-Πρόκειται για το το Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται εφέτος στην παγκόσμια ελίτ των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην «ελίτ» των Πανεπιστημίων, αφού βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ 151-200 παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικής Επιστήμης και στις θέσεις μεταξύ 351-400 στο πεδίο Επιστήμες της Πληροφορικής.  

Σημειώνεται, ότι για τις παραπάνω κατατάξεις λαμβάνονται στοιχεία από βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (Scopus), που αφορούν στην ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καθηγητές και ερευνητές των αξιολογούμενων Πανεπιστημίων.

Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος, και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς, σύμφωνα με 40.643 απόψεις διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο με την συμμετοχή 74.651 ακαδημαϊκών.

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στην ειδικότητα της Μηχανολογίας, όπου το κατατάσσει στα κορυφαία 50 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών

 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διακρίνεται σε 18 ειδικότητες (από 14, που ήταν το 2016). Εφέτος, για πρώτη φορά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται και σε 5 νέες  ειδικότητες. Στην ειδικότητα των Επιστημών Βιολογίας κατατάσσεται στις θέσεις 351-400, στην ειδικότητα της Οικονομίας και Οικονομετρίας κατατάσσεται στις θέσεις 251-300, στην ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται στις θέσεις 201-250, στην ειδικότητα της Νομικής κατατάσσεται στις θέσεις 251-300, και στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας κατατάσσεται στις θέσεις 201-250.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στην ειδικότητα της Μηχανολογίας, όπου το κατατάσσει στα κορυφαία 50 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών στην τελευταία κατάταξη του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων.

Η έβδομη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα, που δημοσιεύθηκε στα μέσα της εβδομάδας, απαριθμεί τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου σε 46 διαφορετικές ειδικότητες. Το Χάρβαρντ είναι το υπ’ αριθμόν ένα  Πανεπιστήμιο σε 15 ειδικότητες και αφήνει πίσω του το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο ξεχωρίζει σε 12 ειδικότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ