τίτλο – «Ο Αλέξης Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα στις κάλπες» – κυκλοφορεί την Κυριακή και η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”. «Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους Ελληνες στις κάλπες την Κυριακή, για τρίτη φορά εφέτος, έπειτα από μία εκστρατεία, που έληξε με αβεβαιότητα», αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα, για να επισημάνει ευθύς αμέσως την απογοήτευση των Ελλήνων, οι οποίοι «παρακολούθησαν από μακριά αυτήν την προεκλογική μάχη», χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να ψηφίζουν στις πρόωρες εκλογές. Το στοίχημα: η επιστροφή ή όχι του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο αφού έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή», μεταδίδει από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα για πέμπτη φορά σε έξι χρόνια. Αλλά είτε με νίκη της αστικής τάξης, είτε με άλλη μια νίκη για τον Τσίπρα – το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αδιάφορο”

«Γιατί, σχεδόν δεν έχει σημασία, ποιός θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”. «Ο θυμός έφυγε, οι Έλληνες κουράστηκαν. Η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα για πέμπτη φορά σε έξι χρόνια. Αλλά είτε με νίκη της αστικής τάξης, είτε με άλλη μια νίκη για τον Τσίπρα – το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αδιάφορο» σημειώνει η εφημερίδα.
Η γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” αναφέρεται σε αγώνα στήθος με στήθος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημειώνοντας, ότι είναι μάλλον αδύνατο για κάποιο από τα δύο κόμματα να επιτύχει πλειοψηφία.
“Εκλογές ξανά στην Ελλάδα για τρίτη φορά μέσα στο 2015”, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”. “Η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί στοίχημα για τον Τσίπρα, που στοχεύει στο να ενισχύσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεφορτώθηκε την αριστερή εσωτερική αντιπολίτευση για την Συμφωνία, που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τους ξένους πιστωτές» σημειώνει η εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ