-Το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του ξεριζωμένου Ποντιακού Ελληνισμού θα εκτεθεί ως προσκύνημα «για να ευλογήσει τον λαό του Θεού» στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της ελεύθερης επαρχίαε της Αμμοχώστου.sopymela.kipros-20
Το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του ξεριζωμένου Ποντιακού Ελληνισμού έφθασε για πρώτη φορά στην Κύπρο, κατόπιν αιτήματος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, στα πλαίσια των εορτασμών, που διοργανώνονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της μνήμης του πολιούχου της Μητροπόλεως, Αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας. Την ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά κόμισε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Μουτσούδη και συνοδεία μοναζουσών από την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνας Ημαθίας.
Η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε αεροπορικώς και στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας την υποδέχθηκαν ο οικείος Επίσκοπος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Κυβέρνησης και Επίτροπο για ανθρωπιστικά ζητήματα κ. Φώτη Φωτίου, καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σε δηλώσεις του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, ο οποίος απεδέχθη ευγενώς το αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και του ιδίου προσωπικά για να μεταφέρει στην Κύπρο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά «για να ευλογήσει τον λαό του Θεού».

«Η Παναγία να βοηθήσει, ώστε σύντομα να εξευρεθεί η δέουσα δίκαιη λύση στο Κυπριακό»

Πρόσθεσε, πως «η εικόνα αυτή αποτελεί ένα θρησκευτικό σύμβολο και προσκύνημα, ενώ για εμάς είναι και ένα εθνικό σύμβολο, αφού μεταφέρθηκε από τους Έλληνες Ποντίους, που κατοικούσαν στην περιοχή της Τραπεζούντας, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή». «Είναι εθνικό σύμβολο, ανέφερε, γιατί είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά, αφού και η ίδια η Παναγία είναι πρόσφυγας από την Σουμελά. Για εμάς, που ζούμε το δράμα της προσφυγιάς των Κυπρίων και που καταγόμαστε από την κατεχόμενη περιοχή, η Παναγία είναι προστάτης κατ’ εξοχήν των προσφύγων».
Ταυτόχρονα ευχήθηκε, «η Παναγία να βοηθήσει, ώστε σύντομα να εξευρεθεί η δέουσα δίκαιη λύση στο Κυπριακό, για να μπορέσουμε οι πρόσφυγες να επιστρέψουμε όλοι και να τιμήσουμε την Παναγία και στα δικά της σεβάσματα, που υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή της πατρίδας μας».

«Η Παναγία μας, πέρα από τα πολλά ονόματα και την Χάρη της, είναι η μεγάλη πρόσφυγας, αφού και εκείνη ακολούθησε τον λαό του Θεού, όταν το 1922 οι Πόντιοι εγκατέλειψαν τα πάτρια εκεί εδάφη και μπήκανε στην προσφυγιά»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την σειρά του ανέφερε, ότι
«εμείς, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας, μεταφέραμε με πολλή χαρά και μεγάλη ευλάβεια, την εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας από το Βέρμιο όρος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στην ηρωική και ένδοξη νήσο της Κύπρου, προς ευλογία του πιστού λαού».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «η Παναγία μας πέρα από τα πολλά ονόματα και την Χάρη της, είναι η μεγάλη πρόσφυγας, αφού και εκείνη ακολούθησε τον λαό του Θεού, όταν το 1922 οι Πόντιοι εγκατέλειψαν τα πάτρια εκεί εδάφη και μπήκανε στην προσφυγιά. Έχουμε την χαρά και την ευλογία να έχουμε την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο όρος, όπου είναι η νέα μονή της και από εκεί να δίνει την ευλογία στους απανταχού Ποντίους και όχι μόνο, σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους Ορθοδόξους, που προσφεύγουν σε εκείνη για να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής».
Ευχόμαστε συνέχισε, «η Παναγία με την έλευση της στη Κύπρο, να χαρίσει και στη νήσο αυτή αλλά και στον κάθε πιστό που θα την προσκυνήσει, πλούσια τη χάρη και την ευλογία της».

«Να δώσει λύτρωση στον λαό μας και σύντομα να ανοίξουν οι γραμμές του Αττίλα, να πέσουν τα τείχη του αίσχους και ελεύθερος ο κόσμος μας να πορευτεί ξανά στα σπίτια του, στην γη του, στην γη των πατέρων του»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας «για τον πολύτιμο αυτό θησαυρό, που φέρνει στην Κύπρο» και πρόσθεσε: «Σήμερα κλίνω ευλαβικά το γόνυ μπροστά στην Παναγία, Μητέρα του Χριστού. Παρακαλώ όλο τον λαό να κάνει το ίδιο και να Την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει προς τον Κύριο και να πει του Γιου Της να ρίξει το στοργικό του βλέμμα σ’ αυτό το νησί, να δει το πόνο μας, τα βάσανα μας, τις δυστυχίες μας, τις αφροσύνες μας και τα μεγάλα μας λάθη και να μας συγχωρήσει μετανοούντες. Να δώσει λύτρωση στον λαό μας και σύντομα να ανοίξουν οι γραμμές του Αττίλα, να πέσουν τα τείχη του αίσχους και ελεύθερος ο κόσμος μας να πορευτεί ξανά στα σπίτια του, στην γη του, στην γη των πατέρων του και να μας δώσει την χαρά να πάμε πάλι στις πάνω από 500 βουβές και αλειτούργητες εκκλησιές, που έχουμε στον βορρά της πατρίδας μας».

«Είναι η ώρα, που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματιστεί η κατοχή στη πατρίδα μας, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους»

Τέλος ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου είπε, ότι «είναι με μεγάλη συγκίνηση, σεβασμό και μεγάλη τιμή, που σήμερα υποδεχόμαστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά». Επίσης επεσήμανε, ότι «πραγματικά όλοι ευχόμαστε με την δύναμη της Παναγίας μας να μπορέσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές να ξεπεράσουμε σαν λαός τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε. Πάνω απ’ όλα όμως, αφού αυτή η εικόνα είναι και εθνικό σύμβολο, είναι η ώρα, που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματιστεί η κατοχή στη πατρίδα μας, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και είναι η ώρα που πρέπει να επανενώσουμε τη πατρίδα μας».

Παλλαϊκή υποδοχή επεφύλαξαν οι Κύπριοι στην ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Το απόγευμα η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά έφθασε στον Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου, όπου κλήρος και λαός της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου επεφύλαξαν παλλαϊκή υποδοχή.
Παρόντες βουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας και πολλά οργανωμένα σύνολα, μεταξύ των οποίων η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά».
Ο Πανιερώτατος παρέλαβε την ιερά εικόνα και ευλόγησε τους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του Ναού. Ακολούθως κατευθύνθηκαν εν πομπή προς τον Ναό, ενώ άγημα του στρατού καθώς και η φιλαρμονική του Δήμου απέδωσαν τιμές.
Ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Πηγή: Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων