-Η Σύνοδος θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ, εκτός από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, θα «προστατεύεται» από ρωσικά πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης, που βρίσκεται κοντά στο Κολυμπάρι Κισάμου του Ν. Χανίων, θα πραγματοποιηθεί τελικά, από 16 έως 27 Ιουνίου 2016, η Οικουμενική Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Το Πανορθόδοξο Συμβούλιο των Εκκλησιών στην Γενεύη αποφάσισε τελικά να φιλοξενηθεί η Πανορθόδοξος Οικουμενική Σύνοδος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, που εκκλησιαστικά ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενω ενέκρινε και τα θέματα προς συζήτηση της Συνόδου, τα οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι τα εξής: «Ορθόδοξη Διασπορά», «Αυτονομία και η μέθοδος της ανακήρυξής της», «Η αξία της θέσης και του σεβασμού σήμερα», και «η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, «RIA Novosti», η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρει, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τους επικεφαλείς και τους εκπροσώπους όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που συνήλθαν στο Σαμπεζύ της Ελβετίας.
Πάντως, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μέχρι τώρα πληροφορίες, ότι η Σύνοδος αυτή θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ κατά την διάρκεια της Συνόδου, εκτός της παρουσίας ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, θα υπάρχουν και ρωσικά πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη, που θα περιπολούν σχετικά κοντά στο νησί της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, υλοποιώντας, ενδεχομένως, «ασκήσεις ετοιμότητας», σύμφωνα με την πάγια πρακτική, που ακολουθούν συνεχώς οι Ρώσοι στο Αιγαίο Πέλαγος.

slide2

Σημειώνεται, ότι αρχικά, η Πανορθόδοξος Αγία Οικουμενική Σύνοδος είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε να αλλάξει η τοποθεσία της Συνόδου αυτής.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην Ελβετία, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.Κύριλλος πρότεινε αρχικά ως πιθανή επιλογή του τόπου, που θα μπορούσε να γίνει η Σύνοδος, το Αγιο Όρος, αλλά μετά από συζήτηση μεταξύ των Προκαθημένων των Εκκλησιών, επιλέχθηκε τελικά ως τόπος πραγματοποίησης της Συνόδου η Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι Κισάμου, στο νησί της Κρήτης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πανορθοδόξου Συμβουλίου των Εκκλησιών, όλα τα εγκεκριμένα κείμενα της Οικουμενικής Συνόδου θα δημοσιεύονται.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου με θέμα «Το μυστήριο του γάμου και τα εμπόδια σε αυτό», υπεγράφη από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών, με εξαίρεση την Ορθόδοξη Γεωργιανή Εκκλησία και την Εκκλησία της Αντιοχείας.
Οι επικεφαλείς Προκαθήμενοι αυτών των Εκκλησιών εξέφρασαν την διαφωνία τους σε σχέση με το έγγραφο αυτό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Το ρωσικό Πατριαρχείο, όμως, δεν διευκρίνισε, που εστιάζεται ακριβώς αυτή η διαφωνία.
Τονίζεται, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την δημοσίευση των αποφάσεων της Ιερής Οικουμενικής Συνόδου, με σκοπό την αποφυγή παρερμηνειών και ψευδών ειδήσεων, για πολλά και σημαντικά ζητήματα, που αφορούν την ζωή του σώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.